Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ίσως να φθάσαμε στον πάτο της πτώσης


«Ίσως να φθάσαμε στον πάτο», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica.
«Αυτές τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν αρχίσει να φθάνουν ενδείξεις ότι έχουμε φθάσει στον πάτο της πτώσης», τόνισε, επισημαίνοντας, πάντως, ότι δεν μπορεί να διατυπωθεί μια «οριστική εκτίμηση» γι' αυτό.
Ενδεικτικά ανέφερε πως οι πωλήσεις στον τομέα της στέγης στις ΗΠΑ, ο δείκτης εκτιμήσεων εξαγορών επιχειρήσεων, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχουν μειωθεί. «Πρόκειται φυσικά για μερικές ενδείξεις από τις οποίες δεν μπορούμε να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα...Αλλά ίσως φθάνει η άνοιξη», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, το πραγματικό πρόβλημα παραμένει η αγορά των πιστώσεων. «Αυτή είναι το σημείο της ασφυξίας που εμποδίζει κάθε δυνατότητα ανάκαμψης...Είναι επείγον να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες στον τομέα αυτόν», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «εάν το πρόβλημα των τοξικών ή των επισφαλών στοιχείων του ενεργητικού δεν επιλυθεί, θα είναι δύσκολο να βγούμε από την κρίση».
Ο κ. Αλμούνια εκτίμησε, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο θα είναι θετικά. Ειδικότερα, ο ευρωπαίος επίτροπος αναμένει «σημαντικές αποφάσεις» σε «πέντε πολύ συγκεκριμένα θέματα» και κυρίως «τη σαφή δέσμευση για την καταπολέμηση του προστατευτισμού και για την προώθηση του διεθνούς εμπορίου... ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των άλλων διεθνών οικονομικών θεσμών... βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και του ελέγχου των χρηματαγορών».
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: