Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χρέη από πιστωτικές κάρτες και δάνεια

Ριζικές αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και στη διαδικασία κατασχέσεων, με βασικό σκοπό την προστασία των μικρών κυρίως επιχειρήσεων αλλά και των μικροοφειλετών, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ανήγγειλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας. Συμπληρωματικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά ρυθμίσεις για την προστασία της οικογενειακής στέγης από πλειστηριασμούς για χρέη από πιστωτικές κάρτες ή δάνεια.

Στη συνέντευΑναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών  για χρέη από πιστωτικές κάρτες και δάνειαξη που έδωσε ο κ. Δένδιας στη κανάλι της ΝΕΤ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υπογράμμισε και τα εξής:


* Λένε ότι αυτός που έχει το σπίτι, πρέπει να κάνει ανακοπή για να το προστατεύσει. Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. Να προστατεύεται αυτοτελώς χωρίς την ανάγκη του πολίτη να πρέπει να καταθέσει 500, 1.000 ευρώ και να πάει στο δικαστήριο. Το άλλο είναι ότι θέλουμε να πάρουμε μερικά μέτρα για να προστατεύσουμε την κοινωνία. Ήδη έχουμε επεξεργαστεί ένα σύνολο διατάξεων που θα έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ. Τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια. Θα δούμε. Και από εκεί και πέρα θα αλλάξουμε και την πτωχευτική διαδικασία και τη διαδικασία κατασχέσεων, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις να ζήσουν αυτό το χρονικό διάστημα.


* Εδώ, πρέπει να πάρουμε έκτακτα μέτρα. Γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τον επιχειρηματία, κυρίως το μικρό επιχειρηματία, κυρίως θα εστιάσουμε στις μικρές επιχειρήσεις, κάτω από εννέα εργαζόμενους.


* Θα πρέπει να βρούμε μία ευέλικτη πλειοψηφία, ειδικά για την πτώχευση και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, μία ευέλικτη πλειοψηφία των πιστωτών μέσα από κανόνες αρκετά, πάλι, ευέλικτους, ώστε να μπορέσει η επιχείρηση για ένα χρονικό διάστημα να συνεχίσει να λειτουργεί, να πληρώνει κάποια από τα λεφτά που χρωστάει, αλλά να μην βγάλει τον κόσμο στο δρόμο.


* Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και ένα κενό χρόνου για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Να δώσουμε δηλαδή μία αναπνοή. Η πρόθεσή μας, όμως, με το υπουργείο Ανάπτυξης, με αυτούς έχουμε ήδη συμφωνήσει, τα συζητήσαμε πάρα πολύ καιρό με τον υφυπουργό, τον Γιάννη Μπούγα, είναι ένα εξάμηνο ή οκτάμηνο, μέχρι να αρχίσει μία οικονομική ανάκαμψη, να σταματήσουμε λίγο τις κατασχέσεις των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, εκεί αναφέρεται των μικρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: