Υπογράφεται σήμερα Δευτέρα η τελική συμφωνία για την εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου.
Την ίδρυση της μεικτής ελληνορωσικής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream έχουν αποφασίσει η ρωσική Γκαζπρόμ και η ελληνική ΔΕΣΦΑ, στελέχη των οποίων καθαρογράφουν τη σχετική συμφωνία, που θα υπογραφεί τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τα έως χθες προβλεπόμενα, το κείμενο του ιδρυτικού καταστατικού της εταιρείας θα υπογράψουν στη Μόσχα ο... πρόεδρος της ΔΕΣΦΑ Πάνος Μαυροκέφαλος και ο αντιπρόεδρος της Γκαζπρόμ Αλεξάντρ Μεντβιέντεφ, παρουσία της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη και του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη. Όπως έχει γίνει έως τώρα γνωστό, η μεικτή εταιρεία θα ιδρυθεί με ισοδύναμη ελληνική και ρωσική συμμετοχή (50%-50%) και θα αναλάβει την κατασκευή και την εκμετάλλευση της ελληνικής διακλάδωσης του αγωγού.
Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία και την Κασπία μέσω Ρωσίας στην Ευρώπη από το 2008, ενώ η ρωσική κυβέρνηση και ο ιταλορωσικός όμιλος ΕΝΙ και Γκαζπρόμ έχουν εξασφαλίσει ως τώρα συμμετοχή ή συνεργασία με τον αγωγό από τουλάχιστον άλλες οκτώ χώρες των Βαλκανίων και τη Δυτικής Ευρώπης, διεκδικώντας την υποστήριξη αρκετών ακόμη “ταλαντευόμενων”.
Ο διαγκωνισμός του South Stream με τον αμερικανικής έμπνευσης Nabucco διαρκώς οξύνεται, καθώς πλησιάζουν οι τελικές ημερομηνίες έναρξης κατασκευής των έργων, που διακηρύσσονται ως μη ανταγωνιστικά, όμως ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρούν να ελέγξουν τις ροές φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη. “Τα έργα είναι συμπληρωματικά”, συνηθίζουν να λένε οι εκπρόσωποι των ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ μόλις προχθές το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε ότι οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται ούτε στον South ούτε στον Nord Stream, που δεν έχoυν άλλο σκοπό από το να ανοίξουν ενεργειακούς διόδους προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας προβληματικές, έως πρόσφατα τουλάχιστον, χώρες διαμετακομιστές, όπως η Ουκρανία.
Αναβαθμίζει την παρουσία της η Αθήνα
Μετά από αρκετές αντικειμενικής και υποκειμενικής φύσης ταλαντεύσεις η Αθήνα φαίνεται πως αποφάσισε να αναβαθμίσει την παρουσία της στη φετινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής συνεργασίας, που έρχεται να καλύψει το κενό της τελευταίας διετίας από την προηγούμενη συνεδρίαση στην Αθήνα το 2008. Από τα πράγματα πλέον επιβεβαιώνεται η αραίωση των ελληνορωσικών επαφών και συνεργασιών τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που οι αντίστοιχες διακυβερνητικές επιτροπές συνεργασίας της Ρωσίας με γειτονικές μας χώρες, όπως η Τουρκία, καλπάζουν σε ρυθμούς και διεξάγονται πλέον σε επίπεδο πρωθυπουργών και προέδρων των χωρών, όταν οι δικές μας συνέρχονται πλέον ανά δύο και όχι ανά ένα έτος, ελλείψει περιεχομένου.
Πνοή στη διμερή συνεργασία θα προσπαθήσουν να εμφυσήσουν οι συμπρόεδροι της διυπουργικής επιτροπής, Σπύρος Κουβέλης από την ελληνική πλευρά και Ίγκορ Λεβίτιν (ο ρώσος υπουργός Μεταφορών) από πλευράς Μόσχας, οι οποίοι θα συνοδεύονται αυτή τη φορά από επιχειρηματίες, αξιωματούχους του τουρισμού των δύο χωρών, με τον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Πουσσαίο να επιχειρεί να σώσει την παρτίδα για τον ελληνικό τουρισμό, που διανύει, όπως πάντα στη Ρωσία, δρόμο μετ’ εμποδίων. Όταν καταλάβουμε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και πόσο αλληλοεξαρτώμενες είναι για τη Ρωσία οι διαφορετικοί τομείς της οικονομικής συνεργασίας και πόσο κοντά είναι η ενέργεια με τον τουρισμό, ενδεχομένως να είναι πλέον για άλλη μια φορά πολύ αργά.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου