Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Για ονομασία, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ συζήτησαν Γκρουέφσκι-Σαρκοζί

Για την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων (βίζας) προς τις χώρες της ΕΕ, την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ καθώς και το θέμα της ονομασίας συζήτησαν κατά τη μισάωρη συνάντηση τους την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νικολά Γκρουέφκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μετά την επίσκεψη του στον Γάλλο πρόεδρο δήλωσε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Γαλλία "είναι εξαιρετικές" και δεν υπάρχουν "ανοιχτά κεφάλαια".

Η Γαλλία, πρόσθεσε, έχει ένα ρόλο - κλειδί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και γι' αυτό ήρθαμε να συζητήσουμε για τα θέματα αυτά. Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε και το θέμα του ονόματος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε: "Ναι, εξέφρασα λεπτομερώς ποιες ήταν οι θέσεις της Ελλάδας και ποια είναι τα δικά μας προβλήματα σε σχέση με αυτές τις θέσεις, ώστε να είναι πιο ενημερωμένος και να έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να μας βοηθήσει να βρούμε λύση στο πρόβλημα".

Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τις απόψεις του για τον ονομασία ο Γκρουέφσκι απάντησε καταφατικά, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες. "Δεν μπορώ όμως να σας δώσω λεπτομέρειες. Το πιό σημαντικό είναι ότι δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να βοηθήσει για την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Δεν είναι μυστικό να σας πω ότι η Γαλλία υποστηρίζει την είσοδο όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ και την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ", τόνισε.

Ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι προσκάλεσε τον Νικολά Σαρκοζί να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και ότι αναμένει άμεσα μια γαλλική αντιπροσωπεία στελεχών να επισκεφθεί τη χώρα του.

Σε άλλο ερώτημα εάν ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να μιλήσει με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος ο πρωθυπουργός απάντησε: "το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έδειξε το ενδιαφέρον του να προχωρήσει το θέμα για την εξεύρεση λύσης και σ' αυτό το πλαίσιο τον προσκάλεσα να επισκεφθεί την χώρα".

Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη τόσο του Γάλλου προέδρου όσο και του υπουργού για την μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν, τον οποίο συνάντησε το πρωί.

Η χώρα μας, είπε, έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις και απομένει η πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία ελπίζουμε να έχουμε πριν από τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι πριν από το τέλος του έτους θα δοθεί στη χώρα του η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: