Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Ψήφος των ομογενών


Απόρριψη ένστασης του ΠΑΣΟΚ για την ψήφο των ομογενών
Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Απορρίφθηκε, εν μέσω αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ένσταση που προέβαλε το ΠΑΣΟΚ για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».

Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, για το οποίο το Σύνταγμα προβλέπει τη συναίνεση των δύο τρίτων του σώματος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρ. Νιώτης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει τους αποδήμους να ψηφίζουν από τους τόπους και τις χώρες κατοικίας τους, αλλά τους αποστερεί, το δικαίωμα να εκλέγονται. Αντιθέτως, ο βουλευτής της ΝΔ Αν. Καραμάριος αναρωτήθηκε εάν το Σύνταγμα ομιλεί πουθενά περί άσκησης εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού με διενέργεια, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, περιφερειών.

Για ύβρη κατά του αποδήμου Ελληνισμού και προσβολή του γράμματος και πνεύματος του Συντάγματος μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «συνταγματικό τερατούργημα» και για «εμπαιγμό» των αποδήμων Ελλήνων.

Ο κ. Παυλόπουλος, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι άλλα διακήρυττε για την ψήφο των ομογενών και άλλα πράττει στη Βουλή, και πρόσθεσε ότι «αντί να καθίσουμε να βρούμε μια λύση, όπως έκανε το ΣΑΕ, το οποίο άλλη άποψη είχε, αλλά δέχθηκε να ψηφίσουμε αυτή τη ρύθμιση, για να μπορέσει να συμμετάσχει ο Ελληνισμός στην εκλογική διαδικασία» το ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνει το Σύνταγμα, παραγράφει το δικαίωμα του απόδημου Ελληνισμού να μετάσχει στην εκλογική διαδικασία, «για να τον οδηγήσει ξανά με αεροπλάνα και βαπόρια να έρχεται να ψηφίζει εδώ, για να μπορεί να ελέγχει το ΠΑΣΟΚ. ποιος έρχεται και τι ψηφίζει».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν επεδίωξε την ευρύτατη συνταγματική συναίνεση των 2/3 του σώματος, και ότι «με το νομοσχέδιο αυτό, έχουμε έναν εκλογέα, ο οποίος αλλού είναι γραμμένος, σε άλλα δημοτολόγια, σε άλλη εκλογική περιφέρεια και συγκροτεί άλλο νόμιμο πληθυσμό» ψηφίζοντας «σε μία εικονική περιφέρεια αποδήμων Ελλήνων», η οποία δεν έχει συσταθεί με βάση απογραφή, δεν έχει νόμιμο πληθυσμό, δεν έχει καθορισμένο αριθμό βουλευτικών εδρών και έχει πολίτες ψηφοφόρους, που « δεν αναδεικνύουν τους Βουλευτές που αναλογούν στον πληθυσμό τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης είπε το νομοσχέδιο «παραμυθίας» προς τους Έλληνες του εξωτερικού «περιορίζει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι» και ότι η πρόβλεψη για περίληψή τους στα ψηφοδέλτια Επικρατείας δεν τους δίνει τη δυνατότητα «οπωσδήποτε να εκλεγούν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος συμφώνησε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και πρόσθεσε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και όχι από το έθνος.

Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδ. Γεωργιάδης καλώντας το ΠΑΣΟΚ είτε να υπερψηφίσει το παρόν νομοσχέδιο είτε να δεσμευτεί για το πότε θα φέρει τη δική του πρόταση.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν περίμενε αυτή τη στάση της Αριστεράς, σημειώνοντας ότι «όταν ψηφίζαμε το άρθρο 51 παράγραφος 4 του Συντάγματος, είπαμε ότι νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των Βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με «την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος» από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια». Υπογράμμισε επίσης ότι «όταν μιλάγαμε για τις εκλογικές περιφέρειες είπαμε ότι ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή από τους εγγεγραμμένους «στα οικεία δημοτολόγια». «Κανείς δεν μίλησε για εκπροσώπηση. Κανείς δεν μίλησε τότε για τη δημιουργία άλλων εκτός επικρατείας εκλογικών περιφερειών» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.

Επικαλούμενος περσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για δικαίωμα συμμετοχής ομογενών «μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας» είπε ότι «αυτό κάναμε νόμο, αυτό που έλεγε ο κ. Παπανδρέου».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Παυλόπουλου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι διαστρεβλώθηκαν βάρβαρα οι απόψεις του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «ή θα ψηφίζουν οι απόδημοι στις εκλογικές περιφέρεις, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και στο νόμιμο πληθυσμό των οποίων συνυπολογίζονται, ή στην εκλογική επικράτεια, με απογραφή, θα συγκροτηθούν μία ή περισσότερες περιφέρειες αποδήμων, στις οποίες θα κατανεμηθούν έδρες, με βάση το νόμιμο πληθυσμό».

«Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ύβρη κατά του απόδημου ελληνισμού και κατά του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος, και η προσβολή αυτή είναι ευθεία και δεν πρόκειται να ξεχαστεί ούτε μέσα στην Αίθουσα ούτε εκτός Αιθούσης» απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: