Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σκληρό κοινοβουλευτικό πόκερ για την ψήφιση του νέου Μνημονίου

Σε ένα ακόμα ερώτημα καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός δώδεκα ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του περιεχομένου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής για τα έτη 2012-2015, μαζί με τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις και τα νέα μέτρα που φέρνει το υψηλό έλλειμμα.
Τι είδους νομιμοποίηση χρειάζεται...
Στην συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και εβδομάδες -και μετά από επίσημη πρόσκληση στη Βουλή της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη- σχετικά με το αν θα πρέπει να ζητήσει 'αυξημένη νομιμοποίηση' με την ψήφο 180 βουλευτών, προκειμένου να φέρει προ των ευθυνών της την αντιπολίτευση και πιθανόν σε πολύ δύσκολη θέση τη ΝΔ, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να απαντά 'όχι', αν και ακόμα δεν έχουν γίνει οι 'απαραίτητες' συσκέψεις με το 'βαρύ πυροβολικό' της κυβέρνησης επί των συνταγματικών και νομικών θεμάτων (Ευάγγελο Βενιζέλο, Χάρη Παμπούκη, Ανδρέα Λοβέρδο). 
Βασικός λόγος είναι η 'παραδοχή' που συνεπάγεται κατά το Σύνταγμα μία τέτοια κίνηση περί απώλειας μέρους της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, και αντίλογος το γεγονός ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ξεπερνά κατά πολύ την θητεία της παρούσας κυβέρνησης.
Ακριβώς για αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναζητήσει εκ νέου ευρύτερες συναινέσεις επί του θέματος και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με κόμματα, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς για να τις αποκτήσει. 
Αν δεν τα καταφέρει, όμως, θα πάρει μόνος την απόφαση, ορμώμενος από την λαϊκή εντολή του Οκτώβρη 2009 και την 'επικύρωσή' της στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη, όπως συνηθίζουν να λένε συνεργάτες του, πηγαίνοντας το 'πακέτο' στη Βουλή και ζητώντας την ψήφο 151 βουλευτών, όπως ακριβώς έγινε και με το Μνημόνιο. 
Πριν από την ψήφισή του, δε, προγραμματίζεται συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και αναλυτική ενημέρωση από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πιθανώς δε και συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, και σε κάθε περίπτωση 'διακριτική' διαμήνυση προς κάθε κατεύθυνση πως τυχόν καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου από κυβερνητικούς βουλευτές θα συνεπάγεται και την άμεση διαγραφή τους.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα επιδοθεί σε ένα μπαράζ επισκέψεων στην περιφέρεια (αλλά και το λεκανοπέδιο) προκειμένου να επικοινωνήσει και ο ίδιος το νέο 'πακέτο' μέτρων, αλλά και να αποδείξει πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να έχει επαφή με τον κόσμο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αποδοκιμασιών εις βάρος στελεχών της. 
Σε αυτό το επίπεδο, θα συνεχιστεί η λεκτική στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο όμως όπου υπάρχουν στοιχεία και ονόματα, καθώς και η εξόρμηση όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου στη βάση του δόγματος “η κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται”. 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: