Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Πολιτικός Σεισμός από τις καταγγελίες Καμμένου (video)


Αμέτοχη η Συγγρού

Απεμπόλησε ο Πάνος Καμμένος. 
Ο πρώην Υπουργός έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με σειρά σοβαρών καταγγελιών, κατά του ίδιου του πρωθυπουργού.
Με σειρά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρεμβάσεων, απέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου τον χαρακτηρισμό «έμμισθος broker», στον οποίο ...
επιμένει, παρά τις επίσημες αποστάσεις του κόμματός του αλλά και την «μοναξιά», των τελευταίων ωρών αφού κανένα ηγετικό στέλεχος της γαλάζιας παράταξης δεν επικοινώνησε μαζί του, μέχρι στιγμής, για να διαπιστώσει τη βασιμότητα ή όχι των αποκαλύψεων του. Έως μάλιστα τις πρώτες πρωινές ώρες, προτίθεται να αναρτά στοιχεία και ντοκουμέντα στο διαδίκτυο προς αποδείξεως των ισχυρισμών του, αφού όπως δηλώνει, ότι λέει μπορεί και να το στοιχειοθετήσει.
Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Βουλευτής και με βάση τα όσα στοιχεία δηλώνει πως έχει συλλέξει «το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2009 -οπότε ο Στρος Καν λέει ότι ήδη είχε συμφωνηθεί η προσφυγή στο Δ.Ν.Τ.- πουλήθηκε από το Τ.Τ. ένα ασφάλιστρο κινδύνου αξίας 1,3 δισ. δολαρίων. 
Το συγκεκριμένο CDS πουλήθηκε και σήμερα η αξία του, με τη διαφορά των 305 που βρίσκονταν τότε τα spreads, με τα 1500 που είναι σήμερα, είναι 16 δισ. και σε περίπτωση που έχουμε credit event, δηλαδή κάποιο κούρεμα, το οποίο ήδη συζητείται, ή πτώχευση, πάει μέχρι τα 60 δισ. 
Το θέμα είναι που πουλήθηκε!»
«Αν λοιπόν πράγματι, σε αυτούς που φέρεται ότι πουλήθηκε, δηλαδή σε εταιρεία στην οποία συμμετέχουν παλιοί συνεταίροι του αδερφού του πρωθυπουργού και αναφέρομαι στον κύριο Φιγκέρες, στον πρώην πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, ο οποίος είναι στην i4cence. Η εταιρία λέγεται “I. J. Partners”, όπου υπάρχουν ως μέτοχοι και διαχειριστές Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονταν σε θέσεις κλειδιά και οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε παλαιότερα σκάνδαλα.
Ο πρόεδρος της εταιρείας ήταν εκείνος που έστησε το καλαμπόκι, την εποχή που βαφτίστηκε το Γιουγκοσλάβικο, ελληνικό καλαμπόκι, ο δεύτερος είναι ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, ο οποίος είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο στη χώρα του με την εταιρεία Αλκατέλ. Γενική διευθύντρια της εταιρίας είναι η Μιράντα Ξαφά, μέλος του ΔΝΤ», δήλωσε το πρωί στο realfm, προσθέτοντας πως «ενώ πουλήθηκε αυτό το CDS, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που ο πρωθυπουργός μιλούσε με το ΔΝΤ και γνώριζε ότι η είσοδος στο ΔΝΤ θα οδηγούσε τα spreads ψηλά, άρα και αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου θα κάλυπτε πιθανές απώλειες του Τ.Τ., πουλήθηκε και αγοραστής φέρεται σε ένα μέρος να είναι εταιρία όπου εμπλέκονται πρόσωπα που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού και αν όχι του πρωθυπουργού, επειδή ήταν συμμαθητής του, πρόσωπα που μαζί με τον αδερφό του πρωθυπουργού συμμετέχουν σε κοινές ΜΚΟ και σε εταιρείες ανάπτυξης πράσινης ενέργειας».
«Είπα στη Βουλή μήπως κάποιοι ποντάρουν σε πολιτικά CDS; και εννοώ αυτούς που αγόρασαν CDS που πουλήθηκαν από Ελληνική Τράπεζα. Ρώτησα επίσημα από το βήμα της Βουλής: ποιοι αγόρασαν, ποιοι κατέχουν, σε τι τιμή αγόρασαν, σε τι τιμή είναι σήμερα και σε τι τιμή θα βγουν αν γίνει ένα κούρεμα αυτά τα ασφάλιστρα κινδύνου. Μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια.
Όταν ο πρωθυπουργός επιτρέπει μέσω του Υπ.Οικ. την πώληση ασφάλιστρων κινδύνου από κρατική τράπεζα, την ίδια στιγμή που μιλά με τον Στρος Καν και δεν έχει ενημερώνει τα κόμματα και την βουλή, αυτό είναι πάρα πολύ βαρύ. Κάποιος κερδίζει 26 δισ. δολάρια και κάποιοι από αυτούς φέρονται να είναι πρόσωπα που εμπλέκονται με την ελληνική πολιτική σκηνή», σημειώνει ο βουλευτής, κατονομάζοντας και άλλα στελέχη της εταιρίας όπως το «στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συμμαθητή του πρωθυπουργού Θεόδωρο Μαργέλο, που συμμετείχε στους νέους επιχειρηματίες που στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου, με τις περίφημες συναντήσεις και το καλοκαίρι του 2009….ο κ. Χάρης Μάκας, ο Μάικλ Ντεμιρέλ, της γνωστής οικογένειας και ακόμα ψάχνω να βρω μήπως υπάρχει σχέση με τη σύζυγο του κ. Χριστοφοράκου και ένα σωρό πρόσωπα που αν είχαν αυτά εσωτερική ενημέρωση, την ώρα που δεν είχαν τα κόμματα, τότε επιμένω ότι ο πρωθυπουργός λειτούργησε ως broker».
Κάηκε η Βουλή από τον Καμμένο

Για «πισώπλατο άθλιο κτύπημα κατά του πρωθυπουργού» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και σημείωσε ότι όταν προέρχεται η καταγγελία από το συγκεκριμένο βουλευτή, παραμένει ερώτημα αν πρέπει κάποιος να τα λάβει σοβαρά υπόψη ενώ έθεσε μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης, για το αν θα κρατήσει τον κ. Καμμένο ως βουλευτή της η ΝΔ.
Να υπάρξουν εξηγήσεις στις σοβαρές καταγγελίες, ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Για τον διάλογο μέσα και έξω από τη Βουλή υπάρχει απόλυτη ελευθερία, αλλά υπάρχουν όρια στην ένταση της κριτικής για τα οποία δεν νοείται υπέρβαση, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που δήλωσε ενοχλημένος «από την θεατρινίστικη κίνηση του κ. Καρατζαφέρη», ζητώντας τεκμήρια από τον ‘γαλάζιο’ βουλευτή αλλά και άπλετο φως από την κυβέρνηση ή την εποπτεύουσα Τράπεζα Ελλάδος.
Σοβαρό θέμα που χρήζει απάντησης, διέκρινε το ΚΚΕ.
Δείτε το video από το Κοινοβούλιο:

7 σχόλια:

Stathis είπε...

Σχόλιο για τα CDS και την οικογένεια Παπανδρεόυ...
του Ηλία Καραβόλια

Σχόλιο σχετικά με τις αποκαλύψεις Καμμένου για τα CDS:

Το να συνδέουμε την οικογενεια του πρωθυπουργού με έναν θεσμικό επενδυτή, χωρίς να παραθέτουμε στοιχεία για την χρήση πληροφοριών που ευνόησαν τις θέσεις του επενδυτή, θα ήταν σοβαρό να αποδειχθει ότι...στέκει! Υποθέτω υπάρχουν στοιχεία,οχι απλά που δείχνουν οτι κέρδισε απο τα CDS η IJ Parners, αλλά ότι πόνταρε σε χρονική στιγμή που συνδέεται με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού ( ή ότι αυτός εσκεμμένα χειρίστηκε την κρίση για να αποδώσουν τα στοιχήματα των επενδυτών...).

Είμαι πολέμιος της ανικανότητας Παπανδρέου και της ανειδίκευτης οικογενειακής και φιλικής αυλής του, αλλά είμαι και γνώστης των μηχανισμών πληροφόρησης και συμμετοχής στις αγορές…Δεν είναι τόσο απλό να κερδίσεις ποντάροντας σε κρατικό χρέος και συνεχή πιθανότητα για πτώχευση, ακόμη και αν γεννάς διασυρμό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να είσαι....

Τα CDS είναι...
παίγνια μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή κάποιος πόνταρε ανάστροφα απο την ΙJ Partners, και έχασε…Αν αυτός είναι το ίδιο το κράτος ή ένας κρατικός θεσμικός πάιχτης, τότε υπάρχει σκάνδαλο…Αλλιώς, ας δούμε τα ακριβή δεδομένα των επενδυτικών θέσεων, το timing και την πιθανη συσχέτιση με ευνοικά λόγια του Παπανδρέου υπέρ του όποιου στοιχήματος…Το ότι δηλώσεις των Παπανδρεόυ και Παπακων/νου ανέβασαν τα spreads και τα cds, είναι πραγματικότητα…Το αν είναι άσχετοι πολιτκοί διαχειριστές ή αφανείς μεσίτες κερδοσκόπων είναι άλλη υπόθεση…Εδώ οι άνθρωποι έβαλαν τον ΟΔΔΗΧ να αγοράζει τα ομόλογα μας που σορτάρουν ξένες μεγάλες τράπεζες…(βλ. Statesmen.gr, moneygate.gr ,αρθρο μου εντός Μαίου ).Να υποθέσουμε και εδώ ότι υπάρχουν.... έννομα οικονομικά συμφέροντα κρατικών λειτουργών;

Η ανικανότητα κύριοι, είναι πιο επικίνδυνη απο το κίνητρο του κέρδους και της απάτης…Στα CDS επένδυσαν- και σωστά- κρατικές και ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες ! Δεν επένδυσαν στην χρεοκοπία της Ελλάδος αλλά ασφάλισαν την πιθανή πτώση της αξίας των ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια τους. Οι πιθανότητες χρεοκοπίας απο το υψος διαπραγμάτευσης των τιμών στα CDS, δεν συνεπάγονται και δυντότητα των κατόχων θέσεων να οδηγήσουν σε χρεοκοπία την χώρα(δηλαδή να διαμορφώσουν τιμή στο υποκείμενο του στοιχήματος…) Γυμνά στοιχήματα,arbitrage με προθεσμιακές θέσεις και γενικότερες έννοιες στην κερδοσκοπική μηχανή των αγορών, εκτός απο κέρδη γράφουν σε πολλούς και....ζημίες! Ξέρετε πόσες αρνητικές θέσεις έχουν αυτές τις ημέρες γαλλικές τράπεζες και ιταλικά funds ,που η κατάσταση εδώ σέρνεται και τα σενάρια δεν οδηγούν πουθενά παρα μόνο σε παρατεταμένη αβεβαιότητα?

Εμμισθος broker της ανικανότητας να μάθει πώς λειτουργούν οι αγορές και πώς να προστατευτεί απο ηλίθιες δηλωσεις και κινήσεις είναι ο πρωθυπουργός, ο υπουργός και το συνάφι τους…
Μάς έβαλαν στην κρίση και στην ύφεση, εξυπηρετώντας δυο συγκεκριμένα συμφέροντα: την άγνοια και την ημιμάθεια τους ! Αν έχουν διαπράξει έγκλημα και έβγαλαν χρήματα, τότε -ειλικρινά – δεν φταίω εγώ και εσείς που μας κυβερνούν απατεώνες…

Δεν συγχωρώ όμως τον εαυτό μου να με κυβερνούν άσχετοι ,που πάσχουν απο αυταπάτες ικανότητας

Stathis είπε...

Για να τελειώνετε με τις “διαψεύσεις” κύριοι τις κυβέρνησης, μία κρατική τράπεζα πούλησε ένα “προϊόν” αξίας ΔΙΣ Ευρώ…

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 19, 2011

Το CDS του ΤΤ είναι υπαρκτό και όχι “μακέτο”

Το CDS αυτό πουλήθηκε την ώρα που όπως αποδείχτηκε, η απόφαση για υπαγωγή στο ΔΝΤ ήταν “μυστική” μα ειλημμένη.

Υπάρχει περίπτωση να πουλήσει κρατική τράπεζα τέτοιο προϊόν χωρίς ενημερωση του ίδιου του πρωθυπουργού; (για τον υπουργό οικονομικών δεν το συζητάμε…)

Άρα κύριοι λαλίστατοι, ή η διοίκηση του ΤΤ το πούλησε ερήμην σας (πράγμα αδύνατον γιατί θα τους είχατε ήδη… φυλακή) ή είσασταν ενήμεροι. ΑΡΑ συνηγορήσατε σε μία τέτοια ενέργεια, την ώρα που οδηγούσατε την χώρα στο ΔΝΤ. Πως χαρακτηρίζεται λοιπόν αυτή η ενέργεια; Ρωτήστε τους βουλευτές σας που παρακολουθούν άναυδοι.
http://olympia.gr/2011/05/19/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%88%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA/

Ανώνυμος είπε...

