Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Τι πρέπει να κάνει η ΝΔ με τη Ντόρα

Από την Κυριακή, ένα νέο πολιτικό σχήμα θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. 

Το Κίνημα της Ντόρας Μπακογιάννη τριχοτομεί την κεντροδεξιά. Θα είναι μια πραγματικότητα, και υπό αυτή την έννοια, ελάχιστη σημασία έχει- προσωπικά μάλιστα θα έλεγα ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν- αν αυτή η πρωτοβουλία της πρώην υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή
Αυτή την πραγματικότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία, από τις αντιδράσεις της οποίας θα εξαρτηθούν σ’ ένα μεγάλο βαθμό και οι μελλοντικές εξελίξεις στην ευρύτερη κεντροδεξιά.  
Θα ήταν λάθος αν η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπιζε αρνητικά αυτή την πραγματικότητα. ...
Εκτιμώ ότι θα πρέπει να αντιδράσει με πολιτικό ρεαλισμό, και να δει μακροπρόθεσμα ότι, ένα φιλελεύθερο σχήμα θα ενισχύσει την επιρροή της στον γραμμικό άξονα Αριστερά- Δεξιά. 
Το ίδιο λάθος, και μάλιστα ολέθριο, θα ήταν αν τα στελέχη του νέου σχήματος εξαντλούσαν τα περιθώρια της κριτικής τους στη Νέα Δημοκρατία αντί για την Κυβέρνηση.
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το ποσοστό που θα έχει το υπό ίδρυση σχήμα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι Νέα Δημοκρατία. 
Το πιθανότερο είναι να έχει τη θέση και το ρόλο που έχουν αντίστοιχα ευρωπαϊκά σχήματα, όπως οι Φιλελεύθεροι της Γερμανίας, της Βρετανίας αλλά και τα μικρά κεντρώα και κεντροδεξιά κόμματα της Ιταλίας και της Γαλλίας.  
Συνεπώς, μαζί με τον ΛΑΟΣ ενισχύουν τη δεξαμενή της κεντροδεξιάς επιφέροντας μια ισορροπία δυνάμεων αντίστοιχη με την κεντροαριστερά, όπου δίπλα στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται η  Δημοκρατική Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς,  η επίδειξη πολιτικού ρεαλισμού εκ μέρους του κυρίαρχου πολιτικού κόμματος της κεντροδεξιάς, που είναι η Νέα Δημοκρατία, θα ευνοήσει σε βάθος χρόνου τον ευρύτερο παραταξιακό χαρακτήρα της κεντροδεξιάς. 
Αλλιώς, ένα είδος «βεντέτας», όχι μόνο θα καταλήξει σε μια ανούσια οπαδικού χαρακτήρα σύγκρουση, αλλά θα αποθαρρύνει όσους θα έβλεπαν ότι όλες μαζί οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς, με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα στη κοινωνία, ανατρέποντας την κυριαρχία της κεντροαριστεράς. 
ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

1 σχόλιο:

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

Ας μην ανησυχούμε. Ο κ. Σαμαράς θα βάλει εκ νέου τα πράγματα στην θέση που πρέπει. Παρόλο που η κ. Μπακογιάννη τριχοτόμησε την κεντροδεξιά με την δημιουργία κόμματος, ο κ. Σαμαράς θα της το διαλύσει, δεδομένου ότι αυτός μονίμως κάνει της κεντροδεξιάς τα τρία δύο.