Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Στάση πληρωμών από το Δημόσιο ημιεπίσημα!

Οργανισμοί, υπηρεσίες και υπουργεία, είτε καθυστερούν είτε μεταθέτουν για πολύ αργότερα την τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους

Σε ελεγχόμενη στάση πληρωμών έχει προχωρήσει για τα καλά το Δημόσιο. Οργανισμοί, υπηρεσίες και υπουργεία, είτε καθυστερούν είτε μεταθέτουν για πολύ αργότερα την τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους, προκαλώντας απίστευτη ασφυξία στην αγορά, η οποία ξεμένει επικίνδυνα από ρευστότητα.
Το χειρότερο;
Δεν διαφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα ξεμπλοκάρισμα αυτής της κατάστασης η οποία λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί δραματική.
Οι προμηθευτές του δημοσίου είναι αυτή που...
πληρώνουν πρώτοι και κυρίως τη «νύφη», με τις φαρμακευτικές εταιρίες να περνούν πολύ δύσκολες ώρες.
Η στάση πληρωμών αποτελεί πλέον ημιεπίσημη παραδοχή ακόμη και στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι τη δικαιολογούν στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την βελτίωση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, που περνούν από τις εξετάσεις των ελεγκτών του ΔΝΤ και της ΕΕ. Κι επειδή προέχει αυτός ο στόχος, όλοι οι υπόλοιποι πάνε προς τα πίσω.
Μόνο που η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα. 
Τα τελευταία νέα κάνουν λόγο για ύφεση η οποία μπορεί αν φτάσει και να ξεπεράσει το -5%, όπερ σημαίνει ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και οι αποκρατικοποιήσεις θα πάρουν νέα ...παράταση. 
Κι όσο αργεί η ανάπτυξη, τόσο παρατείνεται η ύφεση, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο χωρίς αρχή και τέλος.
Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: