Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Άρχισαν τα όργανα: Ο Ψωμιάδης είναι απλά η αρχή

Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Π. Ψωμιαδης
Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος κρίθηκε από το πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ο Π. Ψωμιάδης. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας καταδικάζεται σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο περιφερειάρχης θα τεθεί σε αργία και θα χάσει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για οποιαδήποτε δημόσια θέση, ακόμα και σε περίπτωση που προσφύγει στον Άρειο Πάγο για αναίρεση της απόφασης.
Η πλευρά Ψωμιάδη, πάντως, υποστηρίζει ότι ...πρέπει να διατηρήσει το αξίωμά του, διότι τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όταν ήταν νομάρχης.
Ο Π. Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή τριών χρόνων, μετά από καταγγελίες υψηλόβαθμου στελέχους της νομαρχίας για παράνομη μείωση προστίμων σε πρατηριούχο που νόθευε καύσιμα.
Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον του Λιάπη, του Τσοχατζόπουλου, γενικά εναντίον κάμποσσων ξοφλημένων πολιτικών προσώπων. Για εμάς βέβαια είναι θετικό και το στηρίζουμε να καταδικαστούν όλοι αυτοί και ακόμα περισσότεροι. Και θα καταδικαστούν - άλλωστε μέχρι και το ΔΝΤ (!), ή ο κυβερνητικός τύπος, κτλ ζητούν καταδίκες για σκάνδαλα πλέον. Ας θυμηθούμε πχ ένα παλιότερο άρθρο μας, όπου λέγαμε τα εξής:



...Αυτό λοιπόν που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμάς είναι πως ο φιλοκυβερνητικός τύπος προτείνει ανοιχτά στην κυβέρνηση να βάλει μερικούς στη φυλακή για τα σκάνδαλα. Γιατί το κάνει αυτό;

Την απάντηση την είχαμε δώσει σε ένα παλιότερο άρθρο μας, με τον χαρακτηριστικό τίτλο "βγάλτε κανά σκάνδαλο στη φόρα, να εξευμενίσουμε λιγάκι τα πλήθη, μπας και γλιτώσουμε τα χειρότερα"!!!"

Το άρθρο αυτό το είχαμε γράψει στις 16 Μαίου, με αφορμή ένα άρθρο-δημοσκόπηση που τότε είχε δημοσιεύσει η "Καθημερινή", και έδειχνε ότι ο κόσμος γυρνούσε την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Η "Καθημερινή" λοιπόν ανέφερε τότε το εξής:

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς επιχειρούν τη δημιουργία αναχωμάτων στην κοινωνική δυσφορία. Το Μαξίμου έχει ανάψει το «πράσινο φως», προκειμένου να ανοίξουν για πρώην υπουργούς οι φάκελοι σκανδάλων


Το σχέδιο λοιπόν είναι το εξής: Συλλαμβάνουν μερικά άτομα (κυρίως "μικρά ψάρια"), στα οποία ουσιαστικά τα "φορτώνουν" όλα, προκειμένου να εκτονωθεί έτσι η τεράστια λαική δυσαρέσκεια, και τα "μεγάλα ψάρια' να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Σε ένα ακόμα παλιότερο άρθρο μας για τη "διαφθορά" στον καπιταλισμό άλλωστε αναφέραμε τα εξής:

...Το οικονομικό έγκλημα είναι ένας από τους καθοριστικούς διαμορφωτές του σύγχρονου καπιταλισμού. Η διαφθορά που το συνοδεύει κορυφώνεται σε περιόδους οικονομικής έκρηξης_ τότε, δηλαδή, που όλοι προσπαθούν να πλουτίσουν.

Η κερδοσκοπική σπέκουλα και η φημολογία ανεβάζουν στα ύψη τις μετοχές και τα κέρδη. Οι ισολογισμοί επιχειρήσεων φτιασιδώνονται για να συγκαλύψουν τα οικονομικά προβλήματά τους.

Κι όταν η φούσκα σκάει, αυτά που αποκαλύπτονται είναι συνήθως τα πιο καραμπινάτα σκάνδαλα. Προκειμένου δε να περισωθεί η εικόνα κάποιας στοιχειώδους δικαιοσύνης, μερικές υποθέσεις φτάνουν μέχρι τα δικαστήρια.

Αυτά τα μέτρα, βέβαια, δεν εξαφανίζουν τη διαφθορά· την περιορίζουν προσωρινά, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στο καπιταλιστικό σύστημα, και ο φαύλος κύκλος επαναλαμβάνεται...

Βέβαια, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κανέναν να πηγαίνει φυλακή - η εξήγηση για αυτό είναι πως στην αστική τάξη, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει "ομερτά":

Ξέρουν ότι αν καταδικάσουν κάποιον, αυτός μετά δε θα διστάσει να καρφώσει και πολλούς ακόμα, οδηγώντας σε καταστάσεις ντόμινο. Άρα, φοβούνται ότι ακόμα και ένα έστω "σοβαρό" στέλεχος να καταδικαστεί, θα μπορούσε να πάρει πολλούς ακόμα στο λαιμό του (διότι υπάρχει συσσωρευμένη άπειρη "βρωμιά" για πάμπολλα στελέχη). Και έτσι η στρατηγική του να δώσουν στο πλήθος μερικά έστω "εξιλαστήρια θύματα", ως ένα υποτυπώδες δείγμα "δικαιοσύνης", μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: