Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ... έτοιμοι για όλα; Δεν το πιστεύω !

Αποφασισμένοι να αρχίσουν πλέον να βάζουν αυτοί τους κανόνες, είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν τους υπουργούς να ‘τσακώνονται’ δημοσίως για μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παίρνει συνεχώς νέα μέτρα, τα οποία οι ίδιοι στηρίζουν αναγκαστικά, εισπράττοντας όμως πρώτοι την έντονη πια δυσαρέσκεια του κόσμου.
Μόνο τυχαία δεν είναι η χθεσινή, επαναλαμβανόμενη από πολλούς βουλευτές επισήμανση πως όσες φορές έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση πως δεν θα πάρει άλλα μέτρα, άλλες τόσες έχει πάρει...
Διόλου ξαφνική ήταν και η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης που άνοιξε για πρώτη φορά κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου, φροντίζοντας να εξηγήσει λίγο αργότερα πως αναδιάρθρωση δεν σημαίνει χρεοκοπία και επισημαίνοντας πως στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ήδη παρατηρείται ‘κούρεμα’ ύψους 30%. 
Στην πραγματικότητα, το θέμα στο παρελθόν έχουν θέσει με διαφορετικό τρόπο ο Μίμης Ανδρουλάκης, που ζητά παγίως επαναδιαπραγμάτευση του χρέους -έστω και ‘ήπια’- και ο Παντελής Οικονόμου που προσφάτως ετέθη υπέρ της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης που έχει συνάψει η χώρα και την ένταξή της στον νέο, μόνιμο μηχανισμό στήριξης (αφού πρώτα έχει πιέσει να θεσπιστεί από τον Ιούνιο και όχι το 2013) με άλλους όρους. 
Παρόμοια είναι η γκρίνια και για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, καθώς και αυτή έχει τεθεί από πολλούς βουλευτές, με διαφορετικές κάθε φορά διατυπώσεις. Πριν από την Βάσω Παπανδρέου, και μόνο την τελευταία εβδομάδα, για ανάγκη ‘διορθώσεων’ στους όρους του είχε μιλήσει ο Κώστας Καρτάλης και στον τρόπο επικαιροποίησής του ο Οδυσσέα Βουδούρης.
Όσο για τα συνεχή νέα μέτρα, μόνο στην τελευταία συνεδρίαση των προέδρων των Επιτροπών της Βουλής και των επικεφαλής των ΚΤΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ομάδα βουλευτών όπως οι κ.κ.Δημήτρης Κρεμαστινός, Όλγα Ρεντάρη, Νίκος Ζωίδης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Δημήτρης Παπουτσής κ.α. είχαν επισημάνει ότι «δεν έχουμε πλέον δικαιολογίες», αφού ως τώρα το επιχείρημα ήταν να κάνει ο κόσμος υπομονή και πως οι θυσίες πιάνουν τόπο, αφού το έλλειμμα μειώθηκε κατά 6%. 
«Τώρα τι θα λέμε; Πώς θα δικαιολογήσουμε αυτά τα νέα μέτρα;», ρωτούσαν με εμφανή τα σημάδια της αγωνίας, αλλά και της οργής. 
Τα παράπονα, τέλος, για κακό συντονισμό των υπουργών μεταξύ τους και της ‘συνεργασίας’ τους με βουλευτές, μετρούν πια μήνες και είναι αναρίθμητα. Ως και προτάσεις καλύτερου συντονισμού με τους βουλευτές της περιφέρειας κατέθεσε -μην ξέροντας τι άλλο να κάνει- προ ημερών ο Κώστας Καρτάλης, προτείνοντας ειδικές συνεδριάσεις των ΚΤΕ και των προέδρων των Επιτροπών με υπουργούς αρμόδιους για θέματα καθημερινότητας και ανάπτυξης, αλλά και σύσταση επιστημονικής ομάδας στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, προκειμένου να παρακολουθείται το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων και των προεδρικών διαταγμάτων που συνοδεύουν κάθε φορά τους νόμους, δεσμεύοντας τους βουλευτές που τους είχαν ψηφίσει.
Αντιλαμβανόμενοι στην κυβέρνηση το ‘βαρύ κλίμα’, αλλά και την πρόθεση των βουλευτών να μην κάνουν πλέον πίσω είτε διότι αντιλαμβάνονται ότι απομακρύνεται ο ανασχηματισμός, είτε επειδή φοβούνται πως δεν θα τους συμπεριλαμβάνει, είτε από πραγματική κόπωση και απογοήτευση από τα νούμερα που ‘δεν βγαίνουν’, ρίχνουν τώρα το βάρος στην επιχείρηση ‘κατευνασμού και πειθούς’.  
Χωρίς ουδέποτε να έχει κοπάσει το ενδοκοινοβουλευτικό ‘μασάζ’, η κυβέρνηση αναζητά κάτι δραστικότερο, προκειμένου να ‘περάσει’ το νέο πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τα νέα μέτρα που έρχονται ως αντιστάθμισμα στο υψηλό τελικά έλλειμμα του 2010. Εξού και η έκτακτη ‘μυστική’ σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας, για την οποία σας έχει ενημερώσει αναλυτικά η “iefimerida”, αλλά και η συνέχιση των κομματικών συνευρέσεων στην Ιπποκράτους με στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλες τις περιφέρειες, αλλά και παρουσία βουλευτών και υπουργών που ακούν αγόγγιστα τα προβλήματα καθεμίας από αυτές. Στο ίδιο πλαίσιο, αφού το νέο πολυνομοσχέδιο εγκριθεί από το ‘άτυπο’ υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσει κατά πληροφορίες συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, αλλά και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ώστε να εκτονωθούν στο μέτρο του δυνατού οι αντιδράσεις, προτού πάρει τον ‘δύσβατο’ δρόμο του προς την Βουλή την επόμενη Παρασκευή. 
i efimerida 

Σχόλιο Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.: Εγώ πάντως δεν το πιστεύω ότι είναι έτοιμοι για όλα! 
Γιατί δεν ρωτούν τον πρωθυπουργό, τι συζήτησε με τον Σόρος; 

Για όσους δεν κατάλαβαν, η Ελλάδα παράγει χρέος και μετά το… πουλάει σε καλή τιμή.   
Και τι χρέος, 340 δισεκατομμύρια λαχταριστά ευρώ, το οποίο κάτω από… σωστή καθοδήγηση μπορεί να μας οδηγήσει στη χρεοκοπία. 
Να η ... δουλειά του Σόρος!


Δεν υπάρχουν σχόλια: