Οργανωμένη προσπάθεια συμφερόντων εντοπίζει στις επιθέσεις κατά της ευρωπαϊκής οικονομίας ο κ. Ν. Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ενώ θεωρεί ότι οι κυβερνώντες στην Ελλάδα έδωσαν την ευκαιρία ώστε η χώρα μας να γίνει εφαλτήριο για τα αγγλοσαξονικά σχέδια.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς προβλέπει ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας, καθώς και πως η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα γίνει Αργεντινή. «Το θέμα συζήτησης για μας δεν είναι αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι, αλλά το πώς θα μετατρέψουμε μία κρατικοδίαιτη οικονομία σε μία ζωντανή, ανταγωνιστική οικονομία», επισημαίνει ο κ. Καραμούζης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί επιμένουν οι αγορές να χτυπούν το ευρώ, ο ίδιος αναφέρει ότι «υπάρχουν δυνάμεις που απεργάζονται την αποδυνάμωση και την αποσύνθεση της ευρωζώνης και του ευρώ. Είναι κυρίως αγγλοσαξονικοί κύκλοι, στους οποίους η...
δημιουργία μιας Ευρώπης των 500 - 550 εκατομμυρίων κατοίκων που οδεύει σε πολιτική ένωση, οικονομική ολοκλήρωση και ενεργεί ως μια ενιαία οντότητα προφανώς δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους».
Και η Ελλάδα πώς βρέθηκε στο επίκεντρο; «Η Ελλάδα τους έδωσε τη χρυσή ευκαιρία, τους πρόσφερε το εφαλτήριο. Διότι η συζήτηση για την αποδυνάμωση της ευρωζώνης είχε αρχίσει νωρίτερα, σχεδόν πριν από έναν χρόνο, όταν η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν πάνω από το 1,40». Ο κ. Καραμούζης εκτιμά πως έχουμε την απόλυτη ευθύνη για τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας. «Εμείς τον δημιουργήσαμε με τις πολιτικές μας και είναι λάθος να ψάχνουμε συνεχώς για ευθύνες και άλλοθι αλλού», επισημαίνει.
Όπως λέει, στην Ελλάδα, δεν αντιληφθήκαμε νωρίς το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και το βάθος του προβλήματος και έτσι δεν το αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά στη γέννησή του. Δεν καταλάβαμε τα προβλήματα που θα προκαλούσε το μέγεθος της δημοσιονομικής εκτροπής που είχε δημιουργήσει στη χώρα το χθες και τον ρόλο της διεθνούς κερδοσκοπίας. Δεν κατανοήσαμε ή υποτιμήσαμε τον θυμό των ξένων για τους συνεχείς πλασματικούς προϋπολογισμούς και τα ψευδή στατιστικά στοιχεία, για μια συμπεριφορά που δεν μας τιμά και για την οποία οφείλουμε μία συγγνώμη.
«Στη διεθνή κερδοσκοπία απαντάς έγκαιρα με αξιόπιστες, δυναμικές και πειστικές πρωτοβουλίες», λέει ο κ. Καραμούζης.
Σε κάθε νομισματική ένωση κάποιος πρέπει να παίζει τον ρόλο του θεματοφύλακα του συστήματος και να στηρίζει την αξιοπιστία του νομίσματος, να «τιμωρεί» τα κακά και σπάταλα παιδιά, τονίζει ο κ. Καραμούζης, ενώ προσθέτει ότι η κ. Μέρκελ, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθυστέρησε να δει το μέγεθος, την έκταση και το βάθος του προβλήματος, άργησε να δει την κερδοσκοπία και τα συμφέροντα πίσω από αυτήν.
Και επανέρχεται στα καθ' υμάς: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε υιοθετήσει μία ήπια προσαρμογή χρόνια πριν. Δεν το κάναμε και τώρα, που φτάσαμε στο ναδίρ, όλα γίνονται μέσω βίαιων ανατροπών που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες».
Όσο για το δέον γενέσθαι, ο κ. Καραμούζης εκτιμά ότι πρέπει να γίνουμε πιο φιλελεύθερη, πιο ανοιχτή οικονομία, με μικρότερο κράτος, με έμφαση στις ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις και στην οικονομική εξωστρέφεια. Η μόνη εναλλακτική, λέει, είναι να γίνει η χώρα ανταγωνιστική, εξωστρεφής, με άνθηση και ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Για παράδειγμα, να βάλουμε στόχους, όπως οι εξαγωγές από 8% του ΑΕΠ σήμερα να αυξηθούν στο 15% σε πέντε χρόνια και να πιστέψουμε στον στόχο αυτόν.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των τραπεζών στην κρίση, το στέλεχος της Eurobank αναφέρει ότι οι τράπεζες συμμετέχουν και θα συμμετάσχουν στο μέλλον στην κοινή προσπάθεια και στις έκτακτες φορολογίες. «Αρκεί να συνεχίσουμε να έχουμε κέρδη», προσθέτει με νόημα και δίνει έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με χρεοκοπημένο κράτος, αλλά με σημαντικό ιδιωτικό πλούτο και σχετικά μικρή ιδιωτική μόχλευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου