Πέμπτη 2 Απριλίου 2009


To NATO γιορτάζει τα 60
Η Αλβανία και η Κροατία έγιναν από σήμερα μέλη του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια τελετής που έγινε στην Ουάσιγκτον παρουσία των πρεσβευτών των δύο βαλκανικών χωρών. Η διαδικασία ένταξης ολοκληρώθηκε με την προσκόμιση των απαραιτήτων εγγράφων από τις υπόλοιπες χώρες. Η συμμαχία πλέον αριθμεί 28 μέλη.
Η τελετή ένταξης θα γίνει στη διήμερη συνάντηση για τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα Παρασκευή-Σάββατο στο Στρασβούργο (Γαλλία) και το Κελ, (Γερμανία).
Η Κροατία έτοιμη να συμβάλλει στο Αφγανιστάν
Η Κροατία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της χώρας στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της τελετής για την ένταξη της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η Αλβανία κι η Κροατία έγιναν από σήμερα κι επισήμως μέλη του ΝΑΤΟ, μετά την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα παρουσία των πρεσβευτών των δύο χωρών Αλεξάντερ Σαλαμπάντα και Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς. Της τελετής προΐστατο ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ.
Την ένταξη της χώρας του χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, εκφράζοντας επίσης την ελπίδα να ενταχθεί η χώρα του και στην ΕΕ. «Η δημοκρατία της Κροατίας εκπλήρωσε έναν από τους δύο στόχους της στην εξωτερική πολιτική της, που ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Σήμερα ο πρώτος εκπληρώθηκε. Γίναμε μέλη του ΝΑΤΟ κι έτσι εξασφαλίσαμε την ασφάλεια της χώρας μας», τόνισε ο Μέσιτς.
«Μολαταύτα, το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μία στρατιωτική Συμμαχία, αλλά συνάμα προστατεύει και τις δημοκρατικές αξίες. Συνεπώς, η ένταξη στη Συμμαχία εξασφαλίζει πως η Κροατία θα υπερασπισθεί τα πλέον υψηλά δημοκρατικά πρότυπα», πρόσθεσε ο Μέσιτς, συγχαίροντας ταυτόχρονα και την Αλβανία για την ταυτόχρονη ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.
Η Σλοβενία είχε καταθέσει τη Δευτέρα το εγκεκριμένο έγγραφο για την ένταξη της Κροατίας, πράγμα που είχε κάνει και στις 3 Μαρτίου με την Αλβανία. Μετά την έγκριση της Κροατίας ως υποψηφίου για ένταξη χώρας κι από την Ελλάδα στα μέσα Φεβρουαρίου, η Σλοβενία ήταν η τελευταία χώρα από τα 26 μέλη του ΝΑΤΟ των οποίων αναμενόταν η έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: