Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Ο Σαρτρ, ο Καστοριάδης και ο «βάρβαρος σοσιαλισμός»


_____________________________________________________________________________________________
Γράφει σήμερα η «Ε»: Πρόκειται για το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που διατυπώθηκε πρώτα από τη Ρόζα Λούξεμπουργκ πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά το 1946 έγινε τίτλος ομάδας και περιοδικού από τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Το χρησιμοποιεί μήνες τώρα στις ομιλίες του ο Γ. Παπανδρέου και το ανέφερε πρώτη φορά σε συνέντευξή του το φθινόπωρο του 2008. Εννοεί, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, με τη λέξη «βαρβαρότητα» τη νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της Ευρώπης η οποία, όπως υποστηρίζει, ευθύνεται για την οικονομική κρίση..(http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=46660).


Στην υπογραμμισμένη φράση βρίσκεται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Γιατί όπως επισημάναμε ήδη στο («Σοσιαλισμός», «βαρβαρότητα» και πολιτική ασχετοσύνη) η φράση της Ρόζας έγινε διάσημη από τον Ζαν Πωλ Σαρτρ το 1946 που, όμως. την χρησιμοποίησε για να επικρίνει τον «υπαρκτό σοσιαλισμό» και τον σταλινισμό. «Μπορούν να υπάρξουν πολλοί βαρβαρισμοί και πολλοί σοσιαλισμοί. Μπορεί να υπάρξει ακόμα και ένας βάρβαρος σοσιαλισμός» έγραψε τότε σε έναν περίφημο δοκίμιο στο Les Temps Modernes που έβγαζε με την Σιμόν ντε Μπουβουάρ κλπ. Μετά την χρησιμοποίησε ο Καστοριάδης και οι άλλοι.


Γιατί λοιπόν μας λένε για την Ρόζα και τον Κορνήλιο και ξεχνάνε τον Σαρτρ; Μήπως επειδή θα αποκαλυφθεί έτσι η καπηλεία του συνθήματος; Αλλά και στην περίπτωση του Καστοριάδη ξεχνάνε ότι κι αυτός χρησιμοποίησε το σύνθημα για να δείξει την αντίθεσή του σε κάθε είδους «σοσιαλιστική» γραφειοκρατία και αντιδημοκρατική πρακτική.


Θα είχαν πεθάνει στο γέλιο λοιπόν και ο Ζαν Πωλ και ο Κορνήλιος αν ζούσαν σήμερα και έβλεπαν πως διαστρεβλώνονται τα συνθήματά τους από τους κληρονόμους του «Τρίτου Δρόμου προς τον Σοσιαλισμό» που χάρις στον κ. Καραμανλή, την κ. Μπακογιάννη, τον Ριρή και τους υπόλοιπους έχουν το θράσος να μιλάνε σήμερα πάλι για «Αλλαγή».


Όσο για την φράση της Λούξεμπουργκ ήταν η εξής (1915): «Η αστική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σ’ ένα δίλημμα είτε πέρασμα στον σοσιαλισμό, είτε πτώση πίσω στη βαρβαρότητα». Πιστεύει δηλαδή ο κ. Παπανδρέου ότι επίκειται παρόμοιο «πέρασμα»;


http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: