Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ σε “μακροβούτι” συρρίκνωσης

 
Τον Φεβρουάριο του 2010, τρεις «γεμάτους» μήνες μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει η εταιρεία MRB, έδειχνε το ΠΑΣΟΚ, που μετρούσε τότε μόλις πέντε μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου, να βρίσκεται στο 33,9%, και να διατηρεί μια χαώδη απόσταση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, καθώς η ηττημένη παράταξη των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2009, βρισκόταν μόλις στο 22,5%. Μια διαφορά 11,4%, που ...
προϊδέαζε για μακριά και αδιασάλευτη πολιτική ηγεμονία, για τον 3ο Παπανδρέου ο οποίος έγινε πρωθυπουργός.
Πέρασαν 14 μήνες από εκείνη τη μέτρηση. Και μια νέα δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό της «Real News», δείχνει αριθμητικά και ποιοτικά μεγέθη, τα οποία βυθίζουν το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του σε βαθιά, πολιτική μελαγχολία: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 22,4%, έναντι 20,6% της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή μια διαφορά της τάξεως του 1,8%. Αρκετά κάτω ακόμη και από τα όρια του στατιστικού λάθους.
Ακόμη πιο σημαντική όμως είναι η συρρίκνωση της πολιτικής επιρροής και απήχησης του κυβερνώντος κόμματος. 
Μέσα σε 14 μήνες, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε από το 33,9% στο 22,4%, χάνοντας 11,5% της εκλογικής του δύναμης
Μια πτώση πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά της Ελλάδας, που έχει επιβεβαιωθεί ωστόσο σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις και άλλων εταιρειών.
Τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, είναι εξαιρετικά αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ. 
Με μια, διπλής ανάγνωσης, χαραμάδα ελπίδας: Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ… ξύνει πάτο, μόλις στο 51,7%. Οι απώλειες προς τη Νέα Δημοκρατία εξισορροπούνται σχεδόν με τις εισροές από τη Συγγρού (χάνει 4,3%, κερδίζει 2,4%), και το 24,2% εκείνων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009, δηλώνει σήμερα αναποφάσιστο. 
Σε αυτή τη δεξαμενή ελπίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, για να φρενάρει την ταχεία κατάρρευση. 
Μόνο που ο χρόνος δεν είναι πλέον με το μέρος του…
07.04.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: