Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Πρόγευση πιέσεων για ταχεία λύση στο Σκοπιανό

Tο ΝΑΤΟ βασίζεται στη συναίνεση- «και εγώ και οι προκάτοχοί μου, αλλά και αυτοί που θα ακολουθήσουν δεν θα ακούσουν τη λέξη βέτο
Μια πρόγευση των πιέσεων που θα ασκηθούν σε Αθήνα και Σκόπια, μέχρι το φθινόπωρο, αναμένεται να δώσει η επίσκεψη που πραγματοποιεί στις δύο πρωτεύουσες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Στάινμπεργκ, ο οποίος θα έχει σήμερα συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, όσο και με την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη. Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση ήταν, εξάλλου, οι χθεσινές δηλώσεις του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι στην Ατλαντική Συμμαχία «δεν υπάρχει βέτο, παρά μόνο συναίνεση».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε χθες πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για αμερικανική πρωτοβουλία και είπε ότι κατά την επίσκεψη Στάινμπεργκ οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν στο ζήτημα αυτό.


Το γεγονός, όμως, ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέπτεται την Αθήνα και τα Σκόπια, για επαφές σε ανώτατο επίπεδο και, μάλιστα, σε μια στιγμή που η διαπραγματευτική διαδικασία έχει ουσιαστικά «παγώσει», μπορεί να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια της νέας αμερικανικής διοίκησης να αντιληφθεί από «πρώτο χέρι» την κατάσταση και να ζητήσει εντατικοποίηση της προσπάθειας.


Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες (όπως φάνηκε και από τα πρόσφατα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου) επιδιώκουν τη γρήγορη ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές. Ο κ. Σέφερ, ο οποίος πραγματοποίησε χθες αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αθήνα, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, για τη «σημαντική ελληνική συνεισφορά στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις», όπως και με τον υπουργό Άμυνας, Ευ. Μεϊμαράκη.


Μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, είπε -για να αποφευχθούν οι παρερμηνείες ότι το ΝΑΤΟ βασίζεται στη συναίνεση- «και εγώ και οι προκάτοχοί μου, αλλά και αυτοί που θα ακολουθήσουν δεν θα ακούσουν τη λέξη βέτο, αλλά τη λέξη συναίνεση, αρχή επί της οποίας λειτουργεί το ΝΑΤΟ». Διευκρίνισε ότι τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι δεν ακούστηκε η λέξη «βέτο» από κανένα στόμα.


Επεσήμανε επίσης ότι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην ΠΓΔΜ, «δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία του, από τις επαφές με την κυβέρνηση της χώρας».


Η κα Μπακογιάννη είπε ότι «στο Βουκουρέστι υπήρξε μια ενιαία φωνή, η φωνή της Συμμαχίας και ήταν καθαρή: Οτι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε η ΠΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: