Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Συστάσεις για μεταρρυθμίσεις και άμεσα μέτρα

Πρότεινε την υιοθέτηση ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να αποβλέπει όχι μόνο στη θεραπεία των δημοσιονομικών ...
Την ανάγκη άμεσης προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά και λήψης άμεσων μέτρων υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας στο Βόλο πρότεινε την υιοθέτηση ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να αποβλέπει όχι μόνο στη θεραπεία των δημοσιονομικών ανισορροπιών αλλά και των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών, που σταθερά τροφοδοτούν και διογκώνουν τα εσωτερικά και εξωτερικά μας ελλείμματα.

Όπως ανέφερε, η πολιτική αυτή θα έχει δύο προτεραιότητες. Πρώτον, τη δημοσιονομική προσαρμογή, κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και δεύτερον, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, με τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Σημείωσε πάντως πως μεγάλο βάρος πέφτει στη δημοσιονομική πολιτική, η οποία, όπως είπε, καλείται να θεραπεύσει χρόνιες αγκυλώσεις και υστερήσεις. Επεσήμανε δε ότι λόγω και των λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σήμερα απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά, κυρίως, για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στις αγορές και να βελτιωθούν οι όροι εξωτερικού δανεισμού.


Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας «στο διαχρονικό εφησυχασμό και τη διστακτικότητα της οικονομικής πολιτικής να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμφάνιζε τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία στηρίζονταν σε συγκυριακούς παράγοντες και επισήμανε ότι «προκοπή και ευημερία δεν γίνεται με τον υπερδανεισμό και τη συσσώρευση χρεών».


Τόνισε ακόμη πως η παρούσα κρίση μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την αλλαγή του υφιστάμενου καταναλωτικού προτύπου που ανάδειξε την κατανάλωση ως την υπέρτατη κοινωνική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: