Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μειώνεται δραματικά

Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ 1,3 εκ άνθρωποι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 388,000 είναι σε αρχικό στάδιο. Λιγότεροι πλέον στρέφονται στην επιχειρηματικότητα λόγω ανάγκης ενώ η μέση ηλικία του νέου επιχειρηματία είναι 36 ετών.
Η συνεισφορά στην απασχόληση είναι πολύ μικρή λόγω ρηχότητας και εσωστρέφειας.
Μόνο το 30% των ερωτώμενων γνώριζαν προσωπικά κάποιον που είχε ξεκινήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία 2 χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ποσοστό διεθνώς και δείχνει ότι οι Έλληνες δεν γνωρίζουν πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως πρότυπα και για τους ίδιους όπως λέει η έρευνα...
Οι Έλληνες επιχειρηματίες σε ποσοστό 48% από τα υψηλότερα στον κόσμο, θεωρούν ότι έχουν όλα τα προσόντα και γνώσεις για να γίνουν πετυχημένοι επιχειρηματίες. Ιδιαίτερο στοιχείο της έρευνας αποτελεί νομίζω και η τελευταία θέση στην αισιοδοξία που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι! Παρά την υψηλή αυτοπεποίθηση των Ελλήνων το 60% από αυτούς δηλώνει ότι φοβάται πολύ την αποτυχία, κάτι που τους φέρνει στην πρώτη θέση φόβου πανευρωπαϊκά. Και πάλι εδώ οι τελευταίοι σε φόβο είναι οι Ρώσοι. Ταυτόχρονα μόνο το 13% περίπου των Ελλήνων δηλώνουν ότι ασχολούνται με καινοτόμες δραστηριότητες ενώ το 64% των νέων δραστηριοτήτων δεν παρουσιάζουν κανένα βαθμό καινοτομίας.

Μόλις το 5,4% των νέων επιχειρηματιών δηλώνουν ότι εισέρχονται σε μια εντελώς νέα αγορά (νησίδες αγοράς). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δανίας όπου το 20 σχεδόν των νέων επιχειρηματιών ανακαλύπτουν κάτι ολότελα νέο. Ακόμη και στην Πορτογαλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ελληνικό. Αυτό δείχνει ενδεχομένως πόσο πάσχει η επινοητικότητα του Έλληνα επιχειρηματία.
Σημαντικά στοιχεία της μελέτης είναι η μέση ηλικία του επιχειρηματία που είναι από 25-45 ετών ενώ μετά τα 44 έτη ο αριθμός των νέων επιχειρηματιών μειώνεται κατά πολύ. Επίσης εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι η μέση εκπαιδευτική βαθμίδα των επιχειρηματιών ήταν (για τα έτη 2003-2007), πρωτοβάθμια 10%, λύκειο σε ποσοστό 46,6%, ανώτατης εκπαίδευσης 28%, ενώ μόνο το 15% των νέων επιχειρηματιών είχαν μεταπτυχιακά/διδακτορικά. Αυτό το στοιχείο το συνδυάζω περισσότερο με τον βαθμό καινοτομίας που αναφέραμε παραπάνω.
Η χρηματοδότηση των νέων επιχειρηματιών γίνεται κυρίως με ίδια κεφάλαια, αποταμιεύσεις και συμμετοχή στη χρηματοδότηση της οικογένειας ή φιλικών προσώπων. Αυτό οδηγεί στο ότι το 84% των νέων επιχειρηματιών ανήκουν στα μεσαία και πάνω κοινωνικοοικονομικά στρώματα και κυρίως στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια σε ποσοστό 44%. Αυτό το στοιχείο μπορεί ίσως να συνδυαστεί με το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των ανθρώπων που όπως είδαμε δήλωσε ότι γνωρίζουν κάποιον επιχειρηματία.
Η έρευνα καταρρίπτει επίσης έναν μύθο που υπάρχει γύρω από την Ελλάδα για το ότι δήθεν στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες είναι υπό κοινωνικό διωγμό...
Οι σχετικές ερωτήσεις ήταν:
α) Αν είναι υπέρ της εισοδηματικής ισότητας: 63% ναι στην Ελλάδα, 64% στην ΕΕ
β) Αν η επιχειρηματικότητα είναι αποδεκτή ως επαγγελματική διέξοδος: 66% ναι στην Ελλάδα, 59,9% στην Ευρώπη.
γ) Αν οι επιχειρηματίες έχουν κοινωνική καταξίωση: 66% ναι στην Ελλάδα, 68% στην Ευρώπη (πολύ μικρή διαφορά). Συνεπώς η Ελλάδα δεν είναι το επιχειρηματικό μαυσωλείο που την παρουσιάζουν. Η επιχειρηματικότητα είναι τόσο αποδεκτή όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ιδιαίτερα ειρωνικό στοιχείο της έρευνας ήταν η δεύτερη θέση της Ισλανδίας στην επιχειρηματική αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα μετά το 2007. Ως γνωστόν το επόμενο έτος η Ισλανδία χρεοκόπησε.
Η μελέτη αναφέρει ότι για να διαχυθεί στην κοινωνία η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας θα πρέπει να αναφέρονται πιο συχνά επιτυχημένες επιχειρηματικές ιστορίες από τα ΜΜΕ και να κάνουν οι άνθρωποι πιο πολύ παρέα με επιχειρηματίες όπως είδαμε και παραπάνω....Αυτά βέβαια στις ΗΠΑ τα γνωρίζουν και τα εφαρμόζουν διοργανώνοντας ομιλίες πετυχημένων επιχειρηματιών ακόμη και στα δημοτικά σχολεία τα οποία σημαιοστολίζονται για να τους υποδεχτούν.
Γίνεται έτσι προσπάθεια από πολύ νωρίς για την δημιουργία του επιθυμητού τύπου ανθρώπου που συζητούσαμε παλαιότερα.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλη την μελέτη του ΙΟΒΕ για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
GREEKRIDER

Δεν υπάρχουν σχόλια: