Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Κόλλησαν στις τράπεζες τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ

Ουδεμία εκταμίευση δανείου έχει γίνει ακόμη από τις τράπεζες για τα δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία ανακοινώθηκαν το πρώτο στις 17 και το δεύτερο στις 25 Μαΐου 2010 και αφορούν την αγορά πρώτων υλών και την κάλυψη φορολογικών οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών.
Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες εμφανίζονται ανέτοιμες για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων και μάλλον απρόθυμες και επιφυλακτικές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκταμίευσης κυρίως για πρόγραμμα που αφορά τη χρηματοδότηση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Πάντως, όπως αναφέρει στο ...
«Κ» ο πρόεδρος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων κ. Αλ. Παπαρσένος, έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με τη συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών, οι οποίες - με τη σειρά τους - προχωρούν στην αποστολή των σχετικών εγκυκλίων στα υποκαταστήματά τους.
Σημειώνει δε ότι έχουν ήδη επιλυθεί μικρά προβλήματα που υπήρξαν με τις Τράπεζες Εθνική και Αγροτική στη διατύπωση της σύμβασης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΗ ΠΑΠΑΔΟΣΗΦΑΚΗ - ΛΙΛΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Aπρόθυμες εμφανίζονται οι τράπεζες σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση αιτήσεων που εντάσσονται στα δύο νέα υπο-προγράμματα που έχει ανακοινώσει το ΤΕΜΠΜΕ και αφορούν την αγορά πρώτων υλών και τους προμηθευτές, καθώς και την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Προσερχόμενοι στα τραπεζικά καταστήματα οι ενδιαφερόμενοι, έρχονται αντιμέτωποι με τη δυστοκία αρκετών τραπεζών, που ναι μεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με το Ταμείο για τη διευκόλυνση των συγκεκριμένων αναγκών των μικρομεσαίων, όμως στην πράξη προσπαθούν να μειώσουν στο ελάχιστο τις περιπτώσεις τις οποίες τελικά θα εγκρίνουν για πιστοδότηση.

Το βασικό επιχείρημα των τραπεζών είναι ότι με τις σημερινές επισφάλειες (7,7% τον Δεκέμβριο του 2009) και την ανοδική πορεία που αυτές καταγράφουν τους πρώτους μήνες του έτους, η χορήγηση δανείων απαιτεί μεγάλη προσοχή και αυτό μπλοκάρει και περιορίζει την εγκρισιμότητα. Ειδικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, είναι αυτό που «σφίγγει» πολύ περισσότερο τους τραπεζίτες, οι οποίοι είναι παραπάνω από το δέον επιφυλακτικοί, λέγοντας στα μεταξύ τους πηγαδάκια ότι «πώς να δανειοδοτήσουμε κάποιον που δεν μπορεί να πληρώσει την εφορία ή την ασφαλιστική του εισφορά;».
Και τούτο, παρ' ότι τα δάνεια αυτά έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Πικρή αλήθεια που αντανακλά την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία ο τραπεζικός τομέας δεν θα δανείσει αυτόν που είναι στα όρια της οικονομικής αδυναμίας, αλλά κάποιον που θα έχει εχέγγυα και θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς κάλυψης και απλώς μπορεί να έχει προβλήματα ρευστότητας.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες προσπαθούν να ικανοποιούν όσο το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, άλλωστε δεν δανείζουν άλλες κατηγορίες! Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης είναι ενδεικτικός και αντανακλά την αρνητική ροή χρηματοδότησης.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αντιπρόταση του τραπεζικού τομέα για χορήγηση τραπεζικών προγραμμάτων ανταγωνιστικών του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά εκεί το κόστος είναι υψηλότερο. Η σημερινή κατάσταση αντανακλά έναν φαύλο κύκλο, με τις τράπεζες να φοβούνται τις επισφάλειες και τις ΜμΕ να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω δυσχέρειας ή αδυναμίας στην άντληση κεφαλαίων.


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΤΕΜΠΜΕ
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων από την πλευρά του συνιστά υπομονή στους επιχειρηματίες που θέλουν να ενταχθούν στα δύο νέα υποπρογράμματα του Ταμείου και αφορούν την εξυπηρέτηση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και την εξόφληση προμηθευτών, καθώς προβλέπει ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να «τρέχουν» τα προγράμματα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αυτό δήλωσε στο «Κέρδος» ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ κ. Αλ. Παπαρσένος, ενώ την ίδια ώρα ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών κ. Κ. Χατζηδάκης εντοπίζει σημαντικά δομικά προβλήματα και στα δύο νέα υποπρογράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, που δεν τα καθιστούν ελκυστικά και εμποδίζουν την εκτέλεσή τους.

Ο κ. Παπαρσένος, απαντώντας στις ερωτήσεις που του έθεσε το «Κ», ύστερα από διαμαρτυρίες επιχειρηματιών που έφτασαν στην εφημερίδα μας, ότι δηλαδή οι τράπεζες ή δηλώνουν άγνοια για το πρόγραμμα - ιδιαίτερα αυτό πο υ αφορά στη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα - ή δηλώνουν ότι θα εκκινήσουν τις διαδικασίες από το προσεχές φθινόπωρο, σημείωσε ότι ακόμη και ο ίδιος γίνεται αποδέκτης παραπόνων, αλλά ζήτησε την υπομονή των επιχειρηματιών για λίγες ημέρες ακόμη, προκειμένου να ενημερωθούν με σχετικές εγκυκλίους όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Ο κ. Παπαρσένος ανέφερε ότι όλες οι τράπεζες έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το ΤΕΜΠΜΕ εκτός από τις δύο που βρίσκονται υπό γαλλικό έλεγχο (Εμπορική και Γενική), ενώ ένα μικρό γραφειοκρατικό πρόβλημα που υπήρξε στη σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα και με την Αγροτική Τράπεζα - με ευθύνη του Ταμείου - επιλύθηκε ήδη από χθες.

Στη δήλωσή του στο «Κέρδος» ανέφερε ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες είναι ήδη έτοιμες για να τρέξουν τα προγράμματα, καθώς ήδη έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις του μηχανογραφικού τους συστήματος και η διαδικασία προχωρεί ομαλά και με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

«Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα προγράμματα οι επιχειρηματίες έσπευσαν στις τράπεζες για να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές ρυθμίσεις των υποπρογραμμάτων και καταλαβαίνω την αγωνία τους, καθώς εκείνη την ίδια ώρα, δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. Ωστόσο, η γραφειοκρατική διαδικασία έχει προχωρήσει και είμαστε πλέον σχεδόν έτοιμοι, σκεφτείτε μόνο ότι για να δοθεί το απαραίτητο ΦΕΚ χρειάστηκαν 13 ημέρες και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις τράπεζες οι ενδιαφερόμενοι, καθώς θα είναι ενημερωμένοι οι υπάλληλοι. Επαναλαμβάνω ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες είναι ήδη έτοιμες», σημείωσε ο κ. Παπαρσένος.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει απροθυμία από τις τράπεζες να δανειοδοτήσουν επιχειρηματίες, ο κ. Παπαρσένος απαντά ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενδοιασμός μη συμμετοχής, καθώς το Ταμείο είναι έτοιμο, ώστε να καταβάλει το 80% των χρημάτων, που θα δώσουν οι τράπεζες σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, όπως ορίζουν οι διατάξεις του προγράμματος, εντός δύο μηνών, ενώ διερωτάται ότι εάν οι τράπεζες επρόκειτο να μην προχωρήσουν στην εκτέλεση του προγράμ ματος γιατί να έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις και αλλαγές μηχανογραφικών συστημάτων.
Σημείωσε ότι η πληροφόρηση που έχει το Ταμείο αναφέρει ότι ήδη αποστέλλονται οι σχετικές εγκύκλιοι στα υποκαταστήματα και τονίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια το Ταμείο έχει δώσει, συνολικά, 62.000 εγγυήσεις και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη συμβολή του στη στήριξη της πολύ μικρής και μικρής επιχείρησης.


ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

«H στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι επιτακτική αναγκαιότητα. Παρ' όλα αυτά, στα δύο καινούργια προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ υπάρχουν πολλά σοβαρά και δομικά προβλήματα και αφορούν, πρώτα απ' όλα, το κόστος δανεισμού», σημειώνει στη δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών κ. Κ. Χατζηδάκης.

Οπως αναφέρει στη δήλωσή του: «Ενας επιχειρηματίας, για παράδειγμα, ο οποίος κάνει ένα δάνειο με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ της τάξεως των 100.000 ευρώ, πρέπει τώρα να προκαταβάλει 23.000 ευρώ για τον ΦΠΑ και 2.100 ευρώ για προμήθεια. Το σύνολο είναι 25.100 με τους νέους όρους των προγραμμάτων, ενώ με το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν μόνο 200 ευρώ. Το σύνολο των τόκων που θα πληρώσει ο ίδιος επιχειρηματίας στην εξαετία θα είναι 34.200 ευρώ, ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει, είναι 7.363 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά που προκύπτει από επιτόκιο euribor + 2,1% που ίσχυε με το παλαιό πρόγραμμα και euribor + 6% που είναι τώρα.
Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει κι άλλα προβλήματα, όπως:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκλείονται και από τα δύο καινούργια προγράμματα, με αποτέλεσμα να στερείται ο ΟΑΕΕ της ουσιαστικής αναχρηματοδότησης.

Εξακολουθεί να ισχύει και το προηγούμενο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ με τα χαμηλότερα επιτόκια, παράλληλα με τα δύο καινούργια. Αυτό, προφανώς, δημιουργεί μία σύγχυση και δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επιλέγουν μεταξύ «καλών» και «κακών» πελατών.

Το προηγούμενο πρόγραμμα υποχρέωνε τις επιχειρήσεις που δανείζονταν, να διατηρούν τις θέσεις εργασίας για τρία χρόνια, ενώ στα νέα υποπρογράμματα δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο.

Προκύπτει η ψευδαίσθηση ότι ενώ υπήρχε υποχρέωση οι επιχειρήσεις να παρουσιάζουν μέσο όρο κερδοφορίας τριών ετών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της β΄ φάσης, στα νέα υποπρογράμματα δεν υπάρχει κάποια τέτοια υποχρέωση.
Μπορείτε να δείτε το άρθρο online στην παρακάτω διεύθυνση :
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1270834&nt=103

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Δεν εφαρμόζονται τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, τονίζει το ΒΕΑ

«Η κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεπής με τις ανακοινώσεις της», υπογραμμίζει το ΒΕΑ
Ανεφάρμοστα παραμένουν ακόμη τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) παρά το δίμηνο που έχει μεσολαβήσει από την ανακοίνωση περί ετοιμότητας του προγράμματος. Σύμφωνα με το ΒΕΑ, οι περισσότερες τράπεζες είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν έχουν ακόμη οδηγίες, είτε δεν θεωρούν το πρόγραμμα επιχειρηματικά ελκυστικό και ως εκ τούτου εκφράζουν τη δυσπιστία τους ή στην καλύτερη των περιπτώσεων δέχονται αιτήσεις αλλά δεν είναι οριστικά έτοιμες για αντιμετωπίσουν το πρόγραμμα και το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «μετά και από τις ημερίδες παρουσίασης και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, εδώ και αρκετό καιρό οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΑ περιμένουν την έναρξη λειτουργίας τόσο του προγράμματος εγγυημένων δανείων ΤΕΜΠΜΕ για κάλυψη χρεών στο δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία όσο και του προγράμματος εγγυημένων δανείων ΤΕΜΠΜΕ για κάλυψη χρεών σε προμηθευτές - προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και να επανενταχθούν σε ομαλότερα πλαίσια λειτουργίας».

Το ΒΕΑ σημειώνει με έμφαση ότι λόγω των συνθηκών της αγοράς και των σοβαρών διαχειριστικών δυσχερειών που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις και δη οι μικρότερες θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι συνεπής με τις ανακοινώσεις της.

«Κάθε φορά που ανακοινώνονται μέτρα στήριξης δημιουργούνται ελπίδες στον επιχειρηματικό κόσμο. Η σύγχυση βλάπτει τις επιχειρήσεις που κινούνται σε λανθασμένα επιχειρηματικά πλάνα. Το ΒΕΑ ζητάει αρμοδίως διευκρινίσεις για το πρόβλημα που προέκυψε και την κυβερνητική παρέμβαση και την εξεύρεση λύσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.