Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

«Η Κύπρος είναι εμπόδιο»

Θετική χαρακτηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν τη στάση της Ελλάδος απέναντι στην ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.


«Η προσέγγιση της Ελλάδας μέχρι σήμερα ήταν θετική, οι σχέσεις ήταν πάντα καλές, και με την κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε σημαντική ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Γκτανσκ, στην Πολωνία, όπου απάντησε στις αντιλήψεις αυτών που θέλουν να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε «είχαμε καλές σχέσεις και παλαιότερα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη και τώρα, με τον αξιότιμο κ. Καραμανλή» και επανέλαβε «οι σχέσεις μας ήταν πάντα καλές και αυτή την στιγμή η Ελλάδα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».


Ακόμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «η Κύπρος στέκεται μπροστά μας σαν εμπόδιο», αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς όπως είπε, «θα το ξεπεράσουμε και αυτό».


Ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας κ. Σαρκοζί και της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ περί «προνομιακής εταιρικής σχέσης», είπε, «πρόκειται για απολύτως αρνητικές προσεγγίσεις. Για θέσεις που διατυπώνονται εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και τις εκλογές στη Γερμανία».


Επίσης, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θα αποτελέσει βάρος για την ΕΕ, αλλά αντίθετα «θα συμβάλει στο να αντιμετωπισθούν τα βάρη», ενώ καυτηρίασε την στάση που θέλει να αλλάξει τους κανόνες της ένταξης στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.


«Είναι αδιανόητο και ανέντιμο να γίνονται αλλαγές των κανόνων και να προβάλλονται νέοι όροι, στην Τουρκία», είπε.


Εκφώνηση είδησης

Αθήνα 9,84

Δεν υπάρχουν σχόλια: