Σε προ ευρώ εποχές ξαναγύρισε η εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά, προεξοφλώντας και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια, ανακυκλώνοντας την “κινδυνολογία” για το ενδεχόμενο "ελεγχόμενης χρεοκοπίας" της Χώρας ή αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του χρέους, με “haircut” ομολόγων.
Σε χαμηλά επίπεδα η ψυχολογία και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, υπό τον φόβο ότι η κρίση χρέους-δανεισμού που αντιμετωπίζουν πολλές ανεπτυγμένες Χώρες, μπορεί να προκαλέσει ντόμινο παρενεργειών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χρειάστηκε την ...
εντυπωσιακή πορεία που ακολούθησαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Γερμανία τον Απρίλιο, (ενισχύθηκαν κατά 2,8%, "διαλύοντας" τις προβλέψεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την άνοδο μόλις στο 0,2%), για να ανασυρθεί από τα πρωινά χαμηλά που την είχε οδηγήσει το νέο χαμηλό τετραετίας για το ευρώ που βρέθηκε να διασπά καθοδικά και τα 1,19 δολάρια.
Με το μέρος των πωλητών και τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη των εγχώριων δημοσιονομικών μεγεθών στο 5μηνο, που δείχνουν υστέρηση εσόδων κατά περίπου 675 εκατ. σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί από το ΠΣΑ.
Υπό αυτά τα δεδομένα πολλοί διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων θεωρούν φρόνιμο να περιορίσουν την έκθεση τους σε Ελληνικές μετοχές, ρευστοποιώντας ακόμα και με ζημιά και δηλώνοντας σίγουροι πως όταν επανέλθουν στο Χ.Α. οι τιμές θα είναι περίπου εκεί που τώρα τις αφήνουν, αν όχι χαμηλότερα, λόγω ουσιαστικής έλλειψης “αντίπαλου δέους”.
Άκρως “αποκαλυπτική” και η τελευταία έκθεση της Bank of America – Merrill Lynch, σύμφωνα με την οποία οι πιο χρεωμένες Χώρες της Ευρώπης πρέπει να συγκεντρώσουν περί τα 2 τρισ. ευρώ (2,4 τρισ. δολάρια) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα να καλύψουν τα ελλείμματά τους και να μην δημιουργήσουν περαιτέρω “κραδασμούς” στον Τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση – εκτίμηση, για την αναχρηματοδότηση των χρεών, η Ιταλία χρειάζεται 1,07 τρισ. ευρώ μέχρι το 2013, η Ισπανία το ποσόν των 546 δισ. ευρώ και η Ελλάδα 152,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, Πορτογαλία και Ιρλανδία πρέπει να συγκεντρώσουν περί τα 80 δισ. ευρώ έκαστη.
Η μείωση των εσόδων, πλέον, είναι ένα ακόμα τίμημα της ύφεσης, επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές αφού εμφανίζονται απογοητευτικά τα αποτελέσματα από τα έσοδα του ΦΠΑ ενώ μειωμένοι και οι φόροι, που καταβάλουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν είτε ζημιές, είτε μείωση κερδών ενώ εκτιμάται ότι οι απώλειες από τους μειωμένους φόρους λόγω μείωσης κερδών δεν αποκλείεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Ευνόητο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση η πτωτική τάση παραμένει δεσπόζουσα χωρίς να έχει εξασθενίσει το “momentum” συντηρώντας την συχνότητα καταγραφής νέων χαμηλών, ενώ παρά τους χαμηλούς όγκους η ταχύτητα της πτώσης δεν δείχνει να περιορίζεται.
Σε κάθε περίπτωση, η υποχώρηση στο Χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την γενικότερη νευρικότητα στην Ευρώπη, αλλά και στην εγχώρια πραγματική οικονομία.
Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα (και όχι ημίμετρα) που θα τονώσουν την Αγορά και θα αλλάξουν την ψυχολογία, ενώ κάποια στιγμή οι Κυβερνώντες πρέπει να πάψουν να “κυνηγούν” χίμαιρες και κερδοσκόπους και να αντιληφθούν ότι οι ανέξοδες δηλώσεις δεν “καθησυχάζουν” τις Αγορές.
Απόλυτα ενδεικτικές και οι δηλώσεις Καραμούζη που μεταξύ άλλων τονίζει πως έχουμε την απόλυτη ευθύνη για το διεθνή διασυρμό της Χώρας μας. “Εμείς τον δημιουργήσαμε με τις πολιτικές μας, και είναι λάθος να ψάχνουμε συνεχώς για ευθύνες και άλλοθι αλλού”.
Αρκετοί από τους επαγγελματίες του χώρου θεωρούν ότι η Αγορά παραμένει “υπερπουλημένη”, όμως τονίζουν πως όσοι προχωρούν σε τοποθετήσεις αυτές πρέπει να είναι επιλεκτικές, σταδιακές και με ορίζοντα αρκετών μηνών. Επίσης η υπάρχουσα ρευστότητα πρέπει να εξαντλείται αργά και σε έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, για να υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης “διαχειριστικών λαθών”.
Τέλος και σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες της Αγοράς, οι εγχώριοι επενδυτές πρέπει κάποια στιγμή να εξοικειωθούν και με την ιδέα του “stop loss”, καθώς το “κάτσε να δούμε και αύριο” στοιχίζει και δημιουργεί σημαντικούς εγκλωβισμούς, αλλά και σε σταδιακές τοποθετήσεις τίτλων εκτός Τραπεζικού κλάδου, αφήνοντας το Τραπεζικό πεδίο ελεύθερο σε ξένους και traders.
Επιστρέφοντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας που έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά 12ετίας, αν δεν σημειωθεί άμεση και πειστική αντίδραση, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 1350 και 1250 μονάδες, με την τελευταία να έρχεται από “βάθος χρόνου” και πιο συγκεκριμένα από τιμές 1994 (!)
Τα νέα ιστορικά χαμηλά έφεραν ενεργοποίηση αγοραστών στην MIG, νέα χαμηλά 79 μηνών για τον ΟΠΑΠ, και νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για Ταχ. Ταμιευτήριο, Αγροτική και ΟΤΕ με τον τελευταίο να βρίσκει “άλλοθι” για την νέα κατακρήμνισή του στην ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία την έγκριση μερίσματος 0,19 ευρώ αντί του αρχικού 0,50 ευρώ (όπως είχε ανακοινωθεί στις 25/2) θα προτείνει στη Γ.Σ. της 16ης/6, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση χρηματορροών (!)
Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόλις έξι εισηγμένες στο Χ.Α. ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση το 2 δισ ευρώ. Μάλιστα η σημερινή συνεδρίαση έφερε κάτω από τα 3 δισ τον ΟΤΕ και χαμηλότερα των 2 δισ την Eurobank.
Έτσι η πρώτη επτάδα των κεφαλαιοποιήσεων διαμορφώνεται ως εξής Coca-Cola (6,14 δισ), Εθνική (5,62 δισ), ΟΠΑΠ (3,41 δισ), ΟΤΕ (2,81 δισ), ΔΕΗ (2,65 δισ), Alpha Bank (2,3 δισ), Eurobank (1,96 δισ).
Σχετικές εκπλήξεις και από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον Fourli, στα χαμηλά ημέρας τους Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Coca-Cola, Jumbo και πολύ κοντά σε αυτά τον Μυτιληναίο.
Στο ταμπλό του 20αρη μόνος διασωθείς τίτλος αυτός της MIG (+3,33%).
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΤΕ (-11,69%) και Κύπρου (-10,29%).
Απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Αγροτική, Ελλάκτωρα, Coca-Cola, του 6% για τον ΟΠΑΠ, του 5% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Εθνική και του 4% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Πειραιώς, Alpha Bank, MPB.
Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1403,04 μονάδες (17.04) και έκλεισε τελικά στις 1403,92 με απώλειες 5,45%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων) έφθασε τα 141,6 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν “πακέτα”.
Κάκιστη η τελική εικόνα με 17 ανοδικές μετοχές, έναντι 174 πτωτικών και 33 τίτλοι με απώλειες από 8 έως 20%. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Αν συνεχιστεί το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, στο Χ.Α. η πτώση θα είναι εντονότερη, καθώς το κλίμα εξακολουθεί να είναι άσχημο στις τάξεις των επενδυτών, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η κρίση χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές οικονομίες του Νότου, αλλά τις περισσότερες Χώρες στον πλανήτη.
Τους τελευταίους μήνες λοιπόν, οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι εξακολουθούν να κινούνται στις Αγορές βάσει αυτής της κρίσης χρέους, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες της προηγούμενης κρίσης, οδηγώντας όλο και περισσότερες Χώρες (και τις Αγορές τους) στην απαξίωση.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ οι Αγορές θα συνεχίσουν να “ζουν” με την ανασφάλεια αναδιάρθρωσης του χρέους για όλες τις Χώρες, ενώ σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του κλίματος στην εγχώρια Αγορά έπαιξαν και οι νέες φήμες που κυκλοφόρησαν για πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, ή για αναδιάρθρωση του χρέους, εξελίξεις πάντως οι οποίες δεν είναι ορατές τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως και να έχει, αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κάποιος τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο το σίγουρο είναι πως οι έντονες διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό και των επόμενων συνεδριάσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η κακή ψυχολογία έχει επίδραση όχι μόνο στην χρηματιστηριακή Αγορά αλλά και στην γενικότερη οικονομία, καθώς κάθε μέρα που περνάει κυκλοφορεί και λιγότερο χρήμα στην Αγορά, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση και αυτό να έχει αντίκτυπο και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Η εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει διαφορετική προς το χειρότερο, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. η παντελής απουσία η/και αδυναμία ισχυρού εγχώριου αγοραστικού ενδιαφέροντος οδηγεί σε πλήρη απαξίωση την πλειονότητα των τίτλων. Από την άλλη, η εικόνα αυτή καθιστά τους Ελληνικούς τίτλους όλο και πιο ελκυστικούς σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι καραδοκούν για να αδράξουν την ευκαιρία. Στην προσπάθειά τους αυτή βοηθά άλλωστε και η φημολογία που συντηρείται επιμελώς όχι μόνο για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, αλλά και για την έξοδο της Χώρας από τη ζώνη του ευρώ, την οποία έχει διαψεύσει και διαψεύδει επανειλημμένως η Ελληνική Κυβέρνηση.
Η ολοκλήρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων του α΄3μήνου, καταδεικνύει ένα ιδιαίτερα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις το οποίο ενδέχεται να επιδεινωθεί. Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο Ιούνιος όχι μόνο για το Χρηματιστήριο, αλλά και για την Ελληνική οικονομία, εξαιτίας αφενός της έκθεσης προόδου που αναμένεται να εκπονηθεί για την Ελληνική οικονομία (το κλιμάκιο του ΔΝΤ επισκέπτεται την Ελλάδα στις 14-18 Ιουνίου) και αφετέρου από την πορεία των τουριστικών εσόδων που αποτελούν τη “βιομηχανία” της Ελληνικής οικονομίας.
Ιδιαίτερα ανήσυχος δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, πλέον, απειλούνται ή έχουν καταστρατηγηθεί μακροχρόνιες στηρίξεις σε 20αρη και επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.
Όσον αφορά τον δείκτη η έντονη αδυναμία ανοδικής διαφυγής πάνω από τη βραχυχρόνια καθοδική γραμμή αντίστασης, στις 752 μονάδες, επέφερε βίαιο αντιθετικό αποτέλεσμα για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδηγώντας τον, κατ΄ αρχήν, σε απόσταση αναπνοής με το ιστορικό επίπεδο στήριξης των 700 μονάδων (χαμηλά 2009 και 2003). Τώρα η καθοδική καταστρατήγηση της εν λόγω στήριξης, με επιβεβαίωση ακόμα δύο συνεδριάσεων θα ωθήσει το δείκτη αρχικά προς τις 675 μονάδες (χάθηκε και αυτό το επίπεδο) και μετέπειτα προς τις 645 μονάδες, ανοίγοντας όμως ουσιαστικά το δρόμο προς το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.
Όριο, όπου δίνεται διαγραμματικά και από τα ύψος του τριγωνικού “pattern”. Αποφυγή του προαναφερόμενου σεναρίου θα προκληθεί μόνο εάν ο δείκτης επανέλθει πάνω από τις 700 μονάδες με σημαντικά αυξημένο τζίρο συναλλαγών αποτυπώνοντας έτσι διαγραμματικά στο 30λεπτο chart τιμών μια “Fake” καθοδική διάσπαση.
Ανησυχητικά τα τεχνικά μηνύματα και από επιμέρους τίτλους του 20αρη που “γλύτωσαν” από το να σημειώσουν νέα ιστορικά χαμηλά.
Έτσι η Εθνική έχασε την στήριξη των 9,55 ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Μάνθο η αμέσως επόμενη στήριξη είναι στα 8,12 ευρώ.
Χαμηλότερα από την στήριξη των 10,78 ευρώ έκλεισε ο ΟΠΑΠ και αν δεν αντιδράσει άμεσα η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στο ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ.
Ανησυχίες και από την διαγραμματική απεικόνιση της Alpha Bank που έκλεισε χαμηλότερα από την στήριξη των 4,55 ευρώ και η αμέσως επόμενη είναι τα 4,00 ευρώ.
Παρελθόν αποτελεί για την Eurobank η στήριξη των 4,02 ευρώ και για την Πειραιώς τα 3,90 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 3,44 και 3,20 ευρώ, αντίστοιχα.
Τέλος και σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, ο τίτλος της Κύπρου φαίνεται ότι “απειλεί” στην στήριξη των 3,00 ευρώ, με την επόμενη να οριοθετείται στην ζώνη 2,70 – 2,64 ευρώ.
Δανεισμός Τίτλων - Short Selling
Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη περιόρισαν τις υποτιμήσεις στο 0,53%.
Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14355, τιμή εκκαθάρισης 656,5) κινήθηκαν μεταξύ 653 και 684 μονάδων.
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (122500 Κύπρου, 62100 Πειραιώς 80300 Alpha Bank, 69200 Eurobank, 7300 Coca-Cola, 58200 Jumbo, 152500 MPB, 50000 MIG, 397100 Εθνική, 15800 Τιτάν, 45200 Αγροτική, 8500 ΔΕΗ, 9000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 11500 Ελλάκτωρ, 27500 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6001), Alpha Bank (2344), Πειραιώς (696), Eurobank (1391), ΟΤΕ (2311), Κύπρου (322), MIG (2742), ΔΕΗ (324), Coca-Cola (273), MPB (418), Ελ. Πετρέλαια (148), Μυτιληναίος (264), Αγροτική (493), ΟΠΑΠ (1230), Ταχ. Ταμιευτήριο (198), Ελλάκτωρ (494), Βιοχάλκο (117), Motor Oil (300), Intralot (124), Ιντρακόμ (153), Μέτκα (200), Σιδενόρ (291), ΓΕΚ (256).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13205533 τεμ.), Eurobank (6929518 τεμ.), Alpha Bank (4365608 τεμ.), Πειραιώς (6550544 τεμ.), Κύπρου (4868678 τεμ.), MIG (6721308 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 700 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, εκ των οποίων τα 100 με τιμή εξάσκησης τα 9,00, τα 500 με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ και τα άλλα 100 με τιμή εξάσκησης τα 9,60 ευρώ.
του Θανάση Σταυρόπουλου
.euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου