Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Όλες οι αποφάσεις της G20

Οι παγκόσμιοι ηγέτες αποφάσισαν για πρώτη φορά τη ρύθμιση των μεγάλων hedge funds ..

Οι αποφάσεις των ηγετών της G20

| 03/04/2009 - 16:08

Το σχέδιο των ηγετών προβλέπει πιο αυστηρή επίβλεψη και ρύθμιση των διεθνών αγορών, τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέτρα για τη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου και δεσμεύσεις κατά του προστατευτισμού.

Εν συντομία:

*Οι παγκόσμιοι ηγέτες αποφάσισαν για πρώτη φορά τη ρύθμιση των μεγάλων hedge funds, καθώς η χρηματοοικονομική εποπτεία και ρύθμιση επεκτείνεται σε όλες τις αγορές, όλα να επενδυτικά εργαλεία και όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Υπο αυστηρότερη εποπτεία θα τεθούν και οι οίκοι αξιολόγισης πιστοληπτικής ικανότητας.

*Υπεύθυνο γι'αυτήν την παγκόσμια επίβλεψη θα είναι το Συμβούλιο Χρηματοικονομικής Σταθερότητας (FSB), που θα αντικαταστήσει το πιο ανεπίσημο Φόρουμ Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, μία ομάδα που αποτελείτο από εκπροσώπους των κεντρικών τραπεζών και των ρυθμιστικών οργάνων των πλούσιων χωρών. Το Συμβούλιο θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει όλες τις χώρες του G20, αντικατοπτρίζοντας τον αυξανόμενο ρόλο των χωρών της Ασίας.

*Θέσπιση νέων, αυστηρότερων κανόνων σε σχέση με τις πληρωμές και τα μπόνους.

*Αναθεώρηση των διεθνών λογιστικών προτύπων.

*Κυρώσεις στους «φορολογικούς παραδείσους» που δεν παρέχουν πληροφορίες στις αρμόδιες Αρχές όταν τους ζητηθούν.

*Οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυξάνονται κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπρόσθετα, του δίνεται το δικαίωμα «υπερανάληψης» 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας. Τα έσοδα από την πώληση χρυσού αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθούν για δάνεια στις φτωχότερες χώρες.

*Οι G20 στηρίζουν την χορήγηση δανείων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις φτωχότερες χώρες από τις παγκόσμιες τράπεζες ανάπτυξης.

*Δέσμευση για την διάθεση 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του εμπορίου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

*Δεσμεύσεις κατά του προστατευτισμού. Ενίσχυση της εποπτείας του διεθνούς εμπορίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ο οποίος θα καταγγέλλει τις πολιτικές προστατευτισμού.

parapolitika.gr


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

G20: Όταν γέλασε ο Κέυνς

Οι G20 έφτασαν χτες σε πολύ σημαντικές αποφάσεις για αύξηση των διεθνών οικονομικών ρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς. Τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

1) Στον έλεγχο, επιτέλους, των Hedge Funds δηλαδή των αμοιβαίων κεφαλαίων πολύ υψηλού κινδύνου που δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν. Ούτε καν στους μετόχους τους.

2) Επέκταση των ρυθμίσεων σε όλα τα προϊόντα και τις αγορές.

3) Έλεγχος των οίκων αξιολόγησης για συγκρουόμενα συμφέροντα.

4) Θα καθοριστούν νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα και νέοι κανόνες καταβολής μπόνους.

5) Έλεγχος των φορολογικών παραδείσων με αποκάλυψη των κρυφών λογαριασμών όταν ζητείται.

6) Ανακοινώθηκε με όλους τους τρόπους η αποδοκιμασία στον προστατευτισμό.

7) Ανακοινώθηκαν περισσότερα κονδύλια για να βγούμε από την ύφεση προς όλους τους εμπλεκόμενους (χώρες, οργανισμούς, κτλ) και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κατά πρώτον να πω ότι πολλά από τα μέτρα που αποφασίστηκαν τα είχα αναφέρει πολλές φορές από αυτό το blog πριν καν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Τότε είχα δεχτεί κριτική ότι λαϊκίζω, τελικά αυτά που έλεγα τότε δεν ήταν και τόσο αριστερά αφού συμφωνήθηκαν χτες από τους G20......Μάλλον ήταν τόσο προφανή που τα έβλεπα μέχρι και εγώ.

Κατά δεύτερον, νομίζω ότι ναι μεν πάρθηκαν κάποιες λογικές αποφάσεις αλλά το πώς θα εφαρμοστούν έχει τεράστια σημασία. Για παράδειγμα, βασικό χαρακτηριστικό των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι η επινοητικότητα τους. Θα βρεθεί ένα πλαίσιο που θα ελέγχει και τα μελλοντικά προϊόντα; Επίσης, τι ακριβώς περιορισμοί θα μπουν στους φορολογικούς παραδείσους;

Παρόλα αυτά, η γενική συμφωνία με τους φορολογικούς παραδείσους δείχνει τι θα μπορούσε να γίνει μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας όταν θελήσουν ή αναγκαστούν να φορολογήσουν παγκοσμίως τις επιχειρήσεις κατά π.χ. 70% ή 80% (...) χωρίς να μπορούν οι επιχειρήσεις να καταφύγουν πουθενά αλλά ούτε και να απολύσουν προσωπικό. Όταν πολλοί ακούνε για τα τεράστια κέρδη των εταιρειών στραβομουτσουνιάζουν σκεπτόμενοι ότι έτσι λειτουργεί το σύστημα και αυτό δεν αλλάζει. Αν δεν έχουν κέρδη οι επιχειρήσεις δεν κινείται και το σύστημα, απολύεται κόσμος, όλοι το ξέρουν αυτό. Ε να λοιπόν που αν μπορούσε να παρθεί μια απόφαση παγκοσμίως που θα υποστηριζόταν διεθνώς τότε οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν δραματικά το περιθώριο κέρδους τους προς όφελος της κοινωνίας. Αποφάσεις από τις οποίες δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν μετακινούμενες σε άλλες χώρες !

Στο παρόν και πάλι, η οικονομία κινείται σαν ένα τεράστιο τρένο σε ράγες. Χρειάζεται πολύ χρόνο για να επιβραδύνει και να σταματήσει. Τώρα το τρένο κινείται στην ύφεση και προσπαθούν να πατήσουν τα φρένα. Ακόμη και αν καταφέρουν να το φρενάρουν αυτό θα χρειαστεί χρόνο για να σταματήσει, πέρα από τους όποιους ενθουσιώδεις κερδοσκόπους.

Πιστεύω ότι αυτή η κρίση που βιώνουμε τώρα είναι δομική. Όσα μέτρα και αν παρθούν στο μέτωπο της χρηματιστηριακής οικονομίας και του ελέγχου του ρίσκου των διακυμάνσεων, δεν θα ξεπεραστούν τα σημαντικά εμπόδια που αφορούν κάτι πιο βασικό: Το βασικό εργαλείο ανάπτυξης παγκοσμίως είναι ο αδιάκοπος δανεισμός, είναι η εξάντληση των πρώτων υλών και νέων αγορών, είναι η διαφήμιση και η δημιουργία τεχνητών αναγκών. Το κέρδος έφτασε τα όριά του και από την άποψη της εσωτερικής του αυξητικής δυνατότητας και από την άποψη των εξωτερικών οικονομιών και του κόστους με το οποίο αυξάνεται. Για παράδειγμα μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο τα περιθώρια κέρδους ήταν εύκολα και μεγάλα, τώρα για να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους και οι κερδοφορίες του κεφαλαίου πάνω από κάποια μικρά όρια χρειάζονται χρηματοοικονομικές απάτες, χρηματοοικονομική αναρχία, μεγάλη εκμετάλλευση στον τρίτο κόσμο, δημιουργία ψευτοαναγκών και υπερδανεισμός/υπερπροσπάθεια των εργαζομένων αλλά και υπερβολική μόλυνση και σπατάλη. Σκεφτείτε τα αυτά.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν ένα μοντέλο δαπανηρής ανάπτυξης που πλησιάζει στο τέλος του. Η κρίση αυτή αυτό ακριβώς έδειξε και γι' αυτό μετά από μια ενθουσιώδη πιθανή ανάκαμψη (όταν και όποτε έρθει) θα ξαναέχουμε σοβαρά προβλήματα σύντομα.