Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η ψαλίδα κλείνει και είναι αναστρέψιμη.


Στις 2,5 μονάδες σήμερα η μεγαλύτερη δημοσκοπική διαφορά και όχι στις 5 "του Αλαφούζου". Στην ατζέντα Καραμανλή οι εθνικές εκλογές το Σεπτέμβρη.

27 μέρες έμειναν για να αποδειχτεί κατά πόσον οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται αληθεύουν ή αποτελούν ξανά εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Κοινό μυστικό μεταξύ των επιτελείων Ρηγίλλης και Ιπποκράτους είναι ότι οι διαφορές δεν είναι καθόλου έτσι όπως υποστηρίζουν τα έντυπα του συστήματος της παραπληροφόρησης. Απλούστατα θα εύχονταν οι διαφορές να βρίσκονταν σε αυτά τα επίπεδα του 4-7,5%, διότι τόσο θέλουν για να επιτευχθούν τα αδηφάγα σχέδιά τους.
Ο κυριότερος παράγοντας που ενισχύει το ποσοστό του Πασόκ είναι η αποσυσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας. Παράγοντας αναστρέψιμος και εξαρτώμενος αποκλειστικά από την προεκλογική στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Καραμανλής και κατά πόσον θα δώσει προσωπικό χαρακτήρα στην αναμέτρηση.
Σύμφωνα με όλες τις κρυφές δημοσκοπήσεις η ανώτερη δημοσκοπική διαφορά για τις ευρωεκλογές βρίσκεται στις 2-2,5 μονάδες ενώ όλες οι εταιρείες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως όλα παίζονται. Πρόκειται για μάχη σώμα με σώμα και είναι πιθανή ακόμα και η οριακή επικράτηση της ΝΔ, μια και το Πασόκ είναι αυτό που παρουσιάζει καθοδικές τάσεις, γεγονός που επηρεάζει τελικά τους αναποφάσιστους και συσπειρώνει τους Νεοδημοκράτες. Μην ξεχνάμε πως όλη η μάχη αφορά τους αναποφάσιστους και σ’ αυτούς απευθύνεται τελικά το περιεχόμενο κάθε εκστρατείας. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα στο πακέτο που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «Καραμανλής», ιδίως συγκρινόμενο με το πακέτο «Παπανδρέου».
Φαίνεται ότι στη Ρηγίλλης συζητείται το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών το Σεπτέμβρη εφόσον συμπεριληφθούν οι επιπτώσεις από τα πλήγματα που θα δεχθεί το Πασόκ με την καταιγίδα των αποκαλύψεων που αφορούν το «σκάνδαλο Siemens» και όλα τα σχετιζόμενα με αυτό υποσκάνδαλα. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και πλήττουν προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου. Προς το παρόν επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και παρατηρούν ότι το «δεύτερο διάβασμα» των δημοσκοπήσεων είναι αποθαρρυντικό για το Πασόκ και ότι ο ενθουσιασμός έχει προκαλέσει ζημιά στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου.
Το Πασόκ πληρώνει την εμμονή του στη σκανδαλολογία, που έχει κουράσει τους ψηφοφόρους. Είναι σίγουρο ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του και ήδη η επιλογή του σκληροπυρηνικού ροκ, από τον Σεπτέμβρη του 2008, αποτελεί στρατηγικό πρόβλημα για τον Γ. Παπανδρέου και το Πασόκ. Η σκανδαλοθηρική και λαϊκίστικη στρατηγική του Πασόκ αφήνει τεράστια περιθώρια προεκλογικών επιλογών στη ΝΔ για να περάσει ένα νέο μήνυμα υπευθυνότητας παρά του ότι κυβερνά πέντε χρόνια. Το σύστημα των Βενιζελικών, σε ανύποπτο χρόνο αντέδρασε στις επιλογές του Παπανδρεϊκού συστήματος. Ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος είχε θέσει ζήτημα διολίσθησης στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Τώρα βλέπει να δικαιώνεται μια και ο Καραμανλής δεν θα αφήσει αναπάντητη την σκανδαλοθηρία του Παπανδρέου.
Οι εξελίξεις συμβαδίζουν με τις επιλογές Καραμανλή! Ο κύβος της πόλωσης και της σύγκρισης ερρίφθη από τον ίδιο τον Παπανδρέου……. Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο Καραμανλής όχι μόνο φοβάται τη σύγκριση αλλά την επιδιώκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: