Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Περίεργη συνάντηση Παπανδρέου - Σόρος

Τον Τζορτζ Σόρος δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του στη βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην παγκόσμια οικονομία, ο άνθρωπος που ανεβάζει και κατεβάζει οικονομίες, ο άνθρωπος που πέρυσι τέτοια εποχή είχε προβλέψει την χρεοκοπία μας, πέρασε σήμερα το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου για συνάντηση μιας ώρας.

Το ακριβές ...
περιεχόμενο της συνάντησης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για γενική συζήτηση γύρω από τη διεθνή οικονομία, την κρίση στην ευρωζώνη και τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Ωστόσο, η επαφή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον δεδομένων των αρνητικών προβλέψεων για τη χώρα μας, που έχει κάνει κατά καιρούς ο ουγγρικής καταγωγής «επενδυτής» που έχει κερδίσει πολλά χρήματα ποντάροντας στη χρεοκοπία χωρών.
Ο Σόρος έχει εκτιμήσει πως η απροθυμία της ΕΕ να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους των πιο αδύναμων χωρών, θα προκαλέσει την αντίδραση των «αγορών», που δεν θα δώσουν περιθώρια για περαιτέρω σκέψεις στις χώρες της ευρωζώνης ενώ έχει μιλήσει και για «Ευρώπη 2 ταχυτήτων»
Σύμφωνα με επίσημες πηγές η συζήτηση είχε τρεις ενότητες:
- την διεθνή οικονομία
- την κατάσταση στην Ευρωζώνη
- και τις εξελίξεις στην Β. Αφρική
Αμέσως μετά την συνάντηση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τον ενημερώσει. Σημειωτέον ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου συνεργάζεται ήδη σε τεχνικό επίπεδο με το πρώτο κλιμάκιο της τρόικας που έφτασε στην Αθήνα.
Πηγές του newscode αναφέρουν ιδιαίτερη κινητικότητα χθες το βράδυ στο Μέγαρο Σταθάτου. Άρα η σημερινή συνάντηση μπορεί να ήταν επίσημη συνέχεια της ανεπίσημης χθεσινής.
Σόρος: "Η αναδιάρθρωση αργά ή γρήγορα θα γίνει"
Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος έδωσε χθές ομιλία στην αίθουσα Κυκλαδικής Τέχνης, την οποία διοργάνωσε ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Στέλιος Ζαβός, που ζεί και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.  Ο μεγαλοεπενδυτής αναφέρθηκε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στις αλυσιδωτές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Τζορτζ Σόρος είπε χαρακτηριστικά  ότι «οι ευρωπαίοι συνέρχονται από το χαστούκι της κρίσης» και ανέλυσε τις αιτίες για τις οποίες κλονίζεται συνθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Τάχθηκε κατά της Γερμανίας και των πλούσιων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, λέγοντας ότι «συμπεριφέρονται με μία αλαζονεία, που δείχνει άγνοια της ιστορίας και μη αντίληψη των προβλημάτων». Τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των ασθενέστερων χωρών, παρότι παραδέχθηκε ότι έχουν κάνει λάθη που τις οδήγησαν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. « Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαία, όχι κλαμπ πλούσιων χωρών», κατέληξε.

Για την Ελλάδα
«Η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να σωθεί και θα τη σώσουν οι ευρωπαίοι. Αρκεί να δείξει η χώρα ότι μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να σωθεί. 
Η Ευρώπη θα είναι κοντά στην Ελλάδα, αρκεί να πείσει πραγματικά ότι μπορεί να αλλάξει. Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θέλει να τη σώσει»,  τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής, αποκαλύπτοντας ότι η χώρα μας έχει και έναν απροσδόκητο σύμμαχο: τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα…
«Στην Αμερική κυριαρχεί ένα κλίμα πολύ υπέρ της Ελλάδας», είπε ο Σόρος, επικαλούμενος το πρόσφατο ταξίδι του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στο Βερολίνο, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, όπου πίεσε την Άνγκελα Μέρκελ να δώσει στην Ελλάδα την επιμήκυνση, τη μείωση του επιτοκίου, αλλά και τη δυνατότητα στο μηχανισμό να αγοράζει ομόλογα χωρών που δεν μπορούν να βγουν στην αγορά.
«Η Αμερική θέλει να στηρίξει την Ελλάδα, έχει πολλά χρόνια να στηρίξει τόσο την Ελλάδα, η διοίκηση Ομπάμα θέλει να σωθεί η Ελλάδα», είπε ο Τζορζ Σόρος.

Παγκόσμια οικονομία
Τέλος, αναφέρθηκε στην  παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην Κίνα αλλά και στο ντόμινο των «δημοκρατικών επαναστάσεων» στη Μέση Ανατολή, που πλέον έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τις χώρες του Μαγκρέμπ.
«Θα υπάρξει ένας ευρύτερος κύκλος αποσταθεροποίησης στον αραβικό κόσμο που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο καθεστώς στον Ιράν», είπε, ενώ κάθε άλλο παρά απέκλεισε μία γενικότερη ανάφλεξη του μουσουλμανικού κόσμου, με τη μορφή γενικευμένων συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Δηλαδή, μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας…
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες βιομήχανοι (Παπαλεξόπουλος, Στασινόπουλος, Μάνεσις, Μυτιληναίος, Κοβιδάλης), εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών (Καλιτζάτζης, Περιστέρης), αλλά και οι εφοπλιστές Τσάκος (παρίσταντο και ο πατέρας και ο γιος), Κονδύλης, Φραγκίστας και Παππάς ήταν ανάμεσα στο ακροατήριο του κ. Σόρου. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αλλά και άλλα επίλεκτα μέλη της οικονομικής άρχουσας τάξης (Μαρινόπουλος, Νανόπουλος). 
Από πολιτικούς, ήταν εκεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Μάνος, αλλά και ο αμερικανός πρεσβευτής, Ντάνιελ Σμιθ.
Newscode

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κανόνιζε να δεχθεί στο γραφείο του τον Τζορτζ Σόρος, γνώριζε φυσικά ότι τα φώτα του διεθνούς ενδιαφέροντος θα στρέφονταν στη συνάντηση αυτή. Και αυτό ακριβώς ήθελε!

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ξεκάθαρος. Ο Πρωθυπουργός της χώρας που βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στο στόχαστρο των διεθνών αγορών, ως η πρώτη υποψήφια για να χρεοκοπήσει, και να συμπαρασύρει στην κατάρρευση ολόκληρη την ευρωζώνη, συναντήθηκε με έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου, που πέρσι τέτοια εποχή, είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα δεν θα άντεχε, και θα κήρυττε στάση πληρωμών.

Παρά τις προβλέψεις του κ. Σόρος, η Ελλάδα άντεξε. Και σήμερα, απειλείται περισσότερο από την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», η οποία επικρατεί στις διεθνείς αγορές, και από τα… τρομοκρατικά χτυπήματα των Οίκων Αξιολόγησης, παρά από τη μη υπέρβαση των δικών της αντικειμενικών παθογενειών και στρεβλώσεων της οικονομίας.

Η συνάντηση ήρθε την επομένη ομιλίας του Τζορτζ Σόρος σε εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, και καυτηρίασε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Σόρος, η Ελλάδα θα σωθεί, επειδή είναι κάτι το οποίο επιθυμούν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και έχει ξεχωριστή σημασία να το λέει αυτό ένας σημαίνων παράγοντας της παγκόσμιας οικονομίας, που γνωρίζει… εκ των έσω, πότε «φταρνίζεται» η Ουάσινγκτον.

Κάποιοι θα επεσήμαναν ενδεχομένως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την εκκωφαντική παρουσία του Τζορτζ Σόρος ως… ηχείο, για να στείλει στις αγορές ένα μήνυμα καθησυχασμού, το οποίο ίσως δεν μπορούσε ο ίδιος να στείλει. Για τον απλούστατο λόγο, ότι οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται.

Ακόμη κι αν είναι έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου έπαιξε σήμερα τα ρέστα του. Σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του προφίλ του ηγέτη που μπορεί να μεσολαβήσει, για την εκτόνωση διεθνών κρίσεων, όπως εκείνη της Λιβύης. Η ζαριά ρίχτηκε, και ο Πρωθυπουργός περιμένει την… ετυμηγορία των αγορών.