Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Τι κρύβει το θρίλερ της Βουλής


Πού υπακούει η λήξη των εργασιών της Συνόδου της Ολομέλειας και τι προσδοκά από αυτήν η κυβέρνηση.

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Παρασκευής σε υπουργικά γραφεία και κομματικά επιτελεία όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι με Διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας μετά από αίτημα του πρωθυπουργού έληξαν ξαφνικά οι εργασίες της Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής. Η πληροφορία έσκασε σαν βόμβα και μέχρι να διακριβωθούν οι λόγοι που υπαγόρευσαν στον κ. Καραμανλή να κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίδει το άρθρο 64 του Συντάγματος επικράτησε αναστάτωση.

Oλα ξεκίνησαν στις 19.50 το βράδυ, όταν ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και του ανακοίνωσε ότι μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια οι εργασίες της Συνόδου της Ολομέλειας κλείνουν.



Ο κ. Καραμανλής εξουσιοδότησε τον κ. Σιούφα να ενημερώσει τα κόμματα για την εξέλιξη κι ο Πρόεδρος της Βουλής ευθύς αμέσως επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τους ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός κάνοντας χρήση διατάξεων του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, οι οποίοι προβλέπουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει την περαίωση των εργασιών της Ολομέλειας πέντε μήνες μετά την έναρξή της, ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια την υπογραφή του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος.


Oι δύο στόχοι

Αμέσως μετά τη διαρροή της πληροφορίας προκλήθηκε αναστάτωση καθώς όλοι εκτίμησαν πως πίσω από την ξαφνική αυτή εξέλιξη κρύβεται εκλογικός αιφνιδιασμός. Γρήγορα όμως διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται περί αυτού. Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές εξήγησαν προς τον ΕΤ.Κ ότι πράγματι αν ο πρωθυπουργός θέλει να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες αυτό μπορεί να το κάνει μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Παρατηρούσαν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και προσέθεταν ότι και στο παρελθόν, με εξαίρεση τις ευρωεκλογές του 2004, όπου θεωρήθηκε ως επιβεβλημένη ενέργεια να μείνει ανοιχτή η Βουλή λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, η Βουλή έχει κλείσει τρεις έως εξίμισι εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Μιλώντας το Σάββατο το πρωί στην Κ.Ε. της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «η Βουλή σχεδόν πάντα διέκοπτε τις εργασίες της πριν τις ευρωεκλογές», επισήμανε ότι «ερεύνησε όλες τις υποθέσεις που της διαβιβάστηκαν από τη Δικαιοσύνη», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου για «βουλιμία για την εξουσία».
Η απόφαση του κ. Καραμανλή έχει δύο στόχους:

- Πρώτον, ο πρωθυπουργός θέλει να θέσει οριστικά τέρμα στον κύκλο της σκανδαλολογίας ο οποίος ταλαιπωρεί το δημόσιο βίο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και να πάει σε ευρωεκλογές σε καθαρό τοπίο. «Η κυβέρνηση δεν ήθελε να ρισκάρει την αποστολή και άλλης δικογραφίας στη Βουλή το επόμενο διάστημα», εξήγησε στον ΕΤ.Κ συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Δικαστικές πηγές επισημαίνουν, πάντως, ότι το αμέσως προσεχές διάστημα δεν επρόκειτο να φτάσει κάποια μείζονα υπόθεση στη Βουλή. Ο εφέτης ανακριτής για το Βατοπαίδι, ο οποίος έπιασε δουλειά την προηγούμενη εβδομάδα, θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να αποφανθεί, ενώ για την υπόθεση Γερμανός έχει κληθεί τη Δευτέρα να καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης. Και αυτή έχει δρόμο.

- Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ο κ. Καραμανλής επέσπευσε τη λήξη των εργασιών της Βουλής είναι ότι η εξέλιξη αυτή τον απαλλάσσει από το άγχος της διακυβέρνησης με πλειοψηφία 151 εδρών και εξουδετερώνει τη νάρκη Παυλίδη. Σε περίπτωση που η Βουλή έμενε ανοιχτή μέχρι τις αρχές Ιουνίου κυβερνητικά νομοσχέδια θα εγκρίνονταν από τη Βουλή με την ψήφο του Δωδεκανήσιου βουλευτή, ο οποίος, παρά τη μη παραπομπή του, είναι απαξιωμένος στα μάτια της κοινής γνώμης. Κάτι τέτοιο δεν θα απαξίωνε την κυβέρνηση μόνο αλλά θα τραυμάτιζε και το κύρος του ιδίου του κ. Καραμανλή, ο οποίος αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Βεβαίως, η απόφαση αυτή έχει μία σημαντική παρενέργεια την οποία θα επιδιώξει να αξιοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Επέρχεται παραγραφή για όλες τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στις οποίες μπορεί να εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί πολιτικά την απόφαση αυτή.

Ωστόσο στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου εξέφραζε προς τον ΕΤ.Κ το βράδυ της Παρασκευής την απορία του για την αιφνιδιαστική απόφαση του κ. Καραμανλή, καθώς με αυτήν εξαφανίζεται από την επικαιρότητα η υπόθεση Βερελή που πλήττει το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια απορία εξέφραζαν και τα μέλη άλλων κομματικών επιτελείων. Από την κυβέρνηση απαντούν πάντως με νόημα ότι, μολονότι η Βουλή έκλεισε, οι υποθέσεις της διαφθοράς είναι ανοιχτές, καθώς την εβδομάδα που έρχεται θα απολογηθούν οι βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Siemens και δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον να δούμε χειροπέδες και προφυλακίσεις και για τη Siemens και για τα ομόλογα και για το Βατοπαίδι. Κάτι που εξουδετερώνει τα όποια επιχειρήματα της αντιπολίτευσης.



ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ελεύθερος Τύπος


Δεν υπάρχουν σχόλια: