Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Οι λέξεις «κούρεμα και αναδιάρθρωση» δεν είναι πια taboo.

Πόσο αλλάζουν οι καιροί; 
Ξαφνικά οι λέξεις κούρεμα και αναδιάρθρωση δεν είναι πια taboo
Όταν η κυρία Παπανδρέου μπορεί να το πει, τότε ασφαλώς όλοι μπορούσαν το πουν.
Η κυρία Παπανδρέου έσπασε τον πάγο και είπε το εξωφρενικό για έναν Έλληνα πολιτικό και για τα Ελληνικά δεδομένα (λαμβάνοντας υπόψη την τρομοκρατία που έχουν σπείρει οι Έλληνες πολιτικοί στον μέσο πολίτη για το τι σημαίνει μια αναδιάρθρωση), ότι το 2013 ίσως γίνει κούρεμα και αν είναι να γίνει τότε, καλύτερα να γίνει σήμερα.
Να υπενθυμίσω ότι στο άρθρο με τίτλο "Το θέμα του κουρέματος είναι ακόμα ανοιχτό" σας εξήγησα ότι:

"Στην περίπτωση που το κράτος - μέλος κριθεί μη βιώσιμο, τότε θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιώτες πιστωτές του (ομολογιούχους) και να αναδιαρθρώσει το χρέος του βάσει των καθοδηγήσεων του ΔΝΤ με σκοπό να γίνει βιώσιμο. 
Έπειτα, το σχήμα ESM θα προφέρει ρευστότητα."
Αυτό βασικά σημαίνει ότι όπως και να έχει το πράγμα, η αναδιάρθρωση (κούρεμα και επιμήκυνση) θα γίνει έτσι και αλλιώς το 2013.
Για ποιο λόγο; Διότι δεν θα είμαστε βιώσιμοι ούτε το 2013. Όσοι λένε ότι θα είμαστε, απλά ζουν σε κάποιο άλλο κόσμο.
Επίσης μην σας παραξενεύει καθόλου η συνεχιζόμενη μείωση της αξιολόγησης των ελληνικών ομόλογων από τους οίκους αξιολόγησης. Καθώς θα πλησιάζουμε το 2013 και αν δεν αλλάξει κάτι στις ευρωπαϊκές συμφωνίες, έτσι όπως έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα, τεχνικά μιλώντας, θα κάνει default το 2013 όπως και να έχει.

Η συνεχιζόμενη μείωση της αξιόλογης αυτό ακριβώς σημαίνει. Είμαστε ίσως η μοναδική περίπτωση χώρας στον κόσμο που ξέρουμε προκαταβολικά ότι το 2013 θα κάνουμε default.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, αφού θα κάνουμε που θα κάνουμε αναδιάρθρωση, μήπως θα πρέπει να την κάνουμε σήμερα αντί το 2013;

Αυτό είναι το ερώτημα που ουσιαστικά έθεσε η κ. Βάσω Παπανδρέου.

Η απάντηση από την μεριά μου, είναι ότι σαφώς θα πρέπει η αναδιάρθρωση να γίνει όσο το συντομότερο δυνατόν, αφού έτσι και αλλιώς,  θα γίνει που θα γίνει το 2013.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα αλλάξει με τις τωρινές πολιτικές. Αφενός διότι η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει κανένα σκοπό να εφαρμόσει τα μέτρα του μνημονίου –κυρίως ως προς το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από τις αγκυλώσεις που την ταλαιπωρούν– και αφετέρου, είμαστε απλά μη βιώσιμοι ταμειακά (insolvent) και δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Οπότε, αν συνεχιστεί η τωρινή φορομπηχτική πολιτική, οι λίγες επιχειρήσεις που έχουν μείνει ακόμα όρθιες και ο ελάχιστος παραγωγικός ιστός που έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα θα εξαφανιστεί και αυτός μέχρι το 2013.

Οπότε η λογική λέει, αφού θα γίνει που θα γίνει μια αναδιάρθρωση το 2013, καλύτερα να γίνει σήμερα και να φύγει από πάνω μας ένα μεγάλο βάρος.

Όχι δεν θα μας λυθεί το θέμα της ανταγωνιστικότητας, διότι αυτό είναι άλλο θέμα και επιλύεται με άλλες μεθόδους. Τα μόνο που θα γίνει είναι ότι θα εξοικονομηθούν 6-7 δισ. σε τόκους το χρόνο και η αιμορραγία στον προϋπολογισμό θα γίνει ευκολότερη να διαχωριστεί.  Επίσης, δεν σημαίνει ότι θα φύγει η τρόικα και δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτά θα συνεχιστούν όπως και να έχει.

Τα περί του ότι δεν θα μας κάνει τίποτα ένα κούρεμα διότι δεν θα μας λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν θα μας κάνει ανταγωνιστικούς έχω βαρεθεί να τα ακούω.

Που στο καλό είναι γραμμένο ότι πρέπει πρώτα να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα όπως όλοι παπαγαλίζουν είναι πέραν εμού. Που είναι αυτό γραμμένο σαν κανόνας και δεν το έχω δει πουθενά;

Επίσης, ξεχάστε το ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα. Έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι υπάρχουν μηχανισμοί και λύσεις έτσι ώστε το τραπεζικό σύστημα να μείνει ανέπαφο. Μάλιστα (και θα το εξηγήσω σε μελλοντικό post) το τραπεζικό σύστημα (όχι οι μέτοχοι) θα ενδυναμωθεί πάρα πολύ από μια τέτοια κίνηση.

Προσωπικά λοιπόν είμαι σύμφωνος με την ιδέα να γίνει η αναδιάρθρωση συντομότερα παρά αργότερα. Αν και θα προτιμούσα η αναδιάρθρωση να γίνει υπό μια οικουμενική κυβέρνηση, διότι αν γίνει με την τωρινή (ή κάποια άλλη), στο τέλος η ανεπάρκεια θα μεταφραστεί σε πράξη ηρωισμού. Κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή θα προσπαθήσει οποίος είναι στην εξουσία να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός... τάχα δηλαδή ότι έγινε η αναδιάρθρωση διότι ήξεραν τι έκαναν και όχι ότι δεν γινόταν αλλιώς (τα γνωστά Ελληνικά καραγκιοζλίκια των Ελλήνων πολιτικών).

Πρέπει να είναι από τις ελάχιστες φορές που συμφωνώ με Έλληνα πολιτικό!! Αυτό σημαίνει πρόοδος!
Του Γιώργου Καισάριου / Capital
george.kesarios@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: