Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Τα " ανοικτά μέτωπα " της συνόδου του Ν Α Τ Ο


Τ






Δέκα έτη από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία, το γεγονός μοιάζει με λεπτομέρεια της ιστορίας, καθώς η Συμμαχία εορτάζει μία άλλη ιστορική επέτειο: τα 60χρονα γενέθλια της. Ο διερυμένος στρατιωτικός οργανισμός συνέρχεται σε επίπεδο κορυφής σήμερα στο Στρασβούργο .Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.
Η Γαλλία του Σαρκοζί επέστρεψε πρόσφατα, κατόπιν 43 ετών απουσίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Με την Κροατία και την Αλβανία να αποτελούν επισήμως από την Τετάρτη πλήρη μέλη του, ύστερα από μια τελετή στην Ουάσιγκτον επιπέδου παρουσίας αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, η Συμμαχία μοιάζει ισχυρότερη παρά ποτέ. Ζήτημα πάντως είναι το κατά πόσο στη σύνοδο της Γαλλίας θα επιβεβαιωθεί η ΝΑΤΟϊκή ισχύς, ως προς τη δυνατότητα επισφράγισης των σημερινών στρατηγικών της στόχων. Η χαλύβδωσή της έναντι του «αντίπαλου δέους», της Ρωσίας, οι σχεδιασμοί της για το Αφγανιστάν και η αξιοπρεπής απεμπλοκή από το Ιράκ εντάσσονται σε αυτούς τους στόχους.
Μόνο βέβαιο είναι ότι μια άλλη στρατηγική, της «σιδηράς ασφάλειας» των ηγετών της ξεκίνησε να πιστοποιείται. Ήδη από την Τρίτη ξεκίνησαν οι «αψιμαχίες» με διαδηλωτές, που επί του παρόντος αντιδρούν στους ασφυκτικούς ελέγχους και την παρεμπόδιση εισόδου στο φρούριο του Στρασβούργου. Εκεί έχουν εκκενωθεί ακόμη και πανεπιστημιακά συγκροτήματα! Όμοια εικόνα «ασφάλειας» επικρατεί και στη Γερμανία, δεδομένου ότι οι ΝΑΤΟϊκοί ηγέτες θα μετακινηθούν για συνεδριάσεις και στις πόλεις Μπάντεν-Μπάντεν και Κίελο.

Ως προς τις... εσωτερικές «αψιμαχίες» στο ΝΑΤΟ, μάλλον λύνονται – όπως αυτή των επιφυλάξεων της Άγκυρας στην πρόταση για διορισμό, ως διαδόχου του σημερινού γ.γ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, του Δανού πρωθυπουργού Φογκ Ράσμουσεν. Η απειλή βέτο της Τουρκίας, με αιτία ότι η Κοπεγχάγη ανέχτηκε τη σάτιρα σκιτσογράφων για τον Μωάμεθ που εξόργισαν προ ετών τον Ισλαμικό κόσμο, μάλλον αίρεται ύστερα από δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Από την άλλη, ζητήματα όπως η ενίσχυση των δυτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αναμένεται να τεθούν ζωηρά στο τραπέζι της συνόδου. Όσο κι αν έχουν σημασία νέες «προσφορές», όπως της νεοφώτιστης Κροατίας, που ανακοίνωσε αποστολή αστυνομικών της, δεν αρκούν. Εν όψει του Στρασβούργου, κατέστη σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αποχωρήσει από την ασιατική χώρα. Παράλληλα, οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Σπέκχαρντ στην Αθήνα περί Αφγανιστάν, αποτελούν κρίκο πιέσεων και προς την Ελλάδα για πολυπληθέστερη παρουσία στο συγκεκριμένο μέτωπο.
Το πρωτεύον κεφάλαιο, πάντως έχει το όνομα Ρωσία. Η επιπλέον παρενόχλησή της, λόγω της διεύρυνσης της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας θα κλείσει ή θα παραμείνει σε εκκρεμότητα σε επόμενο σταθμό της τρέχουσας περιοδείας Ομπάμα, στην Πράγα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, κατόπιν διαβούλευσής του με το γ.γ. Σέφερ, εν όψει (και) της ΝΑΤΟϊκής συνόδου, δήλωσε πως επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, υπερασπιζόμενος όμως, το δικαίωμα επέκτασης της Συμμαχίας. Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμα προς τη Μόσχα προανήγγειλε ουσιαστικά επιπλέον διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, και ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας Ομπάμα, η Τουρκία, άπτεται των ΝΑΤΟϊκών προτεραιοτήτων. Και το Αφγανικό, αλλά και το Ιρακινό θα τεθούν στις εκεί συνομιλίες.
TVSX.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: