Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Δεν βγαίνουν τα βήματα.


Βρίσκω ότι η ομιλία Παπανδρέου στα ΤΕΙ της Αθήνας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, έγραφε τις προάλλες ο Μ. Κοττάκης στον ΕΤ.
Όχι μόνο γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε παραμονές φοιτητικών εκλογών ένα δώρο στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αποκαλύπτοντας ότι θα καταργήσει το νόμο-πλαίσιο και θα τον αντικαταστήσει μ’ ένα δικό του, ο οποίος δεν θα εγγυάται τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των πτυχιούχων! («Το κράτος θα αξιολογεί...
»).

Η ομιλία Παπανδρέου παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί δείχνει το βαθμό της σύγχυσης που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη γραμμή της σε μια σειρά θέματα.


Παράδειγμα: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έβαλε ξανά στην ατζέντα του τη μάχη ενάντια στα «συμφέροντα» που τον πολεμούν.

Από μια άποψη, καλά έκανε. Πρέπει όμως κάποτε να αποφασίσει ποια είναι η οριστική θέση του: Μαζί τους ή εναντίον τους;

Όταν, λ.χ., γευμάτιζε το χειμώνα με μιντιάρχες στον Λυκαβηττό, σε γραφεία εφημερίδων, τα συμφέροντα τον πολεμούσαν ή τον αγαπούσαν;


Όταν τα «συμφέροντα» τον χαρακτήριζαν με πρωτοσέλιδα σημειώματα «εν αναμονή πρωθυπουργό» και εκείνος ανέμιζε στην τελευταία του συνέντευξη ηρωικά πρωτοσέλιδα του παρελθόντος, τα συμφέροντα τι ήταν; Φιλικά ή εχθρικά;

Κι όταν γευμάτιζε στην Εκάλη με τραπεζίτες τούς έλεγε, όπως χθες, ότι «τα ισχυρά συμφέροντα εξαγοράζουν πολιτικούς, δικαστές, αστυνομικούς ή media»;

Καθαρές κουβέντες! Δεν μπορεί να αλλάζουν οι θέσεις της αντιπολίτευσης ανάλογα με την εποχή! Έρωτες το χειμώνα και έχθρες την άνοιξη.
Το ίδιο ισχύει και για τα σκάνδαλα: Δεν είναι δυνατόν όλο το χειμώνα να ζητά η αντιπολίτευση ειδικά δικαστήρια για συγκεκριμένα πρόσωπα με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μόλις είδε την άνοιξη ότι η τακτική αυτή δεν της βγαίνει να λέει ο αρχηγός της ότι «σκοπός μας δεν είναι η στοχοποίηση κάποιων προσώπων».


Δεν είναι επίσης δυνατόν όλο το χειμώνα να τάζουν στους πάντες τα πάντα και τώρα που βλέπουν ότι δικαιώνεται η θέση Καραμανλή περί υπευθυνότητας να διαρρέουν ότι μελετούν «αναθεώρηση του προγράμματός τους».

Δυστυχώς για την ίδια, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόβλημα συγχρονισμού με τους ρυθμούς της κοινωνίας. Και τώρα που θα κληθεί ως άλτης να περάσει τον πήχυ, δεν θα της βγαίνουν τα βήματα.
«etipos»

Δεν υπάρχουν σχόλια: