Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Σχέδιο ενίσχυσης της οικοδομής

Ο σημαντικός ρόλος στην οικονομία που έχει η οικοδομή οδηγεί τη κυβέρνηση στο σχεδιασμό μέτρων για τόνωση και ενίσχυση της αγοράς. όπως έκανε και με τα αυτοκίνητα.

Άμεσος στόχος είναι ενισχύσει στη ζήτηση για αγορά κατοικιών αλλά και να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και δοκιμάζονται από την κρίση. Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση είναι κυρίως φορολογικού και τραπεζικού χαρακτήρα , στο πρότυπο των μέτρων για τα αυτοκίνητα, και θα ανακοινωθούν πριν τις ευροεκλογές.

Προγραμματίζεται η ενίσχυση των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η μείωση της φορολογίας γιαΣχέδιο ενίσχυσης της οικοδομής απόκτηση κατοικίας και η ενίσχυση των φοροαπαλλαγών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ώστε να αναθερμανθεί η οικοδομική δραστηριότητα.




Να σημειώσουμε λόγω κρίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στο σύνολο του 2008, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση 17,1% όσον αφορά τον όγκο σε σύγκριση με το σύνολο του 2007. Τα πρώτα μηνύματα από το 2009 είναι εξίσου απογοητευτικά αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Ιανουάριο η οικοδομική δραστηριότητα όσον αφορά τον όγκο παρουσίασε μείωση 33,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Επίσης ο κλάδος των εργαζόμενων στην οικοδομή δοκιμάζεται από την ανεργία η οποία τον Ιανουάριο έκανε άλμα μισής ποσοστιαίας μονάδας φτάνοντας στο 9,4% του εργατικού δυναμικού. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε συνολική απώλεια 31.000 θέσεων εργασίας από τις οποίες σχεδόν οι μισές υπολογίζεται ότι χάθηκαν από τον κατασκευαστικό κλάδο λόγω της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση περιέχει έξι σημεία:
Η ενίσχυση των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για την αγορά κατοικίας. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού επιδότησης επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας, την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων για απόκτηση κατοικίας από τον ΟΕΚ και την ενίσχυση των κινήτρων για την απόκτηση κατοικίας από τους τρίτεκνους. Για τη κυβέρνηση ΟΕΚ θα αποτελέσει κύριο εργαλείο για την τόνωση της οικοδομής και ότι σύντομα θα αρχίσουν να τρέχουν καινούργια προγράμματα επιδότησης για στέγαση.

Η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της οικοδομής. Θα δημιουργηθούν ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για επιχειρήσεις εμπορίας οικοδομικών υλικών και άλλους υποκλάδους της οικοδομής. Στα προγράμματα θα εφαρμοστή το μέτρο της επιδότησης επιτοκίου για κεφάλαια κίνησης. Το μέτρο σκοπεύει να βοηθήσει τον κλάδου της οικοδομής από την πιστωτική ασφυξία η οποία αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό οι ακάλυπτες επιταγές

Η επαναφορά της έκπτωσης των τόκων πρώτης κατοικίας από το εισόδημα του φορολογούμενου. Η συνολική έκπτωση των τόκων θα ανέλθει ακόμη και στο 40% από το 20% που ισχύει σήμερα.

διαβάστε αναλυτικά στο Έρχονται μέτρα μείωσης της φορολογίας των ακινήτων για ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας

Madata.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: