Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Μεγαλος Τουρκος

Ο Tzεμ Οεζντεμίρ (Cem Özdemir), σήμερα 43 χρονών, είναι παιδί τούρκων μεταναστών στη Γερμανία. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες σε λουθερανικό κολλέγιο, απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα μόλις το 1992 και δηλώνει κοσμικός μουσουλμάνος.
Πριν από μερικούς μήνες εξελέγη ηγέτης του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων.
Χθες, ο Οεζντεμίρ επισκέφθηκε τη μητέρα πατρίδα του, την Τουρκία. Και αντί να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ, έκανε ένα άλμα: επισκέφθηκε το μισητό για το τουρκικό βαθύ κράτος Οικουμενικό Πατριαρχείο, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και του έδωσε συγχαρητήρια για την οικολογική του ευαισθησία και δράση. Μίλησε μάλιστα έξω από τα δόντια για την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων στην Τουρκία και δήλωσε ταγμένος υπερασπιστής τους. Προφανώς ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με τον πολεμοχαρή προκάτοχό του Γιόσκα Φίσερ που είχε υποστηρίξει τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Σερβία.

«Το Πατριαρχείο είναι και δικό μου Πατριαρχείο. Σ' αυτούς οι οποίοι δεν είναι σαν κι εμάς, σε όσους δεν είναι από τη δική μας θρησκεία, όσους δεν είναι από τη δική μας εθνική ρίζα, σε όσους δεν είναι από τη δική μας πίστη, να δείχνουμε σεβασμό και ανοχή και λαμβάνοντας ως βάση τα δικαιώματά τους, θα πρέπει να δίνουμε αγώνα για εκείνους. Και αυτό, αν θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι και καλοί δημοκράτες».

Είναι κοινό μυστικό ότι οι μετανάστες, συχνά και οι απόγονοί τους, παραμένουν πεισματικά προσκολλημένοι σε μια λατρεία της μακρινής πατρίδας και του όποιου εθνικισμού τους σερβίρει το επίσημο κράτος της. Έτσι γινόταν πάντα, για παράδειγμα, με τους Έλληνες της υπερπόντιας υπερδύναμης και της Αυστραλίας. Έτσι γίνεται και με τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία, οι οποίοι μάλιστα αριθμούν περίπου 2.000.000 ψυχές.
Αυτές είναι οι υπερβάσεις που είναι απαραίτητες για μια καλύτερη κοινωνία μη βίας, μια κοινωνία βιώσιμη
πηγη:http://horisvia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: