Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

" Στριμώχνει " την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας», μοιάζει να είναι το πόρισμα των ευρωπαϊκών χωρών , λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας, καθώς οι εκπρόσωποι των κοινοτικών χωρών συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει και έμπρακτα ότι επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ.


Το Κυπριακό δεν φαίνεται να αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς οι κοινοτικές χώρες- μέλη πιέζουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ και να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές ενέργειες, αν θέλει να ελπίζει στην ενσωμάτωση της στην Ευρώπη.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, του οποίου η χώρα θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, υπογράμμισε τη ανάγκη επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Κυπριακό αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα στην Ευρώπη.

«Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου είναι κρίμα να έχουμε ακόμα διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη»
δήλωσε ο κ. Μπιλντ.

Αρκετά εμπόδια πρέπει να ξεπεράσει η Τουρκία προκειμένου να υλοποιήσει το όνειρό της  για ενσωμάτωση στην ΕΕ

Αρκετά εμπόδια πρέπει να ξεπεράσει η Τουρκία προκειμένου να υλοποιήσει το όνειρό της για ενσωμάτωση στην ΕΕ
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τώρα έχουμε δύο ηγέτες με προσωπική δέσμευση στην αναζήτηση λύσης και πιστεύω ότι είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε την κοινή τους προσπάθεια να ξεπεράσουν αυτό τον διχασμό».

Σύμφωνα με τον Κ. Μπιλντ η επίλυση του Κυπριακού «θα είχε βαθύτατες στρατηγικής σημασίας επιπτώσεις για ουσιαστικά κάθε τι άλλο που μας απασχολεί».


«Έτσι αν και δεν περιλαμβάνεται στα ζητήματα που μας απασχολούν γιατί είναι μια διαδικασία στο ίδιο το νησί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, νομίζω ότι είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε αυτή την κολοσσιαίας σημασίας διαδικασία», ανέφερε ο Σουηδός Υπουργός.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Σουηδός υπουργός επεσήμανε ότι «αυτό που θα κάνουμε στους έξι μήνες της σουηδικής προεδρίας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχουμε και που εκπονήσαμε από κοινού με τη γαλλική και την τσεχική προεδρία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τσέχου προεδρεύοντος Γιαν Κουχτ και του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Ολι Ρεν, οι οποίοι αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί των πρόσφατων θέσεων Μέρκελ - Σαρκοζί κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Γ. Κουχτ τόνισε ότι ο ρυθμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια την Τουρκία και την πρόοδο που αυτή καλείται να επιδείξει σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και το σεβασμό στα κριτήρια (benchmarks) που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ρεν επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να στηρίζει και να πιέζει την Τουρκία προκειμένου να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και σεβασμό των κανόνων του κοινοτικού κεκτημένου.


«Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και καλούμε την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών να στηρίξουν τις δημοκρατικές και συνταγματικές αυτές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να δοθεί μια νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. και Τουρκίας»,υπογράμμισε ο Ρεν.

Τέλος, ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας εξακολουθεί να παραμένει η πλήρης ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και δεν πρόκειται να δεχτούν καμία άλλη εναλλακτική πρόταση στο πλαίσιο των σχέσεων τους με την Ε.Ε.


«Η Τουρκία παραμένει πιστή στο στόχο αυτό και αναμένει ότι και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν την ίδια πίστη», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σημαντικές όχι μόνο για την ένταξή μας στην Ε.Ε., αλλά και για την ίδια τη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: