Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Γιατί οι «νεοσοσιαλιστές» ταυτίζονται με τους «άκρατα νεοφιλελεύθερους»;


Στρός Καν: «Περισσότερο Κράτος υπαγορεύει η Κρίση»

Του Στάθη Σαραφόπουλου
Οικονομολόγου, πρ. Βουλευτή

Θα μας τρελάνει όλους, άλλα λέει και άλλα κάνει!
Η «συνταγή» που έδωσε στην Ελλάδα ο «γιατρός», είναι τελείως διαφορετική από αυτά που είπε σε διάλεξη του,  στους φοιτητές στην Ουάσιγκτον, ο Διευθυντής του Δ.Ν.Τ., κ. Στρός Καν: «Μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό ως απάντηση στην οικονομική κρίση».
Η συνταγή όμως που εφαρμόζει στην Ελλάδα, είναι «άκρατα νεοφιλελεύθερη», χωρίς καμιά κρατική παρέμβαση, με στόχο την εξαφάνιση του όποιου «κράτους πρόνοιας» υπήρχε μέχρι σήμερα στη χώρα μας!
Το κράτος λοιπόν απουσιάζει από την …συνταγή του για την Ελλάδα.
Κατά τα’ άλλα, δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς τους «νεοσοσιαλιστές» που ταυτίζονται στη πράξη με τους «άκρατα νεοφιλελεύθερους»!
Άλλα λεν δημόσια και άλλα εφαρμόζουν στην πράξη.
Μην κατηγορούμε λοιπόν τον κ. Παπανδρέου, δεν είναι ο μόνος που άλλα λέει, άλλα πιστεύει και άλλα κάνει.
Ο κύριος εκφραστής της «παγκοσμιοποίησης», που είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια του Διευθυντού του, την κατηγορεί ως κύρια υπεύθυνη στη πρόκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Με άλλα λόγια η παγκοσμιοποίηση προκάλεσε την οικονομική κρίση.
Εμείς, ως φοιτητές της Οικονομίας είχαμε μάθει ότι σε «Περιόδους Οικονομικής Κρίσης» πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει στην κοινωνία μέσω της απασχόλησης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας ώστε ν’ αυξηθεί το εισόδημα, μέσω αυτού η ζήτηση και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας!
Μας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να «βάλουμε τους μισούς πολίτες ν’ ανοίγουν τρύπες και οι άλλοι μισοί να τις κλείνουν», αυτή τη συνταγή ξέραμε..!
Με άλλα λόγια αυτά λέει σήμερα και ο Στρός Καν στη διάλεξη του προς τους φοιτητές στην Ουάσιγκτον, ενώ στην Ελλάδα «η συνταγή του είναι τελείως διαφορετική και αντίθετη» με αυτά που λέει δημόσια!
Τίποτα απ’ αυτά, που μάθαμε στο σχολείο και συμφωνούμε με τον κ. Στρός Καν, δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική της  χώρα μας!
Η συνταγή του, την οποία εφαρμόζει πειθήνια η «κυβέρνηση Παπανδρέου», μας λέει, μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, απολύσεις εργαζομένων, συρρίκνωσα επιχειρήσεων, εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας κλπ
...
Γιατί;
Διαβάστε λοιπόν τι είπε ο κ. Στρός Καν:
«Μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό ως απάντηση στην οικονομική κρίση» βλέπει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν...

Σε ομιλία του ενώπιον φοιτητικού κοινού χθες στην Ουάσιγκτον ο Στρος Καν άφησε αιχμές κατά της «σκοτεινής πλευράς» της παγκοσμιοποίησης η οποία, όπως ισχυρίστηκε, μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.

«Στην αντίληψη ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου, για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει έστω και λίγο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους», επεσήμανε ο Στρος-Καν.

«Προσέφερε πολύ το σχήμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. Έχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα περιθώριο αυξανόμενο κι ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Ο ίδιος ανέφερα ότι «ενώ η παγκοσμιοποίηση των ανταλλαγών συνδέεται κατ αρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αντιθέτως αυτές τις ανισότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: