Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Ένα από τα πιο στρεβλωμένα συστήματα αμοιβών του δημόσιου στην Ευρώπη αποτελεί το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας.
Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το πάγωμα των μισθών για όσους λαμβάνουν πάνω από 1.700 ευρώ το μήνα, ένα πλήθος επιδομάτων, τόσο γενικών, όσο και ειδικών, σε όλο το δημόσιο τομέα, εκτοξεύει τις απολαβές των λειτουργών, μαζί και τις δαπάνες του δημοσίου.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το συνολικό μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά κονδύλια του προϋπολογισμού (περί το 47%).
Πόσα, όμως, είναι αυτά τα επιδόματα;
Συνολικά, περί τις 26 κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνουν 40 επιδόματα, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το σε ποια περιοχή υπηρετούν, ποια θέση κατέχουν, τι ειδικότητα έχουν, πόσα χρόνια εργάζονται.
Ο λαβύρινθος του μισθολογίου συμπληρώνεται από τους ειδικούς λογαριασμούς –οι περισσότεροι εκ των οποίων καταργήθηκαν και ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό– μέσω των οποίων δίδονται τα λεγόμενα ειδικά επιδόματα.
Έτσι, υπάρχουν δύο κατηγορίες επιδομάτων:
- Τα καθολικά, όπως το κίνητρο απόδοσης, το χρονοεπίδομα, το επίδομα θέσης, των 176 ευρώ, το οικογενειακό και αυτό της εισοδηματικής πολιτικής (το οποίο, πάντως, εντάσσεται κάθε χρονιά στο βασικό μισθό).
- Τα ειδικά επιδόματα, που καταβάλλονται ανά κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων.
Σχεδόν σε κάθε υπουργείο αντιστοιχεί τουλάχιστον ένα επίδομα, ενώ υπάλληλοι –που υπάγονται στο ίδιο υπουργείο– παίρνουν πολλές φορές διαφορετικά επιδόματα.
Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι άλλο επίδομα λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί, άλλο οι υπάλληλοι του υπουργείου παιδείας... άλλο οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, άλλο οι υπάλληλοι του υπουργείου εσωτερικών... άλλο οι εφοριακοί, άλλο οι τελωνειακοί (και οι δύο υπάγονται στο υπουργείο οικονομικών).
Αποκορύφωμα όλων αυτών των στρεβλώσεων, αποτελεί το γεγονός ότι στην ίδια υπηρεσία, δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν επίδομα, που λαμβάνουν συνάδελφοί τους για συγκεκριμένους λόγους.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση τροπολογίας –που ψηφίστηκε πρόσφατα– για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας του υπουργείου Απασχόλησης.
Οι επιθεωρητές, που ελέγχουν (;) επιχειρήσεις, εργάζονται εκτός γραφείου και –κατά συνέπεια– δικαιούνται και λαμβάνουν επίδομα κίνησης για τα έξοδά τους.
Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι «ορθολογικοποιείται ο τρόπος καταβολής των καταβαλλόμενων εξόδων κίνησης των κοινωνικών τεχνικών και υγειονομικών επιθεωρητών Εργασίας και των υπαλλήλων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Απασχόλησης που συνδράμουν στο έργο του Σώματος»(!!!)
Δηλαδή, το επίδομα κίνησης το λαμβάνουν και οι υπάλληλοι που δουλεύουν στο... γραφείο τους.
Για ποιο λόγο, όμως, όλοι διεκδικούν αυτά τα επιδόματα;
Γιατί, πολύ απλά, τα επιδόματα αυτά αντιστοιχούν έως και στο 50% του συνόλου των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων!
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου με τα επιδόματα αυτά, υπάλληλοι παίρνουν άλλον ένα μισθό κάθε μήνα! (το Capital.gr έχει πρώτο αναφερθεί στις αδικίες του μισθολογίου στο δημόσιο με το άρθρο «Καθαρίστρια με μισθό 4.000 ευρώ το μήνα»).
Πώς εξετάζει η κυβέρνηση να αλλάξει αυτό το καθεστώς;
Το βασικό μέτρο είναι η καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου, όπου όλα τα επιδόματα θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό. Πρόκειται, πάντως, για ένα μέτρο που συζητείται εδώ και χρόνια, η υλοποίησή του, όμως, καθυστερεί για ευνόητους λόγους (καθώς αυτό σημαίνει μισθολογική εξίσωση προς τα πάνω).
Μέχρι τότε, δρομολογούνται άλλα μέτρα, όπως:
- Η καταβολή των μισθών μέσω μιας κεντρικής υπηρεσίας, στα πρότυπα των συντάξεων του δημοσίου, η οποία και θα μπορεί να παρακολουθεί ποιος λαμβάνει πόσα.
- Να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη αυτών των επιδομάτων, καθώς σε ετήσια βάση καταγράφεται πλήθος περιπτώσεων, όπου επιδόματα καταβάλλονται παράνομα σε υπαλλήλους, που δεν τα δικαιούνται.
- Ο δραστικός περιορισμός των υπερωριών και των αποζημιώσεων για τη συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές, που λαμβάνουν όσοι βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας του Δημοσίου.
- Η ενοποίηση οργανισμών του δημόσιου, που θα οδηγήσει ταυτόχρονα και στην εξίσωση των αποδοχών υπαλλήλων, που υπηρετούν στην ίδια ή συναφή υπηρεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου