Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ο Ξυνίδης και το "Βατοπέδι" με νέα στοιχεία!

"Εκβιασμό" καταγγέλλει ο Ξυνίδης


Για εμπλοκή του νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη  στην υπόθεση του Βατοπεδίου κάνει λόγο δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο η Λιμενική Επιτροπή του Πόρτο Λάγος, μέλος της οποίας ήταν τότε ο Σωκράτης Ξυνίδης, αποχαρακτήρισε το 2001 δύο τμήματα του λιμανιού, τα οποία αποδόθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου.


Για την ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη της Επιτροπής επικαλούνται γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας με την οποία γίνεται αποδεκτή η μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου στην πρώην νησίδα Αντά-Μπουρού.
Ο αποχαρακτηρισμός των εκτάσεων –ουσιαστικά πρόκειται για αποδέσμευσή τους για κάθε άλλη χρήση– γίνεται καθώς, σύμφωνα με το...
σκεπτικό της απόφασης, «στους προτεινόμενους προς αποχαρακτηρισμό χώρους δεν υφίστανται λιμενικά έργα ούτε προβλέπεται στο ορατό μέλλον να εκτελεστούν τέτοια», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο με την απόφαση αυτή της επιτροπής, καταγράφεται μία από τις πρώτες πρακτικές νίκες της Μονής Βατοπεδίου, καθώς –πέραν των γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου– καταγράφεται σε πράξεις της διοίκησης η ιδιοκτησία της επί της νησίδος της λίμνης.
Η Καθημερινή επικοινώνησε με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν αμφισβήτησε την απόφαση του 2001. Ωστόσο,  εξήγησε ότι ζητήθηκε από τη Λιμενική Επιτροπή ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης, καθώς αυτή με την απόφαση του Γ. Δρυ είχε αποδοθεί στο Βατοπέδι.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ν.Δένδιας σχολιάζοντας το δημοσίευμα έθεσε τρία ερωτήματα προς το ΠΑΣΟΚ: "Πρέπει να κατηγορηθεί ο κ. Ξυνίδης επειδή εφάρμοσε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του κράτους; Αν για το ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας του είναι "αθώος", γιατί τότε είναι "ένοχοι" οι υπουργοί της Ν.Δ. που έκαναν ακριβώς το ίδιο; Αν είναι "αθώοι" εκείνοι που έδωσαν τη λίμνη στη Μονή, γιατί είναι "ένοχοι" όσοι προσπάθησαν να την πάρουν πίσω και να την επιστρέψουν στους αγρότες;"
Ο κ. Δένδιας κάλεσε το ΠΑΣΟΚ "να επανέλθει επιτέλους στο χώρο της πολιτικής, εγκαταλείποντας το μάταιο κυνήγι μαγισσών και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και του λαού".
 
Εκβιασμό για την στάση του στον ‘Καλλικράτη’ καταγγέλλει ο Σωκράτης Ξυνίδης
Τη δική του απάντηση σχετικά με το έγγραφο – απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, που αφορά αποχαρακτηρισμό τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένα Λάγους το 2001 και την οποία προσυπογράφει ως μέλος τότε τη Λιμενικής Επιτροπής και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, δίνει με τρισέλιδη ανακοίνωσή του ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης. Στα έξι σημεία της ανακοίνωσής του, ο κ.Ξυνίδης ισχυρίζεται ότι :
 
- Η απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους το 2001 ελήφθη μετά από απαίτηση του φερόμενου μέχρι τότε ως ιδιοκτήτη της έκτασης, ελληνικού δημοσίου περί αποχαρακτηρισμού της νησίδας ‘Αντά Μπουρού’ από χερσαία ζώνη λιμένος. «Τούτο επήλθε ως επακόλουθο της αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπαιδίου, με την απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών κ.Δρυ, που διαβιβάστηκε στη Λιμενική Επιτροπή και συνοδευόταν από σχετικά διαβιβαστικά έγγραφα του υπουργείου και τηρούνται στο αρχείο της Λιμενικής Επιτρποής Λάγους και που έδιναν εντολή προς την έχουσα τη χρήση και μόνο Λιμενική Επιτροπή, να κάνει τον αποχαρακτηρισμό», σημειώνει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για αλληλογραφία της Επιτροπής με τα συναρμόδια υπουργεία και τα Δημόσια Κτήματα που ακολούθησε, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η απόφαση αναγνώρισης δικαιωμάτων της Μονής Βατοπαιδίου στη νησίδα και για εντολή του ελληνικού δημοσίου ώστε η Λιμενική Επιτροπή να προχωρήσει ‘άνευ ετέρου τινός’. Κάνει ακόμα λόγο για υφιστάμενη σχετική αλληλογραφία, αλλά και σχετική μαρτυρία του προέδρου και των μελών της τότε Επιτροπής, ενώ χαρακτηρίζει την εντολή για αποχαρακτηρισμό του τμήματος της χερσαίας ζώνης, ως ‘εισαγωγική πράξη’ της εμφάνισης των μοναχών στην περιοχή και τελικά ως αφορμή για έρευνα επί των δήθεν δικαιωμάτων της Μονής στην περιοχή, που οδήγησε αργότερα στην αποκάλυψη του σκανδάλου.
- Η απόφαση ανακλήθηκε πάραυτα από τη Λιμενική Επιτροπή το 2003, μόλις ο τότε Πρόεδρος του ΔΣΞ και αδελφός του νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Ξυνίδης της απέστειλε έγγραφο, περί αμφισβήτησης των φερομένων δικαιωμάτων της Μονής, ακόμα και επί της νησίδας ‘Αντά Μπουρού’.
-Η ανάκληση έγινε πολύ πριν τη δικαστική διαμάχη και την ανακλητική απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη, κάνοντας πράξη ό,τι όφειλαν να έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις νωρίτερα. Παρατηρεί μάλιστα πως η ανακλητική απόφαση μνημονεύεται σε όλες τις στάσεις της μετέπειτα δικαστικής διαμάχης, αφήνοντας αιχμές κατά όσων κάνουν σήμερα τους ‘ανήξερους’, δημοσιεύοντας μόνο την απόφαση χαρακτηρισμού της χερσαίας ζώνης. Παράλληλα, σημειώνει ότι κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου, πολλάκις ετέθη το ερώτημα σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες γιατί δεν μιμήθηκαν την αντίδραση της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους.
-Δεν υφίσταται νομικό ή ηθικό ζήτημα, καθώς η εκδοθείσα πρωτόδικη δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης έκρινε ότι η νησίδα ‘Αντά Μπουρού’ ανήκει στην Μονή Βατοπεδίου και –ακόμα και αν παραβλεφθεί η ανάκληση- μόνο μέσω αγοράς από την Μονή θα μπορούσε να τυγχάνει ενταγμένη στη χερσαία ζώνη του Λιμένα Λάγους.
-Πρόκειται για ανάδειξη ενός πασίγνωστου δημοσίου εγγράφου, αποδίδοντάς τη σε εκβιασμό που τέθηκε στον ίδιο προ ημερών στο γραφείο του στην Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης του ‘Καλλικράτη’, προκειμένου να υπαναχωρήσει της άποψής του για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων. «Οι διακομιστές των εκβιασμών που νόμιζαν ότι δήθεν είχαν στα χέρια τους κάτι που μου κάνει κακό, πήραν βέβαια την απάντησή τους σε απλή καθομιλουμένη», σημειώνει ο κ.Ξυνίδης.
-Είναι απορίας άξιο πως πιστεύουν κάποιοι ότι θα τον ‘τελειώσουν’ –όπως καταγγέλλει ότι του διεμηνύθη- με ένα θέμα που αποτελεί για τον ίδιο ‘παράσημο’. «Προφανώς είναι οι ίδιοι που παρέδωσαν ‘άνευ ετέρου τινός’ τη γη του Δήμου τους στο Πόρτο Λάγος και την Νέα Κεσσάνη στον Εφραίμ και τον Αρσένιο με ‘πρακτικό συμβιβασμού’ ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων και που μέχρι σήμερα καμία ενέργεια ανατροπής της δεν έχουν κάνει, ισχυροποιώντας με αυτόν τον τρόπο την παρουσία της Μονής στην περιοχή», σημειώνει με νόημα.
 
«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ με κανέναν και για κανέναν λόγο την πολιτική και προσωπική μου αυτονομία. Αν αλλιώς είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα, δικό τους πρόβλημα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο νυν Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης. Από την πλευρά του κόμματος, παρότι η ‘απάντηση Ξυνίδη’ έχει να κάνει με ένα δημοσίευμα που αφορά στον ίδιο ως δικηγόρο και όχι ως Γραμματέα του Κινήματος, όπως σημειώνουν παράγοντες της Ιπποκράτους, οι ίδιοι δηλώνουν ευθαρσώς ότι «μας καλύπτει απόλυτα», ενώ σε επικοινωνία του newstime.gr και με το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθαρίστηκε η θέση της κυβέρνησης ότι «δεν υπάρχει θέμα» με το δημοσίευμα της ‘Καθημερινής της Κυριακής’ που αναφέρεται στον Γραμματέα του κόμματος.
Το σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΝΔ
"Με τους ισχυρισμούς, που διατυπώνει για να δικαιολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου ο κ. Ξυνίδης, αντί να απαντήσει πειστικά στα όσα προκύπτουν από το σημερινό δημοσίευμα της “Καθημερινής” και τον αφορούν, εκτίθεται ακόμη περισσότερο.

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι υφίσταται μείζον πολικό ζήτημα για το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Οπότε είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που καλείται να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και, συνακόλουθα, να αναλάβει και τις ευθύνες του".
NewsTime

Δεν υπάρχουν σχόλια: