Σάββατο 4 Απριλίου 2009


Αντήλλαξαν προσκλήσεις
«Επίσημη πρώτη» Καραμανλή - Ομπάμα σε θερμό κλίμα στο Στρασβούργο
Ο Κώστας Καραμανλής και ο Μπαράκ Ομπάμα συνομιλούν στο Στρασβούργο, παρουσία της Χίλαρι Κλίντον
Στρασβούργο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο



Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου Κορυφής στο Στρασβούργο. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για εξαιρετική σχέση και κρίσιμη, διμερή συνεργασία στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της οικονομικής κρίσης και της ενέργειας...

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Συνόδου Κορυφής, στο Palais de la Musique, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το απόγευμα του Σαββάτου.

Στην ακόλουθη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα διεξήχθη σε πολύ καλή, ανοιχτή ατμόσφαιρα.

«Τέθηκε σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με τις παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις, ζητήματα που είναι στην προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τα ελληνοτουρκικά, Πατριαρχείο, Κυπριακό και του εξηγήσαμε [του Αμερικανού προέδρου] τη γνωστή μας θέση στο ζήτημα των Σκοπίων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Ομπάμα στην ΠΓΔΜ με τον όνομα «Μακεδονία» (όταν ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτιζε την ένταξη Αλβανίας και Κροατίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει και η «Μακεδονία»), ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι σταθερά η κυβέρνηση στηρίζει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της ΠΓΔΜ.

Υπογράμμισε, όμως, ότι είναι βέβαιο -και υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι- ότι θα πρέπει πρώτα η ΠΓΔΜ να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι σχέσεις καλής γειτονίας και η λύση στο ζήτημα της ονομασίας.Πρέπει να υιοθετήσει και η ΠΓΔΜ ευρωπαϊκά, σύγχρονα κριτήρια συμπεριφοράς και όχι να εμμένει σε λογικές του 19ου αιώνα, τόνισε.

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου ότι κατά τη συνάντηση δέχθηκε πρόσκληση από τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκείνος τον προσκάλεσε να έλθει στην Ελλάδα.

Θερμά λόγια από τον Μπαράκ Ομπάμα

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις μίλησε ο Ομπαράκ Ομπάμα στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον Κώστα Καραμανλή, η οποία πραγματοποιήθηκε παρόντων των υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών, Ντ.Μπακογιάννη και Χίλαρι Κλίντον, του υπουργού Αμυνας Β.Μεϊμαράκη και συμβούλου άμυνας του Αμερικανού προέδρου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ τον Έλληνα πρωθυπουργό» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και συνέχισε λέγοντας ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μία αφορμή για την επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν εμπνευστεί από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική επανάσταση.

Μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αρχές και θα συνεχίσουμε χέρι-χέρι και στον 21ο αιώνα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια υπενθύμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πολύ κρίσιμη σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οικονομική κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια και κατέληξε λέγοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη φιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις ιστορικά ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο ιστορικές, όσο και σύγχρονες. Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, επίσης, την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των δύο χωρών.

Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πρασινάλογα είπε...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ-ΟΛΑ O ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

Μα είναι δυνατό να διαστρεβλώνουν τόσο πολύ την αλήθεια; Είναι δυνατό να μας παρουσιάζουν σαν μελλοντικό ηγέτη της χώρας κάποιον που, στο εξωτερικό, όχι μόνο δεν καταδέχονται να συναντήσουν αλλά αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή του;

Θα μας τρελάνετε εντελώς κύριοι καναλάρχες ;

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟ (θάβω την αλήθεια):

Μέσα σε όλες τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου υπάρχει και η καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο εκάστοτε δήμαρχος της Νέας Υόρκης προς τους εκπροσώπους της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας στην δημαρχιακή κατοικία.
Ήταν όλοι εκεί! Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, η Γενική πρόξενος της ΝΥ κ. Α. Μπαλτά, πρόεδροι των μεγάλων ομογενειακών φορέων ΠΣΕΚΑ κ. Κρίστοφερ, της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Π.Παπανικολάου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ κ. Καλαμαράς, ο Γενικός Γραμματέας Π. Γαλάτουλας, πολλά μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και δεκάδες άλλοι εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων ως επίσημοι προσκεκλημένοι του δημάρχου. Στις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις ο λόγος, δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και στον πρόεδρο Δ. Καλαμαρά!
Ο Γιωργάκης όχι μόνο δεν προσκαλέστηκε να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση αλλά επιδεικτικά αγνοήθηκε η ύπαρξή του από το δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ. Καθόταν σε ένα στρογγυλό τραπέζι και έτρωγε, όπως όλοι οι λοιποί καλεσμένοι. Ούτε στο δήμαρχο δεν τον συστήσανε.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑΦΤΗΚΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΟ (διαστρεβλώνω την αλήθεια):

Στις 27 Μαρτίου ο Γιωργάκης ήταν καλεσμένος να μιλήσει (ανάμεσα σε δεκάδες άλλους σαν απλός (όχι κεντρικός ομιλητής) όπως έλεγαν εδώ) σε ένα συνέδριο σοσιαλδημοκρατών στη Χιλή, αλλά ως γνωστόν, έχασε το αεροπλάνο.
Την επόμενη μέρα που έφθασε εκεί, το πανηγύρι είχε βέβαια τελειώσει. Άκου λοιπόν τι σκαρφίστηκαν οι αθεόφοβοι.
Την μέρα αυτή (28/3) γινότανε μία επίσημη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (SUMMIT) όπου συμμετείχαν διάφοροι επίσημοι όπως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα, ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο και άλλοι.
Ποιος φαντάζεστε ότι ήταν στο ακροατήριο; Ποιος άλλος;
Ο μαϊντανός ο Γωργάκης.
Παρακολούθησε τη συζήτηση, χειροκρότησε τους ομιλητές και μετά πήγε και την έστησε στην έξοδο, όπου περίμενε τον Μπάϊντεν.
Τώρα ξέρετε πώς βγήκε η περίφημη φωτό του αντιπροέδρου των ΗΠΑ με το Γιωργάκη, που μοίραζε ο Παπακωνσταντίνου στα κανάλια και τις εφημερίδες.
Διαλαλούσανε ότι στο περιθώριο της συνάντησης (στο διάδρομο) ο Γιωργάκης είχε ανταλλαγές απόψεων (τι ωραία η γραβατούλα σας χαμογελάστε να βγεί το πουλάκι να πάρω τη φωτό στην Ελλάδα) με τον αμερικανό αντιπρόεδρο.

ΑΛΛΑ ΑΝΤ’ ΑΛΛΩΝ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.

Που πάτε ρε Καραμήτροι, με αυτά τα μυαλά θέλετε να κυβερνήσετε;