Μια νέα ορολογία εισάγεται για να κατονομάσει την αναδιάρθρωση του χρέους ή τη χρεωκοπία, κατά το λαϊκότερον: Διευθέτηση του χρέους.
Έτσι την βάφτισαν ο τ. Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο Τζορτζ Σόρρος.
Το ζήτημα είναι τι γίνεται από σήμερα, μέχρι το 2013, όπου τίθεται σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (ESM), με κεφαλαιακή βάση 700 δισ. ευρώ.
Θα προηγηθεί του 2013 το «κούρεμα» (haircut);
Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι το ...
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, θα επικυρώσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.Στα δύο χρόνια που μεσολαβούν, η Ελλάδα θα έχει ανάγκη να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, επιπλέον του συνολικού ποσού των 100 δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα 10 δισ. αφορούν τις τράπεζες) του μνημονίου.
Πώς όμως θα δοθούν τα χρήματα αυτά, όταν ο μηχανισμός στήριξης, θα επιβάλλει την εξόφληση, κατά προτεραιότητα, των θεσμικών δανειστών (ΔΝΤ, ΕΚΤ-κράτη-ελληνικές τράπεζες) και ότι μείνει, στους ιδιώτες δανειστές;
Μια μορφή έμμεσης υποθήκευσης των εθνικών εσόδων από τα οποία ελπίζεται να «περισσέψει» κάτι, από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Το μόνο βέβαιο είναι, ότι δεν πρόκειται να βγούμε στις αγορές το 2012, όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών, που είναι και στόχος του μνημονίου. Πρέπει πλέον να θεωρείται αδύνατον.
Πολύ δύσκολη υπόθεση τελικά η εξόφληση των 110 δισ. ευρώ και ακόμη πιο δύσκολη η εξόφληση του συνολικού χρέους που θα κυμαίνεται γύρω στα 360 δις. ευρώ.
Μήπως πρέπει να ξαναδούμε το όλο ζήτημα, με μια τελική ρύθμιση όλου του χρέους, σε μια περίοδο, τουλάχιστον δέκα ετών;
07.04.2011ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου