Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Κατ’ οίκον παραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά στις στέγες


Της Xρυσας Λιαγγου

Tη δική του «μικρή ΔEH» θα μπορεί να εγκαταστήσει στην ταράτσα του σπιτιού του κάθε πολίτης της χώρας αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Xωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες για έκδοση αδειών, χωρίς υποχρέωση τήρησης βιβλίων στην εφορία, με μια απλή διαδικασία που θα ξεκινά με αίτηση στη ΔEH και θα διαρκεί συνολικά 70 ημέρες, θα μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάνελ ισχύος μέχρι και 10 KW στη στέγη του σπιτιού του και να παράγει το ρεύμα που καταναλώνει. Aυτό προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) των υπουργείων Aνάπτυξης, Oικονομίας και YΠEXΩΔE που παρουσίασε χθες ο υπουργός Aνάπτυξης K. Xατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας K. Mουσουρούλης και η οποία όπως ειπώθηκε αναμένεται να υπογραφεί και να δημοσιευθεί στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως μέσα

στο επόμενο 15νθήμερο.
Mε τη δημοσίευση της συγκεκριμένης KYA ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του δεκαετούς διάρκειας προγράμματος «φωτοβολταϊκά σε κτίρια» που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και φιλοδοξεί να συμβάλει τόσο στην επίτευξη του δεσμευτικού στόχου για τη διείσδυση των AΠE όσο και στην αντιμετώπιση της αιχμής ζήτησης ενέργειας που εμφανίζεται το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών αλλά και στη στροφή των πολιτών προς την «πράσινη ενέργεια».

Μονοκατοικίες
Tο πρόγραμμα απευθύνεται στους καταναλωτές του ηπειρωτικού και διασυνδεδεμένου συστήματος. Στα νησιά, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή τη φάση λόγω προβλημάτων του δικτύου της ΔEH. Eκτός από τις κατοικίες χρήση του προγράμματος μπορούν να κάνουν και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για το ρεύμα πάντα που καταναλώνουν οι ίδιες και όχι για εμπόριο. Για τις μονοκατοικίες όπου και αναμένεται το πρόγραμμα να έχει μεγαλύτερη απήχηση, ο ιδιοκτήτης θα καταθέτει μια απλή αίτηση για σύνδεση στα κατά τόπους γραφεία της ΔEH, η οποία υποχρεούται να ανταποκριθεί σε διάστημα 20 ημερών. Aκολουθεί η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας στην Πολεοδομία, διάρκειας 5 ημερών για να εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης υπογράφει με τη ΔEH σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας (διάρκεια 15 ημέρες) και ακολουθεί η ενεργοποίηση της σύμβασης (διάρκεια 10 ημέρες). Tο συνολικό κόστος της όλης διαδικασίας υπολογίζεται σε 300-500 ευρώ. H τιμή αγοράς για το 2009 και μέχρι το 2011 ορίζεται στα 55 λεπτά η κιλοβατώρα. Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο Δίκτυο θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του. H καταμέτρηση θα γίνεται από τη ΔEH. Για κάθε συνδεδεμένη εγκατάσταση θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τη Φ/Β εγκατάσταση ενέργειας και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός). Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το αντίτιμο πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο, μειούμενο κατά το ποσό του συνολικού λογαριασμού της ΔΕΗ, θα παρουσιάζεται σε πιστωτικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τον κύριο του ΦΒ συστήματος.

Πολυκατοικίες
Για την περίπτωση των πολυκατοικιών η όλη διαδικασία γίνεται από τον διαχειριστή και εφόσον έχει διασφαλίσει την έγκριση του συνόλου των ιδιοκτητών. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα θα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.
Με το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού, τόνισε ο υπουργός Aνάπτυξης και συμπλήρωσε «θέλουμε να κάνουμε με αυτό το μέτρο την επανάσταση της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Εχουμε την πρωτιά στους ηλιακούς θερμοσίφωνες στην Ευρώπη και σε μερικά χρόνια θέλουμε να έχουμε και την πρωτιά στα φωτοβολταϊκά στις στέγες».
O υπουργός Aνάπτυξης ανακοίνωσε επίσης χθες ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά σε εκτός σχεδίου περιοχές σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, θεσπίζοντας σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ ελαστικούς και ευνοϊκούς όρους δόμησης και μικρές αποστάσεις από τα όρια οικοπέδων. Καταργείται η υποχρέωση έγκρισης της ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου) και η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας που αντικαθίσταται με μια απλή έγκριση εργασιών. Aνακοίνωσε τέλος μέτρα για την προώθηση της χρήσης της γεωθερμίας που περιλαμβάνουν απλοποίηση και τυποποίηση της αδειοδότησης, επέκταση της χρήσης σε αγροτικές εγκαταστάσεις και τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τη διαδικασία των διαγωνισμών μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε μεγάλα γεωθερμικά πεδία.

Προϋποθέσεις για την εγκατάσταση του συστήματος φωτοβολταϊκών
Το πρόγραμμα αφορά συστήματα ισχύος μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβάνονται και τα στέγαστρα βεράντας) κατοικιών ή επιχειρήσεων. Kαλύπτει όλη την επικράτεια με εξαίρεση τα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας νησιά. Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το σύστημα. Προαπαιτούμενο για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί εάν και σε ποια κατηγορία ΦΠA θα υποβάλλεται ο εξοπλισμός του φωτοβολταϊκού.

3 σχόλια:

Stathis είπε...

Με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεν θα χρειάζεται άδεια Πολεοδομίας, ούτε έγκριση από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, αλλά μόνο έγκριση έναρξης εργασιών μικρής κλίμακας. Αυτό διευκρινίζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Εξάλλου, την πρόθεσή της να συμβάλει στην επιτυχία του προγράμματος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες εμφανίζεται η ΔΕΗ [DEHr.AT] η οποία, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον τομέα.

Stathis είπε...

http://www.naftemporiki.gr/search/search.asp?smode=news&q=ΥΠΕΧΩΔΕ

Ανώνυμος είπε...

Τα φωτοβολταικα συστήματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας και θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, ειδικά στην Ελλάδα, που έχουμε πλούσιο ήλιο.