Απογοητευμένος με την Ελλάδα φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γαλλική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Σαρκοζί.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε επενδύσει στη χώρα μας τόσο την περίοδο Καραμανλή όσο και στο Γιώργο Παπανδρέου στη συνέχεια όταν αυτός ήρθε στην εξουσία το φθινόπωρο του 2009.
Ο Γάλλος πρόεδρος πίστευε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός πυλώνας της Γαλλικής εξωτερικής πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο...
Οι ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, οι αδιατάρακτες εμπορικές συναλλαγές και ο φιλελληνισμός του Γαλλικού πολιτικού προσωπικού δημιουργούσαν για τη χώρα μας ένα πολιτικό αντίβαρο έναντι των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Ο Σαρκοζί είχε έναν ακόμα λόγο να αισθάνεται κοντά στην Ελλάδα, λόγω και των οικογενειακών δεσμών που τον συνδέουν με τη χώρα μας αφού κατάγεται από την πλευρά της μητέρας του από την Ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης.
Ο Γάλλος πρόεδρος πίστευε ότι προσφέροντας διπλωματική στήριξη στα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα (Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά κλπ) θα λάμβανε τα απαραίτητα ανταλλάγματα στα εξοπλιστικά αφού η Γαλλία επενδύει παραδοσιακά στη βιωσιμότητα της αμυντικής της βιομηχανίας.
Μολονότι ο Γάλλος πρόεδρος στήριξε τον Καραμανλή στο θέμα του Σκοπιανού βάζοντας πλάτη στις πιέσεις των Αμερικανών, θεωρεί ότι ο Καραμανλής αθέτησε πλήρως τις υποσχέσεις του.
Όταν ήρθε ο Παπανδρέου, η διοίκηση Σαρκοζί «διέγραψε» τις όποιες πικρίες είχε για την προηγούμενη κυβέρνηση και επένδυσε στη νέα εξουσία.
Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και δίνει μάχη για να επιβιώσει πολιτικά. Τον αμφισβητεί ένα κόμματι της ίδιας του της παράταξης, τον απειλεί η κεντροδεξιά με την κόρη του Λεπέν, που σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις θα τον απέκλειε από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, και τον σφυροκοπά η σοσιαλιστική αντιπολίτευση.
Τις τελευταίες μέρες, οι βουλευτές του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος έχουν καταθέσει μομφή κατά της υπουργού οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ την οποία απειλούν να στείλουν στο ειδικό δικαστήριο. Η Λαγκάρντ κατηγορείται ότι έκανε ένα οικονομικό διακανονισμό με τον άλλοτε μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί για να εισπράξει το κράτος ένα μέρος των φόρων που χρωστάει ο τελευταίος.
Η πίεση που δέχεται ο Σαρκοζί είναι μεγάλη και αυτό είναι βέβαιον ότι θα του δημιουργήσει εσωστρέφεια στερώντας από τη χώρα ένα σημαντικό σύμμαχο.
Η απογοήτευση από τους Έλληνες πρωθυπουργούς και τα εσωτερικά προβλήματα θα στερήσουν σίγουρα ένα παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας μας σε μια δύσκολη συγκυρία.
iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου