Κοινοτικά προγράμματα τα οποία θα κινητοποιήσουν επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας ως επόμενη κίνηση στην προσπάθεια αναστροφής του δυσμενούς οικονομικού κλίματος.
Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να προωθήσει σε δύο φάσεις ενισχύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. με στόχο όχι μόνο τις υγιείς οικονομικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και φθίνοντες σήμερα οικονομικούς κλάδους.
Ειδικότερα, μετά και τη δεύτερη -ανεπίσημη- αναθεώρηση για το πρόγραμμα ενισχύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού, της μεταποίησης, της παροχής υπηρεσιών αλλά και του εμπορίου θα διατεθούν κοινοτικοί πόροι ύψος 1 δισ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για άλλα προγράμματα που τώρα ετοιμάζονται με στόχο να χρηματοδοτήσουν (μαζί με την ιδιωτική και την κρατική συμμετοχή) επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις κλάδων που φθίνουν όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, η κλωστοϋφαντουργία και οι εταιρείες γουναρικών.
Ευκολία από την Ε.Ε.
Ένας βασικός λόγος της επιτάχυνσης των προγραμμάτων αυτών εκτός από την ανάγκη να δοθεί μια νότα αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις είναι και η ευκολία που παρέχει η Κομισιόν για το 2009 και το 2010 να υλοποιούνται προγράμματα του ΕΣΠΑ με αποκλειστικά κοινοτικούς πόρους.
Σε αυτό το χρονικό σημείο το υπουργείο Οικονομίας ολοκληρώνει τον οδηγό της προκήρυξης η οποία θα είναι πρώτη από αυτές που αφορούν χρηματοδότηση ΜΜΕ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Παράλληλα ολοκληρώνεται σύντομα και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη των τελικών δικαιούχων του προγράμματος. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν και πάλι στο σύνολό τους οι εμπορικές τράπεζες αλλά μένει η διαδικασία να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει γνωστό ποια τραπεζικά ιδρύματα θα συμμετέχουν και κυρίως με ποιους όρους.
Στο μεταξύ μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επομένης αναμένεται να γίνει η προδημοσίευση του οδηγού υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος επιδοτήσεων ώστε να έχουν οι ενδιαφερόμενοι το χρόνο να προετοιμάσουν τις επενδυτικές τους προτάσεις.
Για τους νέους
Σε ό,τι αφορά τους νέους πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκήρυξη:
1. Θα είναι «ανοικτή». Δηλαδή ο κύκλος της υποβολής επενδυτικών προτάσεων θα ολοκληρωθεί όταν εγκριθούν τόσες επενδύσεις όσες και ο προϋπολογισμός του προγράμματος. Τούτο βέβαια αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί η αύξηση του προϋπολογισμού όπως έχει συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν.
2. Οι επιδοτήσεις θα αφορούν αποκλειστικά υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των κλάδων (μεταποίηση, τουρισμού, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών). Αιτία της επιλογής αυτής είναι ότι το πρόγραμμα θα υποχρεώνει τις εταιρείες να διατηρήσουν το προσωπικό τους για κάποια χρόνια και ενδεχομένως να το αυξήσουν με κίνητρο καλύτερη βαθμολογία στην αξιολόγηση της πρότασής τους.
3. Το ύψος της επιδότησης θα φτάνει στο 60% του κόστους του έργου για κάποιες περιοχές της χώρας (προτείνεται να πριμοδοτούνται οι πυρόπληκτες, νησιά με κάτω από 3.000 κατοίκους κ.λπ.). Στις υπόλοιπες περιοχές η επιδότηση θα είναιχαμηλότερη.
4. Ένα μέρος της επιδότησης θα δίδεται ως προκαταβολή. Το υπουργείο Οικονομίας φαίνεται να προσανατολίζεται το τμήμα αυτό της χρηματοδότησης να είναι της τάξης του 35% με 50%.Θα απευθύνεται σε εταιρείες που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους. Η μέγιστη αξία της επιχορηγούμενης επενδυτικής πρότασης θα είναι 350.000 ευρώ (ποσό μεγαλύτερο θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον επιχειρηματία).
5. Η ιδία συμμετοχή του επενδυτή πρέπει να φτάνει το λιγότερο στο 25% του συνόλου της επένδυσης, ενώ αν λάβει δάνειο αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 25% της αξίας του έργου. Το δάνειο μπορεί να ληφθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (μέσω των εμπορικών τραπεζών με τις οποίες συνεργάζεται στην Ελλάδα).
Τέλος εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να ενταχθούν στα προγράμματα και ζημιογόνες επιχειρήσεις αν βέβαια το επιτρέψει η Ε.Ε. και βρεθούν αντικειμενικές παράμετροι οι οποίες θα διασφαλίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου