Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Τοκογλύφοι και τοκογλυφία


Οι...πρωταγωνιστές αλλάζουν!
By politis-gr
«Μην ανησυχείς που δεν σε δανείζουν οι τράπεζες. Γνωρίζω κάποιον που θα σε διευκολύνει. Δεν υπάρχει πρόβλημα».
Πίσω από αυτές τις λέξεις συνήθως κρύβεται το ...βαποράκι.
Αυτό που θα σε οδηγήσει στα σαγόνια του τοκογλύφου.
Ως φαινόμενο η τοκογλυφία είχε υποχωρήσει την τελευταία 15ετία λόγω της εύκολης πρόσβασης των πολιτών στον τραπεζικό δανεισμό.
Όμως τα δεδομένα τους τελευταίους μήνες άλλαξαν. Όχι μόνο εδώ , αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη( στις ΗΠΑ το φαινόμενο «ευδοκιμεί» εδώ και κάποιες δεκαετίες).
Η τοκογλυφία πλέον φωνάζει έντονα παρόν. Βρίσκεται παντού και τα ενεχυροδανειστήρια ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, ακόμα και σε συνοικιακά σοκάκια.
Το σλόγκαν τους γνωστό. Είμαστε εδώ δια πάσαν ...«νόσον» .
Απολυθήκατε, ξεπέσατε, ξεμείνατε από ρευστό και ελπίδες;
Μην απελπίζεστε, αρκεί να σας έχει μείνει στην μπάντα καμιά κυριλέ Μπεμβέ, καμιά αστραφτερή «τζιπούρα» ή έστω κανένα ρολογάκι Καρτιέ, κάνα χρυσαφικό ή κάποιο χρυσό δοντάκι, δικό σας ή του παππού.
Στις μικρές αγγελίες εφημερίδων έχουν πολλαπλασιαστεί και οι αγγελίες του είδους, που υπόσχονται άμεσα μετρητά από πιστωτικές με ή χωρίς υπόλοιπο, πίσω από τις οποίες κρύβονται τοκογλυφικά κυκλώματα .
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τοκογλύφοι είναι έμποροι ή πρόσωπα τα οποία συνεργάζονται με εμπόρους που διατηρούν συμβάσεις με τράπεζες για την πώληση προϊόντων με άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών.
Η κομπίνα είναι απλή.
Οι τοκογλύφοι δανείζουν ζεστό χρήμα (από 1.000 ευρώ έως ποσά που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ) σε κατόχους καρτών με πρόφαση την εικονική αγορά προϊόντων.
Με τον τρόπο αυτόν ο τοκογλύφος, αφού δανείσει τον πελάτη, εισπράττει κατευθείαν από την τράπεζα το ποσό που δάνεισε (όπως ορίζεται στις σχετικές συμβάσεις) αλλά και τον ΦΠΑ από την εικονική πώληση.
Τώρα, όσον αφορά τον δανειολήπτη που εξαναγκάστηκε να μπει σε αυτήν τη συναλλαγή, εάν έχει χρήματα θα πληρώσει κατά πολύ ακριβότερα την πιστωτική του.
Εάν δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα κυνηγηθεί από την τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα ο τοκογλύφος θα τρίβει τα χέρια του καθώς άκοπα, χωρίς «φουσκωτούς» και άλλους, θα εισπράττει νομιμοφανώς τους υπέρογκους τόκους.
Ποιοι είναι όμως οι σημερινοί τοκογλύφοι;
Η εικόνα που είχαμε για τον τοκογλύφο του πρόσφατου παρελθόντος έχει αλλάξει.
Πρώτον,στην πλειοψηφία τους δεν είναι Έλληνες. Τοκογλυφικά δουλεύουν οι ξένες μαφίες, η αλβανική κυρίως και ακολούθως η ρωσική που έχουν μαζέψει πολύ χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.Το κέρδος τους είναι διπλό.Τα ενεχυροδανειστήρια και οι συναφείς «νόμιμες» επιχειρήσεις στην ουσία λειτουργούν ως πλυντήρια αυτού του βρώμικου χρήματος.
Αλίμονο σε όποιον λοιπόν πέσει στην ανάγκη τους, είναι αδίστακτοι.
Η ιστορία κάνει κύκλους και μέσα στην πάροδο των ετών επαναλαμβάνεται σαν παλιά ασπρόμαυρη ταινία.
Απλά οι ...πρωταγωνιστές αλλάζουν!
«kathimerini»«enet»

Δεν υπάρχουν σχόλια: