Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ο Μπουτάρης κέρδισε και το ΠΑΣΟΚ!

Η πραγματικά μεγάλη έκπληξη της χθεσινής εκλογικής βραδιάς δεν ήταν η πτώση του κάστρου των Αθηνών, που κράτησε η Κεντροδεξιά στον έλεγχό της για 24 ολόκληρα χρόνια, αλλά η επικράτηση του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, τη Νύφη του Θερμαϊκού, που βρισκόταν κάτω από «γαλάζιο» έλεγχο, ακριβώς για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Με τη Θεσσαλονίκη ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. 
Έχουμε να κάνουμε με μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η οποία δείχνει φυγή προς ...
αντίθετες κατευθύνσεις, και από την οποία, σύμφωνα με μια αγαπημένη διαπίστωση των εκλογικών αναλυτών, απουσιάζει ο μετακινούμενος μεσαίος χώρος, των νηφάλιων ψηφοφόρων. Στη Θεσσαλονίκη, το «υπέρ» και το «κατά» δεν διακρίνονται από τη μέση οδό, με αποτέλεσμα η σύγκρουση Μπουτάρη και Γκιουλέκα να αποκτήσει χαρακτηριστικά πόλωσης μέχρι τελικής πτώσεως.
Ο Κώστας Γκιουλέκας, ένα νέο, συμπαθές και σχετικά άφθαρτο πρόσωπο, είχε να αντιμετωπίσει την «ακτιβιστική» υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη. Που είναι αρκετά μεγαλύτερός του ηλικιακά, και είχε να υπερκεράσει δυο εμπόδια που φάνταζαν βουνό: Τη μετωπική αντιπαράθεσή του με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, αλλά και, κυρίως, τη δυσπιστία του τοπικού ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπό του, και την απροθυμία του κομματικού μηχανισμού των «πράσινων» στη συμπρωτεύουσα να τον στηρίξει την πρώτη Κυριακή, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αρκετά πίσω από τον Κώστα Γκιουλέκα.
Τελικά, ο Γιάννης Μπουτάρης κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει υπέρ του τη σύγκρουση με τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, ενώ το τοπικό ΠΑΣΟΚ «έκανε πέτρα» την καρδιά του, διαβλέποντας ότι, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, η λεγόμενη και Δημοκρατική Παράταξη, είχε τη δυνατότητα να κερδίσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έτσι, συντάχτηκαν μαζικά με τον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και κέρδισε τη μάχη απόλυτα οριακά.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

1 σχόλιο:

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

Αγωνιώ να δω επί τέλους σε πολυπολιτισμική βάση τους νέους οίκους ανοχής, που μας υποσχέθηκε ο κ. Μπουτάρης. Βαρέθηκα μια ζωή τις ίδιες και τις ίδιες Ουκρανές.
Και δεν θέλω παράπονα που η βιάγκρα είναι γαλάζια. Με τον κ. Μπουτάρη θα ευαισθητοποιηθούν οι σχεδιασταί βοηθημάτων και γρήγορα θα βγει και η πράσινη. Είπαμε: Αλλαγή στη πόλη μας, δηλαδή κυρίως αλλαγή στην π. μας.