Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ράλι στις πωλήσεις ακριβών ΙΧ


«Γκαζώνουν» οι πωλήσεις των ακριβών αυτοκινήτων τις τελευταίες ημέρες και το όνειρο της απόκτησης ενός… μεγαλοπρεπούς τζιπ ή ενός αστραφτερού σπορ αυτοκινήτου γίνεται πραγματικότητα για εκατοντάδες λάτρεις των τεσσάρων τροχών, που επωφελούνται από τις πρωτοφανείς προσφορές των αντιπροσωπιών αλλά και τη μείωση του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης κατά 50%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο πουλήθηκαν 723 BMW από 226 το Μάρτιο, 705 Mercedes από 588, 654 Audi από 502 και 159 Chrysler από 115. Κυριολεκτικά οι πωλήσεις των ακριβών αυτοκινήτων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο πουλήθηκαν 356 περισσότερα τζιπ BMW 3 Series σε σχέση με το Μάρτιο, 291 Mercedes C-Series, 214 Audi A3, 196 Toyota RAV4, 180 Audi Q5 και 16 Porsche Cayenne.

Εκατοντάδες υποψήφιοι αγοραστές, αψηφώντας τη γενικευμένη οικονομική κρίση, έχουν κατακλύσει τις αντιπροσωπίες και αγοράζουν «χλιδάτα» αυτοκίνητα, που μέχρι και πριν από λίγες ημέρες δεν θα μπορούσαν ούτε να το φανταστούν. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς είναι μισθωτοί, που δανείζονται όσα περισσότερα χρήματα μπορούν για να αγοράσουν το αυτοκίνητο της αρεσκείας τους. Επιλέγουν το μοντέλο που θέλουν χωρίς να κάνουν καμιά… έκπτωση στις απαιτήσεις τους. Το μόνο… σκόντο που κάνουν είναι στο χρώμα, καθώς θέλουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να το οδηγήσουν.

Οι δελεαστικές προσφορές έχουν ωθήσει αρκετούς υποψήφιους αγοραστές να ανέβουν μία «κατηγορία». Ετσι, εάν κάποιος είχε προγραμματίσει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας δαπανώντας 15.000 ευρώ, προχωρά στην αγορά ενός πολυτελούς επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του με επιπλέον 4.000 ή 5.000 ευρώ.

Ηδη, ενάμιση μήνα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα, τα πρώτα χαμόγελα έχουν επιστρέψει στους επιχειρηματίες του κλάδου. Εκπρόσωποι των αντιπροσωπιών ευελπιστούν ότι οι πωλήσεις τους θα τονωθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζουμε την 7η Αυγούστου, οπότε θα βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο.

Οπως επισημαίνει στον ΕΤ ο διευθυντής καταστήματος της Chrysler Jeep Ελλάς, κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος, «ήδη η αγορά έχει παρουσιάσει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και εκτιμώ ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγαλύτερο τις επόμενες ημέρες, οπότε και οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν ακόμη πιο καθαρή εικόνα για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτή την περίοδο η αγορά του αυτοκινήτου».

Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, τα οποία μέχρι και πρότινος αποτελούσαν… όνειρο θερινής νυχτός. Οπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των αντιπροσωπιών, 7 στους 10 αγοραστές παίρνουν δάνειο για να αγοράσουν το αυτοκίνητο της αρεσκείας τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων άνω των 20.000 ευρώ έχουν αυξηθεί κατά 60% τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο. Εικόνα όμως που δεν αντικατοπτρίζει τη γενική εικόνα του κλάδου, η οποία παρουσιάζει ρεκόρ αρνητικών πωλήσεων.

Ειδικότερα τον Απρίλιο πουλήθηκαν 14.376 αυτοκίνητα από 13.373 το Μάρτιο και 28.036 τον Απρίλιο του 2008.

Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές το όφελος ξεκινά από τα 300 ευρώ για ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών και φτάνει και τα 10.000 ευρώ για ένα αυτοκίνητο 2.400 κ.εκ. Φρόνιμο πάντως είναι πριν αποφασίσετε για το μοντέλο που σας αρέσει να κάνετε μια ενδελεχή έρευνα αγοράς, καθώς οι αντιπροσωπίες καθημερινά προχωρούν σε νέες προσφορές.


ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: