Τρίτη 19 Μαΐου 2009

«Η ανάκαμψη ίσως να είναι αργή»


«Η ανάκαμψη από την κρίση ίσως να είναι αργή, αλλά θα υπάρξει ανάκαμψη», επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (TτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, ο ρυθμός της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο σύντομα μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν, ότι εάν έχουμε σταθεροποίηση, θα συνοδεύεται από πολύ χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας», δήλωσε, ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ, συμπληρώνοντας ότι θα χρειαστεί κάποιο διάστημα πριν οι οικονομίες ανακάμψουν πλήρως και αρχίσουν να αναπτύσσονται με ισχυρό ρυθμό.


Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα θετικά σημάδια που υπήρξαν πρόσφατα στην οικονομία της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι αυτά αντικατοπτρίζουν εξελίξεις στη χρηματοοικονομική αγορά και τους δείκτες εμπιστοσύνης.


«Η κρίση που βιώνουμε είναι διπλή, χρηματοπιστωτική και οικονομική. Όπως έχω τονίσει, η απάντησή μας θα πρέπει και αυτή να είναι διπλή φύσεως», τόνισε.


Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, «βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να υποστηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη. Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να επιδιώξουμε μια αξιόπιστης στρατηγικής έξοδο από τις υπερβολικές πολιτικές παρεμβάσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: