Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Τριγωνικές Σχέσεις

Προσπάθεια να μειωθεί ενδεχόμενη ελληνική δυσαρέσκεια από την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα μόνο στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα κατέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση διά της πρεσβείας της στην Αθήνα.

Ο πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρτ επέμενε χθες ότι η Αθήνα δεν πρέπει να βγάλει λάθος συμπεράσματα από την επίσκεψη αυτή, αφού οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται από τις αντίστοιχες αμερικανο-τουρκικές, αλλά είναι αυτόνομες.

Ο κ. Σπέκχαρτ σε χθεσινή συνέντευξή του (με βάση και την πρόσφατη ομιλία του στην Ουάσιγκτον για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις) προσπάθησε ιδιαιτέρως να μειώσει την επικρατούσα διπλωματική άποψη της «τριγωνικής σχέσης» Αθήνας - Αγκυρας - Ουάσιγκτον, επιμένοντας ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με αυτές τις δύο χώρες «δεν είναι ένας αγώνας μπάσκετ», με την Ελλάδα και την Τουρκία να κερδίζουν πόντο πόντο τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρέσβης δεν αρνήθηκε βεβαίως τη «ζωτική σημασία» για την Ουάσιγκτον που δείχνει να αποκτά η Τουρκία με τις πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις της στην ευρύτερη περιοχή.

Παρατήρησε, όμως, εύστοχα ότι και η Ελλάδα εκτός από τα απολύτως εθνικού περιεχομένου θέματα που συζητά με την Ουάσιγκτον (π.χ. ελληνοτουρκικά, ΠΓΔΜ, Κυπριακό) έχει τις δυνατότητες να παρέμβει σε θέματα της ευρύτερης περιοχής (π.χ. ευρωτουρκικές σχέσεις, Μέση Ανατολή, διαφοροποίηση στην ενεργειακή ευρωπαϊκή ασφάλεια κ.λπ.), ώστε να προσθέσει και νέα θέματα στη «στρατηγικής σημασίας» σχέση της με την Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να επενδύσει στη σχέση αυτή.

Ο κ. Σπέκχαρτ έδωσε ακόμα μια «πρόγευση» του τρόπου με τον οποίο η Ουάσιγκτον θέλει να πείσει συμμάχους για μεγαλύτερη ανάμιξή τους στη «σταθεροποίηση» της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Η αμερικανική πλευρά ξαφνικά μεγεθύνει το πρόβλημα εισροής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα από τα ανατολικά σύνορα (140.000 ετησίως, εκ των οποίων 50.000 από Αφγανιστάν, Πακιστάν Ιράκ και Συρία, σύμφωνα με τα αμερικανικά στοιχεία), με αποτέλεσμα να αυξάνονται εν δυνάμει οι κίνδυνοι μεταφοράς ναρκωτικών, αλλά και παρουσίας τρομοκρατών ανάμεσα στο πλήθος.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το «μυστήριο» της συνάντησης ή όχι στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ προέδρου Ομπάμα και Οικουμενικού Πατριάρχη, ο κ. Σπέκχαρτ ανέφερε ότι δεν έχει ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη και επομένως δεν είναι γνωστό το αν και πού θα γίνει μια τέτοια συνάντηση. Σημείωσε όμως ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κλίντον επισκέφθηκε ήδη το Φανάρι και αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής η κ. Κλίντον επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και «κοινοποίησε» στον κ. Δημήτριο τις τουρκικές θέσεις που απαιτούν «αμοιβαιότητα» στα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας και του Πατριαρχείου. Η κ. Κλίντον μπορεί να μην οικειοποιήθηκε τις τουρκικές απόψεις περί «αμοιβαιότητας», αλλά δεν αποτελεί θετική ένδειξη η προθυμία της «να υπενθυμίσει» τις τουρκικές θέσεις.

Τέλος, ο κ. Σπέκχαρτ επέμεινε ότι δεν έχει συζητηθεί (ακόμα) διά της διπλωματικής οδού ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι προγραμματιζόταν επίσκεψη του κ. Καραμανλή στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.*


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενα πολύ σημαντικό μάθημα από τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ

Ένα πολύ σημαντικό μάθημα πολιτικής, που δεν πληρώνεται ούτε με ..ένα εκατομμύριο ευρώ, έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης, σήμερα σε όλους τους Έλληνες πολιτικούς. Κανονικά, όλοι οι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές, θα πρέπει να του καταθέσουν, από 10.000 ευρώ στο λογαριασμό του. Για το δωρεάν σεμινάριο. Τι είπε ο Δανιήλ;
Συνοπτικά:
"Ζητήματα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό είναι σημαντικά, αλλά δεν πρέπει να καθορίζουν την ελληνοαμερικανική σχέση
H Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν μόνο τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά και άλλα, στα οποία πρέπει να εμπλακεί, δηλαδη το Αφγανιστάν αλλά και τη Μέση Ανατολή."
Μας δίδαξε, ότι στη διεθνή πολιτική, πρέπει να είσαι ωμός και κυνικός.
Απλά πράγματα: τι μας ζαλίζετε ρε Έλληνες με Σκοπιανό και Κυπριακό, τα οποία μόνο μπελάς είναι για μας και δεν έχουν όφελος; Μαζί μας θα μιλάτε μόνο για πράγματα, που λύνουν δικά μας προβλήματα.
ΣΥΝΟΨΗ: Όταν μιλάς με Αμερικάνους δε προλαβαίνεις να θέσεις αιτήματα. Απλά ακους τα δικά τους. Και όλοι οι πολιτικοί μας, που συναντήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, απλώς άκουγαν το μονόλογο του εκάστοτε Αμερικανού ηγέτη, να ζητά.

Για αυτό μην αγχώνεσται κύριε Καραμανλή. Μη συναντηθείτε ποτέ με τον Ομπάμα. Δεν θα προλάβετε να του θέσετε το Σκοπιανό και το Κυπριακό, αφού η συζήτηση θα τελειώσει, με το Μπάρακ να σας ζητά να στείλουμε στρατό στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στον ...Πλούτωνα. Ευχαριστούμε, αρκετές αγγαρείες των Αμερικάνων κάναμε, χωρίς αντάλλαγμα.

και πού 'σαι Ντόρα, κόψε τις βόλτες στην Αμερική !

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ: Σε μια κουβέντα διεθνούς επιπέδου, δεν αφήνεις τον άλλο να βάλει αιτήματα. Τον παίρνεις μονότερμα, του λες μόνο τα δικά σου και τον ευχαριστείς που είχατε μια ....εποικοδομητική συζήτηση. ΤΕΛΟΣ.