Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Πώς να..." αποφύγετε " την περαίωση


Από τα σημειώματα, που εστάλησαν τους τελευταίους μήνες στους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να καταβάλλουν το φόρο της περαίωσης, δεν ήταν λίγα αυτά που τους καλούσαν να πληρώσουν φόρο, επειδή δεν είχαν αποδεχθεί –για διάφορους λόγους– τον αυτοέλεγχο, δηλαδή την αυτοπεραίωση, για προηγούμενες χρήσεις.
Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι-, όμως, δε γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να... γλιτώσουν από αυτό το φόρο, δηλαδή τα 500 ευρώ ανά χρήση, καθώς η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις με βιβλία Β΄ κατηγορίας.
Δείτε πώς:
Η εγκύκλιος 1040 του 2005 παρέχει τη δυνατότητα σε όσους:

- είτε έχουν ξεχάσει ή για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν συμπληρώσει τον πίνακα Ι’ στο έντυπο Ε3, δηλαδή δεν έχουν κάνει αυτοέλεγχο – τη γνωστή αυτοπεραίωση –,
- δεν υπάρχει διαφορά ακαθάριστων εσόδων, και
- τα φορολογικά κέρδη είναι μικρότερα από αυτά της αρχικής δήλωσης, να επανέλθουν με συμπληρωματικό Ε3.


Στο συγκεκριμένο έντυπο θα αναγράψουν τα ίδια με το αρχικό έντυπο, της «επίμαχης» χρονιάς, συμπληρώνοντας επιπλέον τον πίνακα Ι’.
Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς πρόστιμο και με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης εντάσσονται αυτόματα στις διατάξεις του 3296/2004, για την αυτοπεραίωση των χρήσεων και δεν πληρώνουν φόρο!
Απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι:
- η αρχική δήλωση να είναι εμπρόθεσμη,
- η δήλωση να έχει ορθή απεικόνιση των στοιχείων των βιβλίων και
- τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα στον πίνακα ΣΤ του Ε3 να είναι ίδια με αυτά που θα αναφερθούν στον πίνακα Ι’.
ΠΡΟΣΟΧΗ:Όλα αυτά ισχύουν στην περίπτωση που -με βάση τον πίνακα Ι’- δεν προκύπτει καταβολή φόρου, γιατί τότε ο φορολογούμενος όχι μόνο θα πληρώσει φόρο, αλλά θα κληθεί να πληρώσει και τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.
Νεκτάριος Νώτης / Capital.gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Νομίζω ότι η περαίωση είναι καταφανώς άδικη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πιστεύω ότι η κοινότητα των λογιστών θα έπρεπε να κάνει αντιπροτάσεις για τον υπολογισμό της περαίωσης ώστε έντιμοι επαγγελματίες να μην αισθάνονται ότι καταφανώς τους αδικούν και ουσιαστικά τους κλέβουν.