Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Τι επιδιώκουν οι Η.Π.Α. με την διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης;

By Greek Rider

Πώς να κερδίσετε από την κρίση σε βάρος των τραπεζών
Υπάρχει τρόπος να κερδίσει κάποιος ιδιώτης από αυτή την κρίση ζημιώνοντας περισσότερο τις τράπεζες που την προκάλεσαν;
Νομίζω ότι υπάρχει μια υπολογίσιμη περίπτωση που θα πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας γιατί είναι εφικτή από όλους μας σαν ιδιώτες.
Η ιστορία έχει ως εξής:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρέθηκαν αντιμέτωπες μπροστά από την πλήρη οικονομική τους κατάρρευσή. Για να την αποφύγουν έβαλαν μπροστά μια διαδικασία χρηματοδότησης των πάντων άνευ προηγουμένου στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Χρηματοδοτούν ό, τι κινείται, εξαγοράζουν τα χρέη όλων και ρίχνουν στην οικονομία περισσότερο χρήμα από όσο έχουν.
Βασικά "κόβουν" χρήμα και με αυτό καλύπτουν όλα τα φαλιμέντα, τους ακάλυπτους, τα λαμόγια αλλά και άλλους.
Και το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες του πακτωλού χρημάτων που πέφτουν στην αγορά. Μαντέψτε: ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
.Και αυτό έχει πολλά νοήματα. Κατ' αρχήν για να έχουμε πληθωρισμό θα πρέπει να αρχίσουμε να βγαίνουμε από την κρίση. Μόλις βγούμε από την κρίση και με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρήματα που ανακοινώνονται έχουν πέσει στην αγορά των ΗΠΑ ο πληθωρισμός μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να ξεπληρώσουν οι ΗΠΑ τα τεράστια ποσά που χρωστάνε!!
Αν ανέβει ο πληθωρισμός ουσιαστικά όσοι έχουν αγοράσει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου θα χάσουν πολλά χρήματα.Συνεπώς, αν π.χ. ένας δανειολήπτης όπως εγώ ή εσείς πάρει από μια τράπεζα ένα δάνειο με σταθερό επιτόκιο και χωρίς ειδικούς όρους (που σήμερα δεν υπάρχουν αλλά μπορεί να υπάρξουν αύριο αν οι τράπεζες καταλάβουν τι μπορεί να γίνει) και ξαφνικά εμφανιστεί υψηλός πληθωρισμός τότε θα βρεθούμε στην τσέπη μας με περισσότερα χρήματα (λόγω πληθωρισμού) δίνοντας στην τράπεζα την ίδια δόση.
Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα χάσει πολλά χρήματα και εμείς θα κερδίσουμε όσα θα χάσει η τράπεζα. Αν είχαμε άπειρη δύναμη δεν θα θέλαμε (αν χρωστούσαμε πολλά χρήματα) να ανέβει ο πληθωρισμός με αποτέλεσμα να χαθούν π.χ. τα μισά μας χρέη ή και παραπάνω;
Ε λοιπόν οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν πληθωρισμό, έχουν δανειστεί πολλά χρήματα από διάφορους (και από τους Κινέζους) και κόβουν συνέχεια χρήματα. για να σώσουν την οικονομία τους
Αυτό σημαίνει ότι ένας εύκολος τρόπος να απαλλαγούν από τα χρέη τους είναι να τα πληθωρίσουν.Από τη μια τονώνουν την οικονομία τους, στην ουσία την σώζουν από βεβαιότατη κατάρρευση, και από την άλλη μόλις ανακάμψει η οικονομία υπάρχει περίπτωση να ανέβει δραματικά ο πληθωρισμός σβήνοντας ακόμη και σε λίγους μήνες (αν είναι τεράστιος ο πληθωρισμός) ακόμη και τα μισά χρέη των ΗΠΑ.....
Ακούγονται ακραία όλα αυτά; Μα ζούμε σε μια ακραία οικονομική εποχή και αυτό το σχέδιο που περιγράφω χοντρικά είναι λογικό και έχει πιθανότητες να συμβεί υπο όρους.
Οι χαμένοι θα είναι βέβαια οι Κινέζοι και οι οικονομίες τους.
Γι' αυτό βλέποντας τις ΗΠΑ να κόβουν χρήμα για να βγουν από την ύφεση και έτσι ουσιαστικά απαξιώνοντας τις Κινεζικές επενδύσεις σε δολάρια αρχίζουν αληθινά να πανικοβάλλονται και να θυμώσουν μαζί.
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησαν τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς αποταμιευτικής νομισματικής μονάδας.
Αυτό που πρέπει να θυμάται κάποιος είναι νομίζω τα εξής πράγματα:
1) Αν βγούμε από αυτή την κρίση διεθνώς μπορεί να αντιμετωπίσουμε ισχυρές πληθωριστικές τάσεις κάτι που θα ευνοήσει αυτούς οι οποίοι είναι δανεισμένοι με σταθερά επιτόκια.
Ενδέχεται κάποιοι να κερδίσουν μεγάλα ποσά μόνο επειδή δανείστηκαν...
2) Οι ΗΠΑ κρατάνε στο χέρι τους Κινέζους αφού όσο ρίχνουν χρήμα στην αγορά τόσο υποτιμούνται οι Κινεζικές επενδύσεις σε δολάρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους Κινέζους μετά από πάνω από δέκα χρόνια τεχνητά υποτιμημένου Γουάν να το ανατιμήσουν αναλαμβάνοντας και αυτοί ένα μεγαλύτερο μερίδιο της κρίσης προς όφελος κυρίως των Αμερικάνων.
Βέβαια δεν αποκλείεται όλη αυτή η αναταραχή μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ με αφορμή το δολάριο να έχει πολύ ακραίες συνέπειες που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική κρίση.
Σε συνέντευξή του στην Αυγή ο Μάνος δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ιδέα για το τι κάνουν "κόβοντας" τόσα χρήματα.
Εγώ νομίζω ότι οι ΗΠΑ έχουν στο μυαλό τους αυτά που περιέγραψα παραπάνω.
Συνεπώς υπό τις παραπάνω περιγραφόμενες συνθήκες επαναλαμβάνω ότι κάποιος που δανείζεται με σταθερό επιτόκιο, αν στη συνέχεια έχουμε πολύ υψηλό πληθωρισμό, θα κερδίσει πολλά χρήματα σε βάρος των τραπεζών.
Δάνειο όχι για κατανάλωση αλλά για ζημία και εκδίκηση έναντι των τραπεζών αφού θα επιστραφεί αμέσως μετά την περίοδο της πιθανής πληθωριστικής αναταραχής......

Δεν υπάρχουν σχόλια: