Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Τρώμε από τα έτοιμα

Πτώση κατά 770 εκατ. ευρώ στις καταθέσεις το Α' τρίμηνο

Η οικονομική κρίση οδηγεί καθημερινά χιλιάδες αποταμιευτές στη συρρίκνωση των καταθετικών τους λογαριασμών προκειμένου να καλύψουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού τους. Το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει τον Απρίλιο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, σχετικά με τη μείωση των καταθέσεων λόγω περιορισμού εισοδημάτων ή κερδών από επιχειρήσεις, επιβεβαιώνεται με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΤτΕ. Μάλιστα, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, προκύπτει ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια καταγράφεται μείωση της αποταμίευσης, αφού από το 1995 ανελλιπώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων κινούνταν ανοδικά.

Η αποταμίευση μέσω των λογαριασμών ταμιευτηρίου σημείωσε πτώση στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 770 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, οφείλεται τόσο στην αδυναμία των νοικοκυριών να αποταμιεύσουν όσο και στο γεγονός ότι χιλιάδες οικογένειες καταφεύγουν στους λογαριασμούς τους και «τρώνε από τα έτοιμα» προκειμένου να συμπληρώσουν εισοδήματα για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το 71% των νοικοκυρών δεν θεωρεί πιθανή ή καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που τα βγάζει πέρα οριακά ανέρχεται σε 49%.Υπολογίζεται, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ότι 8 στις 100 οικογένειες αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους συστηματικά για να κλείσουν οικονομικές εκκρεμότητες.
Ειδικότερα, οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου «έχασαν» 771,4 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, υποχωρώντας κατά 1,1% σε σχέση με το Δεκέμβριο (σύνολο 66,55 δισ. ευρώ). Στις προθεσμιακές τα υπόλοιπα το Μάρτιο μειώθηκαν κατά 2 εκατ. ευρώ, στα 114,921 δισ. ευρώ. Στην έκθεση του διοικητική της ΤτΕ καταγράφεται ήδη η συρρίκνωση των καταθέσεων: από το Σεπτέμβριο του 2008 παρουσιάζεται επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου του συνόλου των καταθέσεων, ενώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν υποχωρήσει κατά 30% την περίοδο Νοεμβρίου 2008-Φεβρουαρίου 2009 έναντι της αντίστοιχης περιόδου ένα έτος νωρίτερα.

Πτωτικά κινούνται συνολικά οι αποταμιεύσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς, καθώς υποχώρησαν το Μάρτιο στα 277,20 δισ. ευρώ (-1%), ενώ συνεχίζονται οι εκροές ξένων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, «παγωμένη» παραμένει η αγορά των δανείων, με αποτέλεσμα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να υποχωρήσει σε ετήσια βάση στο 10,3% από 12,4% το Φεβρουάριο. Οι νέες εκταμιεύσεις του Μαρτίου ήταν μικρότερες από τις αποπληρωμές των υπαρχόντων δανείων, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα των χορηγήσεων να διαμορφωθούν το Μάρτιο στα 226,141 δισ. ευρώ από 226,852 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο (μείον 711 εκατ. ευρώ).

Οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 117,419 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν μόλις κατά 63 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 78,066 δισ. ευρώ.


ΧΑΪΚΟΥ ΡΟΗ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: