Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Διεκδίκηση «κατειλημμένων» ιδρυμάτων


Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει αποφασίσει να προσφύγει στην δικαιοσύνη για τα 23 ιδρύματα και κοινότητες που έχουν αυθαιρέτως χαρακτηρισθεί ως «κατειλημμένα» από τη τουρκική διοίκηση, είπε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επανέλαβε τη «πικρία και την αγανάκτηση" που τον κατέχει κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με το τραγικό αυτό πρόβλημα και θέαμα.

''Όποτε βρίσκομαι εδώ ή και στις άλλες ενορίες με τα ίδια προβλήματα διακατέχομαι από πικρία και αγανάκτηση'', είπε. "Εμείς λειτουργούμε εδώ'', είπε, απευθυνόμενος σε πολυπληθές εκκλησίασμα προσκυνητών από την Ελλάδα, σχολείων που πραγματοποιούν εκπαιδευτική εκδρομή και μελών της ομογένειας. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου της Πύλης της Αδριάνουπόλεως, μιας παλαιάς εκκλησίας πάνω στα βυζαντινά τείχη, και «δύο μέτρα πίσω από το Ιερό της εκκλησία μέσα στον αυλόγυρο της εκκλησίας, παίζουν μπιλιάρδο», είπε ο Πατριάρχης, φανερά πικραμένος.


Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων που κήρυξε την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου της Πύλης της Αδριανουπόλεως «κατειλημμένη» ενοικίασε τον χώρο του ρωμαϊκού σχολείου που βρίσκεται εκεί, σε ιδιώτη, ο οποίος το εκμεταλλεύεται ως αίθουσα μπιλιάρδου και καφενείου! «Είναι μεγάλες αδικίες αυτές που συμβαίνουν όχι μόνο σ΄ αυτή την κοινότητα, αλλά και σε πολλές άλλες κοινότητες που έχουν χαρακτηρισθεί ως κατειλημμένες», είπε ο Πατριάρχης και εξήγησε ότι ο χαρακτηρισμός των κοινοτήτων ως «κατειλημμένων» σημαίνει ότι δεν έχει πλέον το δικαίωμα να τις διαχειρίζεται η ομογένεια εκλέγοντας τις διοικήσεις τους, αλλά διοικούνται από το τουρκικό δημόσιο δια της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.


Ο Πατριάρχης διευκρίνισε στη ίδια ομιλία του ότι η Σύνοδος έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τα διαβήματα στην Δικαιοσύνη ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αν δεν δικαιωθούμε θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπου ελπίζουμε να μας δικαιώσει, όπως στην περίπτωση του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, και όπως συνέβη, με ένα ακίνητο της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής», είπε.


«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα διεκδικώντας όχι προνόμια, όχι ιδιαίτερη μεταχείριση αλλά διεκδικώντας απλώς τα δικαιώματα τα οποία έχουμε από την ιστορική μας κληρονομιά, από τους πατέρες μας», είπε. «Οι πρόγονοί μας τα παρέδωσαν για να τα διαχειριζόμεθα για το καλό της ομογενείας, και όχι για να εισπράττουν άλλοι τα ενοίκια από τα δικά μας ιδρύματα», είπε ο Πατριάρχης.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: