Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για την Ελληνική οικονομία από το Reuters


Με ιδιαίτερα αδύναμους ρυθμούς εκτιμούν οι αναλυτές ότι αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, αποφεύγοντας ωστόσο τον σκόπελο της ύφεσης.


Οι προβλέψεις οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, συγκλίνουν σε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,5% το πρώτο συγκεκριμένο διάστημα, έναντι ρυθμών ανάπτυξης 2,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2008.


Αν και επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι η οικονομία κατεβάζει αισθητά ταχύτητα, θεωρούνται μάλλον ενθαρρυντικές εάν λάβει κανείς υπόψη την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα των μακροοικονομικών στοιχείων τους δύο πρώτους μήνες του έτους, κατά τους οποίους κατεγράφη μεγάλη κάμψη τόσο στην οικοδομική δραστηριότητα όσο και στη βιομηχανική παραγωγή. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι εφόσον οι εκτιμήσεις αποδειχθούν σωστές, η ελληνική οικονομία θα είναι η μοναδική στη ζώνη του ευρώ, η οποία έχει αποφύγει προς το παρόν την ύφεση.


Αυτά ως προς την εικόνα του πρώτου τριμήνου, καθώς στην ίδια έρευνα οι αναλυτές προβλέπουν ότι για το σύνολο του 2009 το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,5%. Οι εκτιμήσεις τους είναι ελαφρά καλύτερες από εκείνες της Κομισιόν για συρρίκνωση 0,9%, αλλά μακριά από τις επίσημες της κυβέρνησης για ανάπτυξη με ρυθμούς 1,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: