Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Νέα «μάχη» ξεκινούν οι ΔΟΥ κατά της φοροδιαφυγής

Mελετάται να αυξηθεί η έκπτωση η οποία ισχύει σήμερα όταν δηλώνονται με τα απαιτούμενα παραστατικά δαπάνες που έχουν διενεργηθεί
Ισχυρότερα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μελετάται όπως αυξηθεί η έκπτωση η οποία ισχύει σήμερα όταν δηλώνονται με τα απαιτούμενα παραστατικά δαπάνες που έχουν διενεργηθεί, αλλά και να διευρυνθεί το «πακέτο» των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα και μειώνουν το φόρο.

Οι σχετικές διατάξεις μάλιστα αναμένεται να περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2010.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου εξετάζουν όπως το «πακέτο» των δαπανών εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες δαπάνες υπηρεσιών, που θα αφορούν συγκεκριμένα αποδείξεις από συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία κ.λπ.


Ανοιχτό μάλιστα αφήνουν οι παράγοντες του υπουργείου και το ενδεχόμενο στον "κατάλογο" των δαπανών να περιληφθούν και αυτές που αφορούν τις αγορές ενδυμάτων, υποδημάτων, καλλυντικών, δώρων κ.λπ..


Δαπάνες που αναγνωρίζονται


Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα αναγνωρίζονται από την Εφορία δαπάνες που καταβάλλονται:


* για τη διενέργεια δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων


* σε μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, σχολές πολεμικών τεχνών, πάλης και παρόμοιων αθλημάτων, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ


* για την επισκευή και συντήρηση της εγκατάστασης και των συσκευών κλιματισμού (ψύξη- θέρμανση), καθώς και αυτών εξαερισμού χώρων


* σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων, συντηρητές καλοριφέρ, ασανσέρ κ.λπ..


Η υποβολή των σχετικών αποδείξεων που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες είναι υποχρεωτική προκειμένου από το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα να αφαιρεθεί το 40% των δαπανών και μέχρι του ποσού των 8.000 ευρώ.


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου με αποδείξεις
«Φοροτροχονόμοι» για φοροφυγάδες με πολυτελή Ι.Χ.
Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων που προέρχονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει επιπλέον κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συλλογή αποδείξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον προσεχή Οκτώβριο στη Βουλή θα προβλέπει τον εμπλουτισμό της λίστας των αποδείξεων που θα εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος. Οι αποδείξεις θα αφορούν δαπάνες που θα γίνουν μέχρι 31-12-2009 και οι οποίες θα συνυποβληθούν μαζί με τη φορολογική δήλωση του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκπίπτει το 40% της δαπάνης και μέχρι του ποσού των 8.000 ευρώ από αποδείξεις που προέρχονται από εστιατόρια, κομμωτήρια, δεξιώσεις, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ.

Νέο καθεστώς

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τη διεύρυνση της έκπτωσης και σε υπηρεσίες όπως συνεργεία αυτοκινήτων, καθαριστήρια, συμβουλευτικές υπηρεσίες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, τουριστικά καταλύματα, καφετέριες, παιδικούς σταθμούς, ταπητοκαθαριστήρια κ.λπ.

Παράλληλα εξετάζεται να υπαχθούν στο καθεστώς των εκπτώσεων από τον φόρο εισοδήματος και καταναλωτικές δαπάνες όπως ένδυσης και υπόδησης, αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, βιβλίων και καλλυντικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μην πετάξουν καμία απόδειξη μέχρι να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τις αποδείξεις. Μάλιστα κάθε χρόνο η κυβέρνηση σκοπεύει να εμπλουτίζει τη σχετική λίστα των αποδείξεων που θα εκπίπτουν, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί ότι με αυτόν τον τρόπο αφενός περιορίζεται η φοροδιαφυγή, αφετέρου ότι αυξάνονται τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Πέραν των ανωτέρω, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου για την ενίσχυση του κινήτρου είναι να εκπίπτει το 100% της αξίας των προσκομιζόμενων αποδείξεων και μέχρι του ποσού των 8.000 ευρώ. Επίσης εξετάζεται και η δυνατότητα να επιστρέφεται η ολική ή μερική αξία των αποδείξεων εκείνων, των οποίων ο αριθμός που θα αναγράφεται στην απόδειξη που θα τυπώνουν οι ταμειακές μηχανές θα βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα δύο τελευταία ψηφία του πρώτου λαχνού του Λαϊκού Λαχείου.

Μπλόκα στα πολυτελή Ι.Χ.

Στο μεταξύ η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ξεκινάει τις επόμενες μέρες ελέγχους σε πολυτελή αυτοκίνητα. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν ελέγχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, η προέλευση των οχημάτων, εάν έχουν αποδοθεί οι αναλογούντες φόροι, όπως τα τέλη κυκλοφορίας καθώς και εάν δικαιολογείται η αγορά του αυτοκινήτου (πόθεν έσχες) με βάση όσα δηλώνονται στην εφορία από το φυσικό πρόσωπο ή την επιχείρηση.

Αρχικά θα συσταθούν 12 μεικτά κλιμάκια (ένας τροχονόμος, ένας τελωνειακός και ένας εφοριακός) στην Αθήνα και έξι στη Θεσσαλονίκη. Τα κλιμάκια θα στήνουν μπλόκα σε κεντρικά σημεία των πόλεων καθώς και στα διόδια, ενώ θα είναι εφοδιασμένα με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα on line σύνδεσης με το σύστημα taxis. Οπως αναφέρουν στελέχη της ΥπΕΕ, ο εφοριακός θα ελέγχει εάν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εν συνεχεία με βάση τον αριθμό της πινακίδας θα αναζητά τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Ολες οι πράξεις και η αναζήτηση των στοιχείων θα γίνονται από τη στιγμή που το συνεργείο ελέγχου σταματήσει το πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ αυτόματα θα ενημερώνεται και το επιχειρησιακό κέντρο της ΥπΕΕ.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης είναι φυσικό πρόσωπο θα αναζητείται ηλεκτρονικά το δηλωθέν εισόδημά του και εάν δικαιολογείται η αγορά του αυτοκινήτου (πόθεν έσχες). Εφόσον το εισόδημα είναι σημαντικά μικρότερο θα ενημερώνεται αμέσως η εφορία και θα εκδίδεται η σχετική εντολή ελέγχου. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία θα ελέγχεται η ταυτότητα του οδηγού.

Μέσω leasing

Σημειώνεται ότι τα εταιρικά αυτοκίνητα απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούν συγγενικά πρόσωπα. Επίσης θα ελέγχεται εάν το αυτοκίνητο έχει αγορασθεί μέσω leasing. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχουν εντοπιστεί εταιρείες οι οποίες δεν έχουν αντικείμενο εργασιών παρά μόνο έχουν στην κατοχή τους πολυτελή οχήματα τα οποία έχουν αγορασθεί μέσω leasing προκειμένου οι κάτοχοι να γλιτώσουν το «πόθεν έσχες».

Από την πλευρά του ο τελωνειακός θα ελέγχει τα τέλη ταξινόμησης του οχήματος καθώς και αν αυτό κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα. Τέλος, ο τροχονόμος θα ελέγχει εάν το όχημα είναι πετρελαιοκίνητο (απαγορεύεται η χρήση του εάν είναι ιδιωτικής χρήσεως), ο αριθμός πλαισίου, η άδεια κυκλοφορίας (εάν πρόκειται για πλαστή ή όχι) εάν το αυτοκίνητο έχει περάσει ΚΤΕΟ καθώς και εάν έχει κάρτα καυσαερίων.