Τι γνωριζουν το ελληνικο υπουργειο Οικονομικων και η Τραπεζα της Ελλαδας?
Οκτωβρης `09 η Τραπεζα της Ελλαδας με τον κ. Παπακωνσταντίνου μετα απο αιτηση της ενωσης Εληνικων Τραπεζων εκανε αλλαγη στον τροπο πωλησεων Ελλην.Ομολ. από Τ3 σε Τ10.
Οι σορτακηδες μπορουν πλεον να πουλανε ομολογα Ελλην.Δημοσ. κι ας μην τα εχουν στα χερια τους και ριχνοντας την τιμη να τα ξανα αγοραζουν εως και 10 ημερες αργοτερα αντι για τρεις που ηταν. Μετα δε απο λιγες μερες νομιζω μεσα στο δεκεμβρη του `09 κανονισαν ωστε αν καποιος δεν ειχε κερδισει και δεν μπορουσε να ξεφορτωσει στις 10 ημερες να μην εχει κυρωσεις υστερα δηθεν απο πιεσεις διεθνων οικων??!!!Συγχρονως ηρθαν τυχαια οι δηλωσεις για τιτανικους,διεφθαρμενη χωρα κλπ,κλπ………Επερωτηση για το τ3-τ10 ειχαν κανει τοτε και οι βουλευτες του πασοκ της οικον. επιτροπης με επικεφαλης νομιζω την κ βασω Παπανδρεου ζητωντας απαντησεις.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, τα δεδομένα είναι τα εξής:

1) Ξέρους ότι ο κος Καμμένος δεν είναι τόσο γενναίος όσο θέλει να δείχνει, διότι όταν εξετάστηκε ο Κόκκαλης στην εξεταστική για τη Siemens, είχε καταπιεί τη γλώσσα του.

2) Αυτά που είπε εμείς τα λέμε και τα φωνάζουμε εδώ και μήνες, πάνω από χρόνο. Το Ίντερνετ έχει πάρει φωτιά από τα όσα έχουμε γράψει και οι πολιτικοί μας (παρόλο που ορισμένοι διαβάζουν antinews και άλλα blogs) κάναν την πάπια.

3) Το θέμα με το Τ+10 και άλλα πράγματα όπως αυτά που καταγγέλλει τώρα ο κος Καμμένος δεν είναι χαζός ούτε άσχετος ο Σαμαράς να μην τα ξέρει. Και δεν είναι δυνατόν να τα κινεί η Βάσω Παπανδρέου και να μην τα κινεί ο Σαμαράς. Η προφανής εξήγηση είναι ότι το παιχνίδι που παίζεται σήμερα εις βάρος της Ελλάδας (μέρος του οποίου είναι και το Τ+10 και αυτά που καταγγέλλει ο κος. Καμμένος) είναι τόσο χοντρό, που ο Σαμαράς καμία διάθεση δεν έχει να το παίξει Δον Κιχώτης και περιμένει υπομενητικά να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων έτσι, ώστε να του επιτρέψουν να ασκήσει αντιπολίτευση όπως θα την ήθελε κι αυτός και όλοι μας.

4) Αν λοιπόν α. ο κος. Καμμένος δεν είναι τόσο γενναίος όσο δείχνει και β. αυτά που λέει ήταν ήδη γνωστά από καιρό, τότε η μόνη λογική εξήγηση είναι μία:

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ!

Και προφανώς μυρίστηκε το ψητό ο κος. Καμμένος και αποφάσισε να κινηθεί αναλόγως για να πιάσει θέση στα πρώτα στασίδια της αντινεοταξικής αντίστασης.

Δεν μας πειράζει αυτό, αλλά τουλάχιστον εμείς εδώ οι τακτικοί σχολιαστές στο antinews δεν μπορούμε να του πούμε και “μπράβο” που λέει κι αυτός δημόσια όσα εμείς εδώ έχουμε ξελαρυγγιστεί να φωνάζουμε εδώ και ένα χρόνο…

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα πραγματι παιζει εδω και πανω απο ενα χρονο.
Απο το τελος του `09.
Σημερα ομως επεσε η σφραγιδα.Και ειναι πολυ σοβαρο για να σκεπαστει απο την οποια σκοπιμοτητα των δηλωσεων οποιων στελεχων της Νεας Δημοκρατιας.
Ο Πανος δεν μοιαζει με αφελη ουτε ο Σαμαρας με κοροιδο.

Ανώνυμος είπε...

Το Τ.Τ. διασφαλίστηκε για τη χρεοκοπία
της... ελληνικής οικονομίας
Η αγορά των CDS λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών και η πώληση με εξασφάλιση του απαραίτητου κέρδους

Της Σοφιας Παπαϊωαννου

Την ώρα που στην Ελλάδα κατηγορούν τους κερδοσκόπους του εξωτερικού που έπαιξαν με τα σενάρια πτώχευσης της χώρας μας με τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, τα credit default swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων, και την ώρα που με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας μας συζητείται παγκοσμίως η επιβολή αυστηρότερων κανόνων και ελέγχου της αγοράς των CDS, αποκαλύπτεται πως ελληνική τράπεζα έπαιξε και κέρδισε με CDS.

Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, αφού με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα η ελληνική τράπεζα που αγόρασε CDS είναι κρατική και πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οπως αποκαλύπτεται, ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου για να ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα της τράπεζάς του. Ολες οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους αγοράζοντας ασφάλιστρα. Οταν όμως μία ελληνική τράπεζα αγοράσει προστασία (CDS) είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, δείχνοντας ότι πιστεύει εμμέσως στη χρεοκοπία του.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή», ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης αγόρασε τον Αύγουστο του 2009, μήνα που ανακοινώνονται οι εθνικές εκλογές με αφορμή κατά τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή την οικονομική κατάσταση της χώρας, CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το πενταετές spread των CDS ήταν στις 135 μονάδες βάσης. Η νέα διοίκηση πουλά τα CDS τον Δεκέμβριο του 2009 στις 235 μονάδες βάσης. Η παγκόσμια αγορά των CDS το καλοκαίρι του 2009 κυμαινόταν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αγοράζοντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο CDS αξίας 950 εκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατέχει μία θέση που αντιστοιχεί περίπου στο 12,5% της παγκόσμιας αγοράς, ποσοστό που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους παίκτες. Πράγματι από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο το CDS ανέβηκε κατά 110 μονάδες βάσης και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κέρδισε με το αυτό το παιχνίδι περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ.

....

Ανώνυμος είπε...

....
Ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Hellenic Postbank, Αγγελος Φιλιππίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 για τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων χρόνων της τράπεζας δήλωσε ρητά πως η τράπεζά του είχε αγοράσει CDS και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στέλνει δελτίο Τύπου με την ομιλία του προέδρου όπου αναφέρει: «Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, ναι, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει κοινωνικό ρόλο. Ο κοινωνικός μας ρόλος όμως είναι π.χ. να αγοράσουμε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα) το καλοκαίρι, όταν δεν αγόραζε κανένας, να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη θέση στον κόσμο -και σας λέω ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει καμία θέση στα CDS και εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη όχι από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν απλά, αλλά στον κόσμο- και να μπορούμε τώρα να βγούμε και να παρέμβουμε και να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους στο κεφάλι. Αυτό είναι μια στρατηγική πολιτική, εθνικά πάρα πολύ ωφέλιμη, και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ωφέλιμη, και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η «Καθημερινή» οι αγοραπωλησίες των CDS έγιναν και μέσω της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, οι συναλλαγές της οποίας σε παράγωγα της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα υπό έλεγχο.

Οι ελληνικές αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες των CDS από την αμερικανική DTCC και αναμένεται η αξιολόγησή τους.

Γιατί η συμφωνία για μεγαλύτερο έλεγχο χάλασε την τελευταία στιγμή

Ολα ήταν συμφωνημένα. Το «χτύπημα» στα γνωστά σε όλους πλέον CDS θα ήταν συντονισμένο και θα γινόταν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ταυτόχρονα. Την τελευταία στιγμή, όμως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ έκανε πίσω. Αγνωστο γιατί. Οι Ευρωπαίοι προχώρησαν. Αλλωστε, είχαν προετοιμαστεί αρκούντως. Ολη την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια υποεπιτροπή, η οποία είχε συγκροτηθεί στις Βρυξέλλες γι' αυτόν τον σκοπό, συνεδρίαζε πυρετωδώς. Με ελληνική συμμετοχή και μάλιστα ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη. Τόσο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τελικώς, η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε ένα πρώτο βήμα, μέσω της συνεδρίασης του EcoFin, την περασμένη Τρίτη. Δεν ήταν, όμως, το αποφασιστικό ούτε αυτό που περίμεναν στα dealing rooms. Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, η ιστορία έχασε τη λάμψη της και ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας: τον αιφνιδιασμό. Η Ουάσιγκτον, πάντως, μέχρι χθες δεν είχε απαντήσει πειστικά στο κρίσιμο ερώτημα: Γιατί αποχώρησε την τελευταία στιγμή; Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε τέλμα. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε πως θα επανέλθει το φθινόπωρο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_21/03/2010_394968